4 Τρόποι να αποφύγετε τους καβγάδες στις διακοπές

Background vector created by starline - www.freepik.com

Στις διακοπές το μυαλό μας ξεφεύγει και ονειροπολεί μάλλον συχνότερα από ότι τους προηγούμενους μήνες. Δυστυχώς παρά τον θετικό οραματισμό, η πραγματικότητα έρχεται να μας προσγειώσει απότομα αφού συχνά οι διακοπές αποτελούν πηγή εντάσεων και συγκρούσεων για το ζευγάρι, με αποτέλεσμα να επιστρέφουμε πιο εξαντλημένοι και κακοδιάθετοι από όταν φύγαμε. Η αλήθεια είναι πως φορτώνουμε με τόσες προσδοκίες το «καλάθι» των διακοπών, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να σηκώσει τόσο βάρος. Αναμένουμε ότι θα πάμε και θα περάσουμε «τέλεια», θα γεμίσουμε εμπειρίες, θα ξαναερωτευτούμε, θα ανανεώσουμε τη σχέση μας, θα κάνουμε σεξ κάθε μέρα, θα γυρίσουμε όλο το νησί, θα ξενυχτίσουμε, θα φάμε, θα πιούμε και μέσα σε όλα αυτά φυσικά και θα ξεκουραστούμε. Ξεκινώντας με τόσες προσδοκίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απογοητευτούμε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα κάνουμε όλα και μάλιστα να συντονιστούμε και οι δύο στους χρόνους και στις διαθέσεις…

4 Παγίδες που μας οφηγούν σε καβγά

Πως μπορούμε, να προφυλάξουμε τη σχέση μας αλλά και τον εαυτό μας από περιττές εντάσεις και απογοητεύσεις -όσο είναι δυνατόν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των διακοπών;

1. Προσοχή στην παγίδα του προγραμματισμού, στις ακραίες του εκφάνσεις
Ο προγραμματισμός χρειάζεται αλλά… Με μέτρο. Θα ήταν χρήσιμο να δώσετε κάποιο χρόνο να δημιουργήσετε από κοινού ένα πλάνο πριν τις διακοπές, το οποίο όμως θα είναι ευέλικτο (και θα είναι αν είστε και εσείς!). Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο προϋπολογισμός. Μπορεί να ακούγεται πεζό να ασχολείστε με τα οικονομικά σε μια περίοδο ανεμελιάς και ρομαντικών προσδοκιών, ας μην ξεχνάμε όμως πως το οικονομικό είναι ένα θέμα που γενικότερα προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις. Θα είχε αξία να ορίσετε τον προϋπολογισμός σας από πριν, επιτρέποντας και ένα επιπλέονποσό για τα έκτακτα, π.χ. μια παρορμητική αγορά, ένα εστιατόριο που θέλετε πολύ να δοκιμάσετε ή κάτι που θα πάει στραβά… Ιδιαίτερα αν έχετε ξεχωριστό πορτοφόλι, το οικονομικό πλάνο μπορεί να σας προστατεύσει
από αισθήματα αδικίας ή ανισότητας. Να θυμάστε όμως πως και ο πολύ αυστηρός προγραμματισμός μπορεί να πυροδοτήσει ένταση, αφού όσο πιο «στενό» είναι το πρόγραμμα, τόσο πιο ευκολά τινάζεται στον αέρα από μικρές αναποδιές ή καθυστερήσεις. Επομένως, φυσικά και χρειάζεται να έχετε ένα πλάνο, αλλά μην ξεχνάτε πως πάτε διακοπές όχι στρατό.

2. Σεβαστείτε τα «θέλω» των άλλων
Η δεύτερη παγίδα αφορά στην έλλειψη σεβασμού για τις διαφορετικές ανάγκες. Κοινές διακοπές δεν σημαίνει πως είσαστε αυτοκόλλητοι. Πιθανά ο καθένας να χρειάζεται διαφορετικά πράγματα και είναι εντάξει να τους απευθυνθείτε χωρίς αλληλοχρέωση. Με άλλα λόγια, μπορείτε να χωριστείτε για κάποιες ώρες χωρίς αυτό να σημαίνει πως είστε ένα κακό ζευγάρι σε μια καταδικασμένη σχέση. Σημαίνει μάλλον πως είστε ένα υγιές ζευγάρι, που σέβεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου και αναγνωρίζει την διαφορετικότητα με τρόπους θετικούς. Αν δηλαδή ο ένας θέλει να πάει σε ένα μουσείο ή στη θάλασσα ενώ ο άλλος θέλει να κοιμηθεί λίγο παραπάνω, επιτρέψτε το. Διαφορετικά, κάποιος θα καταλήξει να καταπιέζεται και να δυσφορεί. Από την άλλη, αν ο καθένας είναι γεμάτος από τις δικές του επιλογές, πιθανά να είστε και πιο χαρούμενοι όταν θα συναντηθείτε, έτοιμοι να μοιραστείτε τον κοινό σας χρόνο και τις ανακαλύψεις σας. Άρα δεν χρειάζεται πάντα να συμβιβάζεστε και να τα βρίσκετε «στη μέση», μπορείτε κάποιες φορές να ακολουθήσετε και διαφορετικούς δρόμους.

