Ένα χαμηλό βαρομετρικό φεύγει άλλο έρχεται με το καιρικό σκηνικό να παραμένει άστατο με παροδικές βροχές και χιόνια

Ένα χαμηλό βαρομετρικό φεύγει, άλλο έρχεται και έτσι μετά την μικρή και πρόσκαιρη βελτίωση οι βροχές επανέρχονται και πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα αρχής γενομένης γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου και μετά μέχρι και ξημερώματα Κυριακής ενώ μετά προς το μεσημέρι πιο τοπικά και εξασθενούν μετά το μεσημέρι Κυριακής.

Ο λόγος είναι επειδή η περιοχή μας θα δέχεται ψυχρές αέριες μάζες που καθώς κατηφορίζουν και συναντούν τα θερμά νερά της Μεσογείου δυτικά της Κύπρου εμπλουτίζονται με υδρατμούς και έτσι αναμένεται δημιουργία αβαθές χαμηλού βαρομετρικού δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου αύριο Σάββατο κοντά στο μεσημέρι. Το χαμηλό βαρομετρικό θα ακολουθήσει ανατολική-νοτιοανατολική πορεία και υποχωρεί από την περιοχή μας μέχρι Κυριακή μεσημέρι προς Μέση Ανατολή.

Για αυτό τον λόγο η Κύπρος παραμένει κάτω από άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές κατά περιόδους Σάββατο και Κυριακή. Τα χιόνια παροδικά πάνω στο Τρόοδος και πιθανόν έως τα 1500 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1600 μέτρα και πάνω. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει ιδιαίτερη μεταβολή.

Ψυχρός καιρός με παγετό στα ορεινά από βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα αφού έρχεται πιο ψυχρό βόρειο ρεύμα με πτώση θερμοκρασίας. Από τα 1000 μέτρα και πάνω μηδενικές έως και κάτω του μηδέν η θερμοκρασία όπου αναμένεται παγετός. Φεύγει ανατολικά και εξασθενεί το χαμηλό με αποτέλεσμα να ανοίγει διάδρομο πιο ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια να μας επισκεφθούν κυρίως προς Δευτέρα.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου
Πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Το ενδεχόμενο τοπικών βροχών είναι χαμηλό. Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και από 2 έως 4 βαθμούς στα ορεινά. Στον Όλυμπο στον -1 βαθμό.

Άνεμοι έως μέτριοι 1-2 μποφόρ Βορειοανατολικοί.
Μεσημεριανές ώρες ξεκινούν σταδιακά να αυξάνονται οι νεφώσεις στο νησί με τις βροχές να κάνουν την εμφάνιση τους προς απογευματινές ώρες περίπου από τις 15:00 και μετά. Βροχές έως μέτριας έντασης. Στο Τρόοδος παροδική χιονόπτωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες 15-16 βαθμούς στο εσωτερικό και 16-17 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 5 έως 10 βαθμούς. Στον Όλυμπο από μείον 2 έως 0 βαθμούς. Αυτές είναι οι μέγιστες που μπορεί να φθάσει αλλά σε περιοχές με νεφελώδη καιρό και βροχές θα είναι πιο χαμηλή η θερμοκρασία και θα επικρατεί ψύχρα.

Άνεμοι έως 2 μποφόρ και παροδικά έως 3 μποφόρ στα παράλια και ορεινά. Βορειοανατολικοί ενώ στα δυτικά γυρίζουν σε Βορειοδυτικούς και στα Νοτιοδυτικά σε Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα με βροχές στο νησί έως μέτριας έντασης Προς ξημερώματα Κυριακής τοπικά θα παρατηρείται και έντονη βροχόπτωση με τις καταιγίδες νότια της Κύπρου στη θάλασσα.

Θερμοκρασία μετά τις 22:00 στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και 10 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 0-3 βαθμούς που τοπικά ενδέχεται να σχηματιστεί παγετός.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ Βορειοανατολικοί. Προς ξημερώματα Κυριακής και έως 4 μποφόρ σε ορεινά και παράλια.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Πρωινές ώρες νεφελώδης καιρός με τοπικές βροχές έως μέτριας έντασης και παροδική χιονόπτωση πάνω στο Τρόοδος. Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και από 2 έως 4 βαθμούς στα ορεινά. Στον Όλυμπο στον -1 βαθμό.

Άνεμοι έως μέτριοι 1-2 μποφόρ και παροδικά έως 3 μποφόρ στα παράλια. Βορειοανατολικοί.
Μεσημεριανές ώρες νεφώσεις με περιορισμένες τοπικές βροχές. Στο Τρόοδος παροδική χιονόπτωση. Σε εξασθένηση οι βροχές με τον καιρό να βελτιώνεται.

Μέγιστες θερμοκρασίες 15-16 βαθμούς στο εσωτερικό και 16-17 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 5 έως 10 βαθμούς. Στον Όλυμπο από μείον 2 έως 0 βαθμούς. Αυτές είναι οι μέγιστες που μπορεί να φθάσει αλλά σε περιοχές με νεφελώδη καιρό και βροχές θα είναι πιο χαμηλή η θερμοκρασία και θα επικρατεί ψύχρα.

Άνεμοι έως 2 μποφόρ και παροδικά έως 3 μποφόρ στα παράλια και ορεινά. Βορειοανατολικοί ενώ στα δυτικά γυρίζουν σε Βορειοδυτικούς και στα Νοτιοδυτικά σε Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις.

Θερμοκρασία μετά τις 22:00 στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και 8 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από μείον 3 έως 1 βαθμό βαθμούς με τον σχηματισμό παγετού-Προσοχή στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίχτυο. Τοπικά παγετός και προς το εσωτερικό.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ παροδικά στα παράλια. Βορειοανατολικοί.

Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη 20-23 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος αλλά ψυχρός λόγω ψυχρού βόρειου ρεύματος αέρα που θα επηρεάζει την περιοχή μας.

Στο τέλος μπορείτε να δείτε τους πίνακες βροχής με τις ποσότητες που έπεσαν από τις 08:00 πρωί Πέμπτης 16/1 μέχρι πρωί Παρασκευής ώρα 08:00 17/1. Κυρίως οι βροχές έπεσαν βράδυ Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ποσότητες από 5 μιλίμετρα περίπου έως 30 μιλίμετρα με μέσο όρο 13.9 μιλίμετρα και την κανονική στο 133%. Πολύ θετικά κινείται ακόμα ένας χειμερινός μήνας.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.