Ενα σπίτι χωρίς παράθυρα, με θέα την οικογενειακή Μαζεράτι

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Τακαμάτσου, στο νησί Σικόκου της Ιαπωνίας και φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Fujiwaramuro. Αποτελείται από δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδόν 131 τετραγωνικά μέτρα και δεν έχει κανένα παράθυρο. Για την ακρίβεια, το μοναδικό παράθυρο του σπιτιού βλέπει στο γκαράζ και στη λευκή Μαζεράτι της οικογένειας.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το σπίτι σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και οι επιθυμίες των ιδιοκτητών ήταν ξεκάθαρες: Ηθελαν μία κατοικία που να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο του οικοπέδου, με το εξωτερικό της από ενισχυμένο, μίνιμαλ μπετόν, χωρίς ξύλο ή άλλα υλικά, να εξασφαλίζει απόλυτη απομόνωση και να έχει ένα γκαράζ-εκθετήριο του οικογενειακού αυτοκινήτου.

Οι αρχιτέκτονες ανταποκρίθηκαν σχεδιάζοντας ένα σπίτι με τον ενιαίο χώρο της κουζίνας και του καθιστικού στο κέντρο, γύρω από τον οποίο βρίσκονται τα άλλα δωμάτια.

Οι αρχιτέκτονες έκαναν ο,τι καλύτερο μπορούσαν και το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ναι μεν δεν είναι σκοτεινό, αλλά δεν είναι ούτε ευάερον, ούτε ευήλιον. Τέσσερεις φωταγωγοί στις ισάριθμες γωνίες αφήνουν το φως να μπεί στο σπίτι, στο οποίο, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι ζει η Μαζεράτι και όχι μία οικογένεια με ένα παιδί. Εκ δεύτερης όψεως, χάρη στη μίνιμαλ αισθητική και την έλλειψη παραθύρων, μοιάζει – στην καλύτερη περίπτωση – με ακριβό, ιδιωτικό νοσοκομείο.