3. Αποφύγετε τις υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με το σεξ
Το σεξ είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος των καλοκαιρινών προσδοκιών. Οι άνθρωποι αναμένουν πως η σεξουαλική τους ζωή θα «ανθίσει» στις διακοπές και θα καλύψει το χαμένο έδαφος και την απόσταση του χειμώνα. Ναι, φυσικά και αυτό είναι πολύ πιθανόν εφόσον οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Μπορεί όμως στις διακοπές να είστε εξίσου κουρασμένοι ή ακόμα και περισσότερο, αν όλη την ημέρα τρέχετε να τα προλάβετε όλα. Μπορεί να χρειάζεστε χρόνο να αποφορτιστείτε από την κούραση που φέρατε μαζί σας, μπορεί να χρειάζεστε ύπνο. Από την άλλη αν υπάρχουν επιπλέον προβλήματα και δυσκολίες, πέρα από την έλλειψη χρόνου, που ευθύνονται για την σεξουαλική απόσταση, δεν θα εξαφανιστούν μαγικά. Αν υπάρχει ψυχρότητα, κακή επικοινωνία και ένταση στο ζευγάρι, αν υπάρχουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπήκαν κάτω από χαλί, μάλλον θα συνεχίζουν να σας επηρεάζουν και στις διακοπές. Μάλιστα πολλές φορές, η ιδέα και μόνο ότι «είναι διακοπές, πρέπει να κάνουμε περισσότερο σεξ», βάζει τόση πίεση και αίσθημα καθήκοντος που πιθανά να εξαλείψει κάθε ψήγμα σεξουαλικής επιθυμίας. Διεκδικήστε λοιπόν το σεξ ως ανάγκη και όχι ως υποχρέωση, δείξτε κατανόηση και αποφύγετε τις περιττές ερμηνείες. Και αν υπάρχουν προβλήματα, απευθυνθείτε τους με σοβαρότητα μετά τις διακοπές.

4. Οι διακοπές δεν είναι μια ευκαιρία να σώσετε τη σχέση σας… Μπορει να είναι παγίδα!
για πολλούς οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να φτιάξουν την σχέση τους, ίσως και μια «τελευταία ευκαιρία» πριν πάρουν πιο δραστικά μέτρα. Δεν λέω ότι δεν γίνεται να βελτιωθεί η σχέση στις διακοπές, φυσικά και γίνεται. Η αλλαγή πλαισίου, οι διαφορετικές συνθήκες, το περίσσευμα χρόνου μπορούν πράγματι να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να έρθει πιο κοντά και να ανανεωθεί. Αν όμως πρόκειται για μια σχέση αφημένη, με έντονα προβλήματα και ελλείψεις, πιθανά οι διακοπές να επιβεβαιώσουν το χάσμα. Θα είχε αξία να θυμάστε πως ίσως αυτός να μην είναι ο τρόπος να βοηθήσετε την σχέση σας και πως αναμένοντας να διορθωθεί μια κατάσταση που κτίζεται χρόνια μέσα σε μερικές ημέρες, ίσως τελικά να αδικήσει την σχέση και να της στερήσει μια πραγματική ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως αν υπάρχει προηγούμενη ένταση, οι άνθρωποι έχουν την τάση να την κουβαλούν και στις διακοπές, και μάλιστα με μεγαλύτερο βάρος αφού νιώθουν και το χρέος να την «καταπιούν» για να μην χαλάσουν τις διακοπές. Επομένως, διευκρινίστε με ρεαλισμό τι μπορεί να αλλάξει στις διακοπές και αναζητήστε βοήθεια για εκείνα που δεν μπορείτε να διορθώσετε μόνοι σας.

Top Tip!
Δεν ξέρω, λοιπόν, αν θα περάσετε υπέροχα, δεν ξέρω καν αν είναι το ζητούμενο. Εγώ θα σας ευχηθώ να επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει, να περάσετε καλά, να προσαρμοστείτε ακόμα και αν όλα δεν είναι τέλεια, να δώσετε χρόνο στα πράγματα να εξελιχθούν ακόμα και με αναποδιές. Και αν διαφωνήσετε για πράγματα, δεν πειράζει. Στην τελική είστε οι ίδιοι άνθρωποι, που άλλοτε τσακώνονται και άλλοτε ομονοούν, άλλοτε νιώθουν σίγουροι για την σχέση και άλλες φορές την αμφισβητούν. Με άλλα λόγια είστε ακόμα εσείς, σε ένα μάλλον εξιδανικευμένο περιβάλλον! Μετριάστε λοιπόν τις προσδοκίες σας και αφήστε χώρο στις διακοπές να προσφέρουν θετικές εμπειρίες και αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν και θα σας «ζεσταίνουν» τον χειμώνα που έρχεται. Και αν όχι, υπάρχει πάντα η επόμενη φορά. Καλές διακοπές!

 

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook