Τέσσερεις λόγοι που οι άνδρες αποφεύγουν το γάμο!

Τα τελευταία δεδομένα ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στον Δυτικό κόσμο, δείχνουν πως οι γάμοι μειώνονται ενώ τα διαζύγια αυξάνονται. Οι νέοι άνθρωποι φαίνεται να αποφεύγουν τον γάμο, ένα θεσμό που πλέον δεν μοιάζει και τόσο απαραίτητος, αφού η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα διευκολύνει και φυσιολογικοποιεί αυτή την επιλογή.

Παραδοσιακά οι άντρες ήταν εκείνοι που απέφευγαν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Σήμερα, παρόλο που οι γυναίκες έχουν άλλες προτεραιότητες και δεν ορίζονται πλέον από ένα γάμο και ένα σύζυγο, οι άντρες συνεχίζουν να κρατούν τα ηνία και φαίνεται να είναι ακόμα λιγότερο πρόθυμοι να δεσμευτούν με τον τρόπο αυτό. Κάποιοι είναι ορκισμένοι εργένηδες, κάποιοι άλλοι είναι σε σταθερές σχέσεις αλλά ο γάμος δεν αποτελεί επιλογή τους. Γιατί όμως οι νέοι άνδρες αποφεύγουν τον γάμο; Η απάντηση είναι πως οι άνδρες αφενός φοβούνται όλα αυτά που στερεοτυπικά πιστεύουμε ότι «φέρνει» ο γάμος και αφετέρου οι νέοι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν τον γάμο ως ένα ξεπερασμένο και όχι και τόσο λειτουργικό θεσμό.

«Η ζωή μου θα αλλάξει προς το χειρότερο»
Οι άντρες φοβούνται πως ο γάμος θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής τους. Θα κάνουν λιγότερο σεξ, οι απαιτήσεις και η πίεση θα αυξηθούν, θα περιοριστεί ο ζωτικός τους χώρος, η άποψή τους θα μετρά λιγότερο, η σύζυγός τους θα τους θεωρεί δεδομένους και θα αφεθεί, θα ακούνε συνεχώς γκρίνια και κρεβατομουρμούρα… Αυτή φυσικά δεν είναι η πραγματικότητα ενός γάμου, είναι όμως ένα ρεαλιστικό μέρος της υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις… Οι έρευνες υποστηρίζουν πως οι παντρεμένοι κάνουν περισσότερο σεξ από τους εργένηδες, κάνουν όμως λιγότερο σεξ από όσους είναι σχέση χωρίς να είναι παντρεμένοι, την ίδια στιγμή που στο σεξ του γάμου φαίνεται να μπαίνουν πολλά πρέπει, απαγορεύσεις και περιορισμοί. Επιπλέον, ναι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι και οι γυναίκες αφήνονται, παίρνουν βάρος, αναζητούν λιγότερο το σεξ εντός γάμου και παραπονιούνται συχνότερα, όμως αυτά δεν έχουν να κάνουν με την συνθήκη του γάμου αυτή καθαυτή αλλά με τις αυξημένες υποχρεώσεις, τον περιορισμένο προσωπικό χρόνο, τον ερχομό των παιδιών, την μειωμένη ικανοποίηση που βιώνουν στην σχέση τους αλλά και την δυσφορία σε σχέση με την άνιση κατανομή των υποχρεώσεων ανάμεσα στους συντρόφους.

«Κι’ αν θέλω να φύγω;»
Με βάση τα παραπάνω, οι άντρες συχνά βλέπουν τον γάμο ως παγίδα. Αν συνυπολογίσουμε και τα ποσοστά των διαζυγίων σήμερα, είναι μάλλον λογικό κανείς να σκεφτεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο γάμος καταλήξει σε διαζύγιο. Οι άντρες φαίνεται να ανησυχούν για τα οικονομικά ζητήματα, όπως το ύψος μιας πιθανής διατροφής και τις οικονομικές απαιτήσεις της συζύγου που θα συμπιέσουν την οικονομία τους. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν πως τα δικαστήρια είναι πιο ευνοϊκά προς τις γυναίκες σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Άρα είναι πιο πιθανόν η μητέρα να αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών και, ιδιαίτερα σε ένα εχθρικό διαζύγιο, ο πατέρας να έχει πρόσβαση στα παιδιά του μόνο σε προκαθορισμένες ημέρες.Επομένως οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν πως «θα βγουν χαμένοι» σε ένα πιθανό διαζύγιο και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς ένα διαζύγιο είναι να αποφύγει και τον ίδιο τον γάμο.

