Η χαρά είναι… μεταδοτική

Designed by Javi_indy

Η κατάθλιψη είναι ίσως η πιο γνωστή ψυχική νόσος, με σοβαρές επιπτώσεις που επηρεάζουν όλους τους τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σήμερα πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από κατάθλιψη σε όλο τον κόσμο. Εξαιτίας της σοβαρότητας της νόσου αλλά και του σημαντικού επιπολασμού της, οι σχετικές έρευνες είναι πάμπολλες.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings B μια καινούργια έρευνα αναφορικά με τη σχέση που μπορεί να έχει η κατάθλιψη με τη κοινωνική στήριξη, τη φιλία και την επαφή με άλλους ανθρώπους. Η έρευνα αφορούσε τους εφήβους.

Τα συμπεράσματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα και έδειξαν πως, παρόλο που η κατάθλιψη δεν είναι μεταδοτική, η καλή διάθεση μάλλον είναι!  Η επαφή με φίλους συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας καθώς και με μεγάλη πιθανότητα ανάκαμψης από την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα το να έχει κανείς αρκετούς φίλους που τον ενισχύουν θετικά μειώνουν κατά το ήμισυ την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης ή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ανακάμψουν από κατάθλιψη σε μια περίοδο 6-12 μηνών, σε ένα υγιές εφηβικό κοινωνικό δίκτυο. Οι ερευνητές καταλήγουν πως, η προώθηση της φιλίας ανάμεσα στους εφήβους μπορεί να μειώσει την εκδήλωση κατάθλιψης.

Φαίνεται πως η συναναστροφή με άλλους που έχουν καλή διάθεση μας βοηθά,  αφού η χαρά είναι… μεταδοτική. Βάλτε λοιπόν στη ζωή σας ανθρώπους θετικούς, ανθρώπους που σας δίνουν αισιοδοξία και αφήστε στην άκρη όποιον σας χαλά τη διάθεση.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook