Πόσο φρέσκο είναι το κρέας που αγόρασες; Ένα gadget σου δίνει την απάντηση!

How to cook... the perfect steak Steak with vegetables and pesto

Στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός «αισθητήρα φρεσκάδας», που προορίζεται για την αγορά τροφίμων, προχώρησαν οι ερευνητές της China Aerospace Science and Industry Corp, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πυραύλων στην Κίνα, βασισμένοι στις γνώσεις τους στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily.

Η ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει τη φρεσκάδα του κρέατος βασίζεται σε τεχνολογίες αισθητήρων και μετρήσεων που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους και στον διαστημικό εξοπλισμό.

Οι προγραμματιστές του Ινστιτούτου Ραδιομετρίας και Μετρήσεων του Πεκίνου ονόμασαν την ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει τη φρεσκάδα του κρέατος «αισθητήρα φρεσκάδας».

Ο Νίου Γιε, μηχανικός στο Ινστιτούτο και υπεύθυνος για την κατασκευή της τεχνολογίας αναφέρει για το πρωτότυπο δημιούργημα: «Έχει την ικανότητα να δείξει εάν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι και τόσο, εάν πρέπει να μαγειρευθεί καλά, ή εάν έχει ήδη αλλοιωθεί».

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί σε συνδυασμό με στην εφαρμογή ενός κινητού τηλεφώνου ως εξής: Ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου τοποθετεί τη συσκευή πολύ κοντά στο κρέας για σχεδόν 10 δευτερόλεπτα. Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth. Ανιχνεύει και μετρά την παρουσία αμμωνίας και πτητικών οργανικών ενώσεων για τον προσδιορισμό της βακτηριολογικής δραστηριότητας σε άψητο κρέας. Στη συνέχεια αναλύει τα αποτελέσματα για να αξιολογήσει το «βαθμό» φρεσκάδας του κρέατος και εμφανίζει στο τηλέφωνο τις σχετικές πληροφορίες.

Το ποσοστό ακριβείας της συσκευής υπολογίζεται σε 80% με 90% και μπορεί να ανιχνεύσει τη φρεσκάδα για κάθε είδους κρέατος: χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο, ψάρι ή κοτόπουλο.

Στο μέλλον οι ειδικοί αναμένεται να αναβαθμίσουν την εφαρμογή τους ώστε να δίνει ακόμα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Αν και υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα διαθέσιμα στις αγορές εκτός Κίνας, ο «αισθητήρας φρεσκάδας» είναι η πρώτη συσκευή αυτού του είδους που κατασκευάσθηκε από κινέζους επιστήμονες. Σύντομα, η εν λόγω καινοτομία αναμένεται να κυκλοφορήσει μαζικά στην αγορά της Κίνας.