Φθινοπωρινή διαταραχή στη Μεσόγειο εν μέσω καλοκαιριού

Μπήκαμε σε εβδομάδα που θερμοκρασιακά θα κυλήσει αρκετά καλά σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά παροδικά και λίγο πιο κάτω της κανονικής. Δεν αναμένεται να επηρεαστούμε από κάποιο έντονο κύμα θερμών αερίων μαζών μέχρι και το Σάββατο 20 Ιουλίου περίπου. Θα έχει μικρά σκαμπανεβάσματα.

Όμως στη Μεσόγειο θα παρατηρηθεί μια φθινοπωρινή διαταραχή. Δροσερές έως ψυχρές αέριες μάζες εισέρχονται από τα βόρεια προς νότια περιοχή κεντρικής Μεσογείου που θα έχει ως αποτέλεσμα παιρνώντας από τα θερμά νερά της θάλασσας να έχουμε κυκλογέννεση δηλαδή δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού.

Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό με μετωπικές υφέσεις θα δημιουργήσει ένα φθινοπωρινό σκηνικό στην Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Αυτή η διαταραχή θα φέρει στην Κύπρο αυξημένες νεφώσεις τις επόμενες ημέρες με το ενδεχόμενο αν και είναι μικρό να υπάρχει για κάποιες διάσπαρτες τοπικές βροχές ειδικά Τετάρτη προς Πέμπτη.

Στα δυτικά τμήματα σε επαρχία Πάφου πιθανόν να ευννοούνται κάποιες περιοχές από ορογραφικές βροχές δηλαδή λόγω του ρεύματος αέρα από τα δυτικά που θα είναι κάπως ασταθές βρίσκει το εμπόδιο της οροσειράς του Τροοδους με αποτέλεσμα δημιουργούνται νεφώσεις και να αφήνει κάποιες βροχές.

Μεσημέρι προς απόγευμα πιθανόν τοπικά στα ορεινά και εσωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι έντονο αλλά καποια πιθανά μικρά περάσματα τοπικών βροχών ίσως και μπόρα λόγω του ότι είναι ασταθής η ατμόσφαιρα λόγω διαταραχής που θα βρίσκεται σε Ελλάδα.

Οι πιο θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κύπρου θα κινηθούν ανατολικά και θα περνούν κάτω από την Κύπρο χωρίς να έρχεται κατά πάνω μας. Θα ανεβεί λίγο η θερμοκρασία αλλά από Πέμπτη υποχωρεί.

Για Τρίτη με ηλιοφάνεια ενώ από τις αυγινές ώρες και κατα τι διάρκεια της ημέρας τοπικές νεφώσεις στα δυτικά σε επαρχία Πάφου. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικά σε εσωτερικό και ορεινά. Το ενδεχόμενο βροχής είναι μικρό.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18-19 βαθμούς στο εσωτερικό και 20-22 στις παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 12-13 βαθμούς. Μέγιστες στους 35-37 βαθμούς και 30-32 σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 24-28 βαθμούς. Λευκωσία κοντά στους 37 βαθμούς, Πάφος-Αγία Νάπα-Πρωταράς 30 βαθμοί και στους 32 σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Θα υπάρχει και υγρασία στην ατμόσφαιρα. Στο 30-40% στο εσωτερικό και 50-70% προς παραθαλάσσιες περιοχές.

Άνεμοι πρωινές ώρες Δ-ΝΔ ενω από κόλπο της Λάρνακας μέχρι Αγία Νάπα σε ΝΑ. Από 1 έως 3 μποφόρ όμως σχετικά από νωρίς θα ξεκινήσει να ενισχύεται στα παράλια έως τα 4 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα σε περαιτέρω ενίσχυση που θα φτάνει τα 4 μποφόρ σε αρκετές περιοχές αλλά στα νότια-νοτιοανατοικά παράλια και βορειοδυτικά έως 5 μποφόρ.
Κατα τις βραδυνές ώρες πέφτουν τα μποφόρ.

Θα παρακολουθώ την κατάσταση δηλαδή την διαταραχή που θα επηρεάζει την Ελλάδα διότι θα εξαρτηθεί στο κατά πόσο θα αυξηθεί το ρίσκο βροχής και στην δική μας περιοχή μας τις επόμενες ημέρες.

Όσο αφορά τους ανέμους τις επόμενες ημέρες 1 έως 3 μποφόρ όμως παροδικά κυρίως μεσημέρι προς απόγευμα στα 4-5 μποφόρ στα Νότια-Νοτιοανατολικά παράλια-επαρχία Λεμεσού,Λάρνακας και Αμμοχώστου. Επίσης και στα βορειοδυτικά παράλια.

Μετά τις 20 Ιουλίου και συγκεκριμένα από Κυριακή 21 Ιουλίου φαίνεται να έρχεται στην περιοχή μας κύμα θερμών αερίων μαζών για ανεβάσουν την θερμοκρασία και πάλι στους 40 βαθμούς ειδικά την επόμενη εβδομάδα.