Σχέση και Σεξουαλικότητα: Ποια τα δεδομένα στην Κύπρο σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας;

Το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας παρουσιάζει τα δεδομένα της Κυπριακής κοινωνίας σε μια και μόνο εκδήλωση που σκοπό έχει να μας διαφωτίσει για το πως συμπεριφέρονται οι κύπριοι στις ερωτικές τους σχέσεις αλλά και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Η εκδήλωση θα λάβει χωρα την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 12:00.

Το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, λειτουργεί στη Λευκωσία από τον Απρίλιο του 2010. Πρόκειται για ένα χώρο που προσεγγίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και σεξουαλική λειτουργία, τόσο στην ψυχική της έκφραση, όσο όμως και στην βιολογική της διάσταση, με στόχο τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών και σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Κυρίαρχοι πρωταγωνιστές ο άνδρας, η γυναίκα, η σχέση, η οικογένεια και τα σύγχρονα σχήματά της (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης).

Η ταυτότητα του Ιατρικού Κέντρου, σηματοδοτεί την ιατρική και ψυχοκοινωνική μελέτη, έρευνα και θεραπεία της ανθρώπινης ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης ενός ατόμου που αναζητά μια σχέση και τη συνέχειά του με ένα σύντροφο, διεκδικώντας την ψυχική πληρότητα και την σεξουαλική ικανοποίηση.

Η σύγκρουση, η εχθρότητα, η απομάκρυνση και η απόρριψη, είναι εικόνες που απειλούν όλο και περισσότερο σήμερα τις ανθρώπινες σχέσεις, διαμορφώνοντας νέες συμπεριφορές και ανάγκες με την ατομικότητα και κυριαρχεί της συντροφικότητας.

Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αναγκαία προϋπόθεση της ανθρώπινης ζωής, ταυτίζεται με την συναισθηματική επένδυση και την λειτουργικότητα ενός ζευγαριού από την έλξη μέχρι την συντροφική συμβίωση. Η ερωτική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου σηματοδοτεί την ψυχική και σωματική υγεία και οριοθετεί την ποιότητα ζωής μέχρι το βαθύ γήρας του. Για αυτό, ο άνθρωπος που διεκδικεί την σεξουαλικότητά του, ζει περισσότερο και καλύτερα.
Στην παρουσίαση αυτή, θα παραθέσουμε την εικόνα της ψυχικής και σεξουαλικής ζωής της Κυπριακής κοινωνίας, όπως καταγράφηκε στα πρώτα 8 χρόνια λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου μας, έχοντας μελετήσει πάνω από 2500 περιστατικά, προσφέροντας διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα, αντίστοιχα των αιτημάτων εκείνων που μας επισκέφτηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος μας έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 30 ομιλίες σε σχολεία, κοινωνικούς συλλόγους και ιατρικά συνέδρια, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο στόχο της ενημέρωσης και της σωστής πληροφόρησης στα θέματα σεξουαλικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης. Ακόμη, πλήθος ενημερωτικών εντύπων και βιβλίων διατίθενται δωρεάν από το Ιατρικό μας Κέντρο, ενώ άρθρα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα Μ.Μ.Ε. προβάλλονται στην Κυπριακή κοινωνία.

• Ποια είναι τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός πληθυσμός σήμερα;
• Ποιες ψυχικές συμπεριφορές αλλά και διαταραχές επιδρούν στην εκδήλωση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών;
• Επισκέπτονται οι Κύπριοι τον ειδικό;
• Προτιμούν να απευθυνθούν για το πρόβλημα μόνοι τους ή ως ζευγάρι;
• Ποια είναι η εικόνα της σχέσης στην σημερινή Κυπριακή πραγματικότητα;
• Τα σεξουαλικά προβλήματα επιδρούν στην ποιότητα ζωής τους;
• Η απιστία έχει θέση στον γάμο; Υπάρχει η επόμενη μέρα μετά από αυτήν;
• Ποιοι είναι τα προβλήματα που απασχολούν την οικογένεια;
• Πώς διαχειρίζονται οι Κύπριοι γονείς την αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας του παιδιού τους;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα απαντηθούν από τον Δρ Θάνο Ασκητή και τους συνεργάτες του, μέσα από μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση για τη σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Τετάρτη 24/10/2018
Ώρα: 12:00
Χώρος: Αστεροσχολείο Λευκωσίας
Διεθνής Κρατική Έκθεση Κύπρου
Β’ Είσοδος (δίπλα στα ΚΕΠ)