«Και γιατί να παντρευτώ; Ο γάμος είναι ένα παρωχημένος θεσμός»
Η αλήθεια είναι πως πλέον ο γάμος έχει πάψει να εξυπηρετεί πολλές από τις συνθήκες για τις οποίες κάποτε ήταν απαραίτητος. Πολλοί μάλιστα αμφισβητούν και το κατά πόσο εξυπηρετεί την σύγχρονη πραγματικότητα. Οι άνθρωποι στο παρελθόν παντρεύονταν για να μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτά τους, να συμβιώσουν, να κάνουν σεξ, να κάνουν παιδιά, να μοιραστούν την οικονομία τους, να πάρουν την προίκα που θα τους εξασφάλιζε μια καλύτερα ζωή, ακόμα και για να είναι καλυμμένοι νομικά και κληρονομικά, για να μπορούν να πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο με καλύτερους όρους… Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα οι άνθρωποι συμβιώνουν και βιώνουν την σχέση σε όλα τα επίπεδα χωρίς ο γάμος να είναι κριτήριο για την ποιότητα της, το σεξ εκτός γάμου έχει απενοχοποιηθεί, ενώ και το σύμφωνο συμβίωσης έχει καλύψει το νομικό κενό. Γιατί κανείς να μπει στη «βαβούρα», τα έξοδα, τις ευθύνες και τα τρεχάματα ενός γάμου όταν στην πραγματικότητα μπορεί να απολαμβάνει τα προνόμια χωρίς τις υποχρεώσεις;

«Μου αρέσει η εργένικη ζωή!»
Συχνά οι ορκισμένοι εργένηδες χαρακτηρίζονται ως εγωπαθητικοί νάρκισσοι, ανώριμοι, με φοβία δέσμευσης… Αν όμως κανείς ξεπεράσει την ανάγκη να κρίνει μέσα από αυτό που μάθαμε να ορίζουμε ως φυσιολογικό και υγιές πρότυπο, θα πρέπει να αναγνωρίσει πως η εργένικη ζωή σήμερα έχει σαφή πλεονεκτήματα. Ένας άντρας χωρίς δεσμεύσεις και οικογενειακού τύπου υποχρεώσεις μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην δουλειά του, να επικεντρωθεί στην καριέρα του χωρίς ενοχές. Την ίδια στιγμή μπορεί να απολαμβάνει και να ικανοποιεί τις ανάγκες του όπως ο ίδιος τις ορίζει, χωρίς να χρειάζεται να συνυπολογίσει την γνώμη κάποιου άλλου. Μπορεί να απολαμβάνει τον ελεύθερο του χρόνο όπως ο ίδιος κρίνει και επιθυμεί, μπορεί να επιλέγει πότε θα έχει παρέα και πότε θα απολαμβάνει την μοναξιά του, ενώ και η σεξουαλικές εναλλαγές είναι στην κρίση του. Και η κοινωνική τοποθέτηση όμως έχει διαφοροποιηθεί. Ο εργένης του σήμερα απολαμβάνει πολλά περισσότερα προνόμια και σεβασμό από το «γεροντοπαλίκαρο» του χθες. Επομένως πόσο εύκολο είναι να απαρνηθεί κάποιος αυτή την ζωή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία, ιδιαίτερα αν έχει φτάσει και σε μια ηλικία που έχει παγιώσει τις συνήθειες του και άρα είναι λιγότερο εύκολο να τις αλλάξει;

Top Tip!
Οι παραπάνω συνθήκες μπορεί για κάποιους να είναι υπερβολικές, για κάποιους άλλους απόλυτα ρεαλιστικές. Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για σχέσεις, ανεξαρτήτως θεσμικής ή άλλης δέσμευσης, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει μαθηματικά την έκβαση, το αποτέλεσμα, την διάρκεια ή την ποιότητα. Το ρίσκο και η αβεβαιότητα μπορεί να φαντάζουν τρομακτικά, την ίδια στιγμή όμως αυτή δεν είναι και η μαγεία της ερωτικής σχέσης;

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook