Oι σύντροφοι μπορεί να αναπτύξουν παρόμοια γαστριμαργικά γούστα!

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να αλλάζουν και να προσαρμόζονται όταν βρίσκονται σε μια σχέση και συνήθως με τρόπο που να ταιριάζει περισσότερο με το σύντροφό τους. Αρκετές μελέτες έχουν κατά καιρούς δείξει ότι με την πάροδο του χρόνου, το ζευγάρι αρχίζει να μοιράζεται πολλές ομοιότητες σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα νεαρά ζευγάρια έχουν, συχνά, τα ίδια αντισώματα και ανάλογη γενική υγεία, όσο περισσότερο καιρό είναι μαζί. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνα τα ζευγάρια που μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν παρόμοια εκφραστικά χαρακτηριστικά λόγω της χρήσης των ίδιων μορφασμών στα πλαίσια ενός ακούσιου μιμητισμού.

Μία αντίστοιχη κατάσταση φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει και σε ό,τι αφορά το φαγητό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite προτείνει ότι οι σύντροφοι μπορεί να αναπτύξουν παρόμοια γαστριμαργικά γούστα όσο περισσότερο καιρό βρίσκονται σε σχέση. Ερευνητές από την Πολωνία και τη Γερμανία εξέτασαν 100 ζευγάρια που ήταν μαζί για διάστημα που ξεκινούσε από τους 3 μήνες και έφτανε έως και τα 45 χρόνια. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μυρίσουν και να βαθμολογήσουν μια ποικιλία διαφορετικών ερεθισμάτων όπως τριαντάφυλλο, ευκάλυπτο και καπνιστό κρέας. Στη συνέχεια οι ερευνητές τοποθέτησαν μια σειρά από γεύσεις στις γλώσσες όλων, γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό. Όσο περισσότερο διάστημα βρισκόταν σε σχέση ένα ζευγάρι, τόσο πιο πιθανό ήταν να μοιράζονται τις ίδιες προτιμήσεις σε οσμή και γεύση. Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα ήταν ότι ο βαθμός ικανοποίησής τους από τη σχέση δεν φάνηκε να επηρεάζει αυτή την τάση.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τις ίδιες γεύσεις όσο περισσότερο είναι σε σχέση, αλλά μπορούν να κάνουν ορισμένες υποθέσεις. Το κοινό περιβάλλον και οι συνήθειες, και κατά συνέπεια η έκθεση σε παρόμοια οσφρητικά και γευστικά ερεθίσματα, μπορούν να διαμορφώσουν παρόμοιες προτιμήσεις και στους δύο συντρόφους. Μπορεί ωστόσο να υπάρχει και μια βιολογική εξήγηση πίσω από το γεγονός αυτό. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά μπορεί να εξυπηρετήσει και έναν εξελικτικό σκοπό. Αρκετοί επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά υποστηρίζουν ότι όσο πιο όμοια αντιλαμβάνονται δύο άνθρωποι τα οσφρητικά και γευστικά ερεθίσματα τόσο πιο πιθανό είναι να ταιριάζουν και συντροφικά.

Το φαγητό είναι μια κοινωνική και πολιτισμικά διαφοροποιημένη διαδικασία, που δεν περιορίζεται απλά στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Το γεύμα έχει χαρακτηριστεί ως μία μέθοδος γνωστή για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και των κοινών εμπειριών των ανθρώπων. Δεν θα μπορούσε επομένως να μην αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας και των ζευγαριών. Ωστόσο φαίνεται πως οι διατροφικές συνήθειες του ζευγαριού μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να αλλάξουν καθώς οι σύντροφοι επηρεάζουν συνεχώς ο ένας τον άλλο.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδης Ηλίας, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook