5 + 1 Φράσεις που θέλουν να ακούνε οι άνδρες

Background vector created by BiZkettE1 - www.freepik.com

Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε επιθυμητοί, αναγνωρισμένοι και σημαντικοί στη ζωής μας. Αυτές μας οι ανάγκες γιγαντώνονται στις ερωτικές σχέσεις και ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες όπου υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική επένδυση. Παράλληλα όμως η χρονιότητα της σχέσης βάζει και πολλά πράγματα στο συρτάρι των «δεδομένων» ή των «αυτονόητων», όλων αυτών που οι άνθρωποι παύουν να πιστεύουν πως χρειάζεται να λέγονται αφού ο άλλος «τα ξέρει».

Συνήθως οι γυναίκες εκφράζονται ευκολότερα για αυτές τους τις ανάγκες, την ίδια στιγμή, όμως, που θεωρούν πως μόνο εκείνες χρειάζονται κομπλιμέντα ή επιβεβαίωση. Είναι όμως έτσι; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και οι άντρες έχουν ευαισθησίες και ευαλωτότητα, χρειάζονται και εκείνοι εξίσου να νιώθουν πως συνεχίζουν να είναι απαραίτητοι στην ζωή της συντρόφου τους και πως εκείνη εξακολουθεί να τους επιλέγει. Τι χρειάζεται όμως να υπενθυμίζει μια γυναίκαστον σύντροφό της; Τι θα μπορούσε να «ανεβάσει» τον άντρα και ταυτόχρονα να λειτουργήσει θετικά για την ερωτική σχέση του ζευγαριού;

«Χρειάζομαι βοήθεια»
Η γυναίκα είναι ικανή να κάνει τα πάντα μόνη της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο άντρας να νιώθει πολλές φορές περιττός ή αναλώσιμος στην ζωή της. Είναι όμως πολύ σημαντικό εκείνη όχι απλά να του αφήνει χώρο να λειτουργήσει αλλά και να τον προσκαλεί να την βοηθήσει σε πράγματα, όχι ως απαίτηση και χρέωση αλλά ως πρόσκληση στο παιχνίδι της αλληλεπίδρασης που θα τον κάνει και εκείνον να αισθανθεί πως έχει χώρο στη ζωή της, πως είναι χρήσιμος και ικανός να την βοηθήσει, να της προσφέρει λύσεις.

«Αυτό που φοράς σου πάει… σε κάνει γοητευτικό»
Αυτό το κομπλιμέντο ή οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την εμφάνισή του που εκφράζει πως η γυναίκα τον βρίσκει ελκυστικό, ποθητό και όμορφο. Η ανάγκη για κομπλιμέντα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών. Και ο άντρας χρειάζεται να νιώθει επιθυμητός, να ξέρει πως η σύντροφός του τον παρατηρεί, προσέχει τις αλλαγές πάνω του, αναγνωρίζει την προσπάθεια να της αρέσει και φυσικά πως συνεχίζει να την ελκύει σαν αρσενικό.

«Έχεις δίκαιο»
Ναι, καμιά φορά και οι άντρες έχουν δίκαιο! Η γυναίκα ως πιο αυστηρή και απαιτητική καταλήγει πολλές φορές να ακυρώνει τον άντρα για τις παραλήψεις του καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι εκείνος να νιώθει ότι του την έχει στημένη στη γωνία, όπου σαν τον αστυνόμο θα τον τσακώσει και θα τον τιμωρήσει για ότι ξέχασε, δεν έκανε ή έκανε λάθος… Θα ήταν για εκείνον ανακουφιστικό να το αναγνωρίσει πως έχει δίκαιο σε μια διαφωνία, πως τον καταλαβαίνει, πως δεν είναι ασυγχώρητος ούτε και κακός σύζυγος επειδή δεν τα κάνει όλα όπως εκείνη αναμένει. Ίσως λειτουργήσει πιο ευεργετικά για την σχέση αν εκείνη αφήσει κάποια πράγματα «να πέσουν κάτω», χωρίς εκείνος να χρειάζεται να απολογείται σαν παιδάκι για τα λάθη του.

«Μπράβο»
Είναι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τον καθένα ατομικά όσο και για την συντροφική σχέση να βιώνει την αναγνώριση, την επιβεβαίωση καιτον θαυμασμό του συντρόφου του. Είτε αυτό αφορά την ολοκλήρωση σημαντικών στόχων ζωής είτε πρόκειται για μικρές επιτυχίες, ο άνθρωπος με τον οποίο κανείς μοιράζεται την ζωή του είναι εκείνος με τον οποίο περισσότερο θέλει να μπορεί να μοιράζεται και αυτές τις στιγμές. Ιδιαίτερα για τον άντρα είναι πολύ σημαντικό να ξέρει πως η σύντροφός του τον θαυμάζει και νιώθει περήφανη για εκείνον ακόμα και αν πρόκειται για ένα γκολ που έβαλε στο 5Χ5. Ο θαυμασμός της συντρόφου είναι ίσως η σημαντικότερη ανάγκη του άντρα που τον ανεβάζει και τον κάνει να αισθάνεται δυνατός.

«Σ’ αγαπώ»
Η αγάπη δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη. Ιδιαίτερα κάποια χρόνια μετά την γνωριμία που οι υποχρεώσεις και τα παιδιά κλέβουν την παράσταση, πιθανόν οι λόγοι για τους οποίους δύο άνθρωποι είναι μαζί να μην είναι πλέον ξεκάθαροι. Και μπορεί να το δείχνει μια γυναίκα με την καθημερινή της συμπεριφορά και την φροντίδα της, μπορεί όμως ο σύντροφος να μην το εισπράττει με τον ίδιο τρόπο ή να μην το αντιλαμβάνεται. Ακόμα όμως και αν το υποθέτει, δεν θα ήταν ωραίο και να το ακούσει;

«Σε θέλω»
Άλλο η αγάπη και άλλο ο πόθος… Μια γυναίκα που αγαπά έναν άντρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τον θέλει, τον φαντασιώνεται, τον σκέφτεσαι σεξουαλικά ή ότι θέλει να μοιράζεται το κρεβάτι της μαζί του. Είναι απαραίτητο για τον άντρα να ξέρει πως μετράει σαν εραστής, πως η γυναίκα που είναι δίπλα του τον αναζητά και τον διεκδικεί όχι μόνο σαν συνοδοιπόρο και σύντροφο αλλά και σαν άντρα.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook