Χαμηλό βαρομετρικό με τοπικές βροχές, σκόνη και σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας

Χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος στην Ελλάδα κινείται νοτιοανατολικά και μέχρι αύριο Σάββατο θα βρίσκεται δυτικά της Κύπρου απόγευμα προς βράδυ και μέχρι Κυριακή θα φεύγει νότια και ανατολικά της Κύπρου προς Μέση Ανατολή.

Η περιοχή μας θα επηρεάζεται από τον θερμό τομέα του χαμηλού που θερμό μέτωπο θα αφήσει κάποιες τοπικές βροχές βράδυ Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου περίπου από τις 22:00 το βράδυ Παρασκευής και μετά. Θα είναι τοπικές και όχι εκτεταμένες οι βροχές.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Όμως βραδινές ώρες Σαββάτου μέχρι και πρωινές ώρες Κυριακής επανέρχονται οι βροχές τοπικά στο νησί. Από το μεσημέρι Κυριακής και μετά τα φαινόμενα πολύ πιο τοπικά.

Οι καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις και γενικώς τα πιο πολλά φαινόμενα θα τα βλέπουμε να εκδηλώνονται δυτικά και νότια της Κύπρου στο θαλάσσιο χώρο αφού μαζί με το χαμηλό θα παρατηρηθεί αποκοπή ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Λόγω του ανέμου από την θέση του χαμηλού βαρομετρικού που μας έρχεται ο άνεμος από τα ανατολικά υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφέρει και σκόνη στην ατμόσφαιρα από Μέση Ανατολή Σάββατο και Κυριακή και μέχρι Δευτέρα θα έχει υποχωρήσει.

Μια περίεργη διαταραχή που θέλει παρακολούθηση. Επικρατεί μια ασάφεια στα προγνωστικά μοντέλα για την πορεία του χαμηλού που αναλόγως την ακριβή του πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας. Παρακολουθώ τις δορυφορικές για συνεχή ενημέρωση…

Με βάση αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι όσο αφορά την πορεία του χαμηλού δεν φαίνονται πολλές και αξιόλογες βροχές στο νησί μας.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

Πρωινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα και τοπικές ελαφρές έως μέτριας έντασης βροχές κυρίως αυγινές ώρες.

Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και από 2 έως 6 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί 1-3 μποφόρ σε εσωτερικό-ορεινά-δυτικά και έως 4-5 μποφόρ στα βόρεια-νότια και ανατολικά παράλια.

Μεσημεριανές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 15-17 βαθμούς σε εσωτερικό και 16-19 βαθμούς στα παράλια. Τοπικά στα παράλια επαρχίας Πάφου και Λεμεσού στους 19-20 βαθμούς.

Πάνω στα ορεινά από 1000 μέτρα έως 2000 μέτρα 5 έως 10 βαθμούς και όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω προς ημιορεινά 13-15 βαθμούς.

Άνεμοι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί 2-3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ παροδικά στο εσωτερικό. Στα βόρεια-νότια και ανατολικά παράλια 4-5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά από 1500 μέτρα και πάνω Νότιο-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ.

Βραδινές ώρες προς πρωινές ώρες Κυριακής με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές ελαφρές έως μέτριας έντασης βροχές. Παροδική χιονόπτωση τοπικά από τα 1400-1500 μέτρα και πάνω πρωινές ώρες Κυριακής με χιονόστρωση από τα 1600 μέτρα και πάνω. Ομίχλη σε ορεινά και ημιορεινά. Θερμοκρασία γύρω στις 22:00 στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και 10 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 2 έως 6 βαθμούς. Όμως η θερμοκρασία μέχρι αυγινές ώρες Κυριακής θα πέσει ακόμα λίγο. Άνεμοι Βορειοανατολικοί 1-3 μποφόρ σε εσωτερικό-ορεινά-δυτικά και έως 4-5 μποφόρ στα βόρεια-νότια και ανατολικά παράλια.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου θα έχουμε μικρή πτώση θερμοκρασίας λόγω του ότι το χαμηλό βαρομετρικό φεύγει ανατολικά και θα αφήσει ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα να εισέλθει από τα βόρεια με τις μέγιστες να φτάνουν τους 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό και 16-17 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από μείον 1 βαθμό στον Όλυμπο έως 6 βαθμούς. Ανέμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοι 2 έως 4 μποφόρ ενώ στα βόρεια-νότια και ανατολικά παράλια έως 5 μποφόρ.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου μικρή άνοδο στη θερμοκρασία με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις. Βορειοανατολικός άνεμος 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.
Ο Φεβρουάριος μέχρι να φύγει θα φέρει χαμηλά βαρομετρικά με βροχές-χιόνια αλλά και πτώση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα ο χειμώνας να είναι ακόμα εδώ…

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.