Χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό

Ένα χαμηλό βαρομετρικό φεύγει και άλλο έρχεται! Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος μπήκε σε μια ευνοϊκή περίοδο ώστε να δέχεται χαμηλά βαρομετρικά συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας και γι’ αυτό ο καιρός μας μέχρι και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους σε παγκύπρια βάση, με αρκετές ποσότητες βροχής να πέφτουν στο σύνολο αυτού του διαστήματος.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα για αυτό πάνω στο Τρόοδος η βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο και χιόνι. Δεν θα χιονίζει συνέχεια τις επόμενες ημέρες.

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού σε κεντρική Μεσόγειο αύριο Τρίτη επηρεάζει Ιταλία και Ελλάδα που μαζί με τα μέτωπα κακοκαιρίας ο καιρός θα είναι με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά. Ψυχρός άνεμος αναγκάζει θερμό άνεμο να ανηφορίσει και έτσι βλέπουμε το θερμό μέτωπο. Ψυχρός άνεμος κατηφορίζει για αυτό βλέπουμε και το ψυχρό μέτωπο.

Αυτό το σύστημα χαμηλών πιέσεων θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει και την δική μας περιοχή. Αναμένονται αρκετές βροχές ειδικά την Πέμπτη 12/12 που μας προσεγγίζει το χαμηλό βαρομετρικό. Ο άστατος καιρός συνεχίζει μέχρι και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου που στο σύνολο θα πέσουν αρκετές βροχές και ετοίμασα μια πρώτη εικόνα για τις πιθανές ποσότητες που μπορεί να πέσουν. Ένας χάρτης που μπορεί να έχει αλλαγές τις επόμενες ημέρες αλλά σας δίνω μια πρώτη εικόνα. Μπορεί να κάνει και περισσότερες αλλά και λιγότερες.

Ένα σύστημα που ξεκίνησε από Αλγερία και εισήλθε σε Μεσόγειο θάλασσα εμπλουτίζεται και φέρνει εκτεταμένες βροχές γενικά σε περιοχές της Μεσογείου.

Για αύριο Τρίτη υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω θερμού ρεύματος που θα αρχίσει να ανηφορίζει από τα νότια-νοτιοδυτικά μας να επηρεαστεί η Κύπρος από θερμό μέτωπο με εκτεταμένες βροχές κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Αυτό δεν φαίνεται στους χάρτες επιφανείας και είναι μια δική μου παρατήρηση. Θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος στη θερμοκρασία μας Τρίτη-Τετάρτη με πτώση από την Πέμπτη.

Περισσότερη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Κύπρο την Πέμπτη 12/12 με βροχές και καταιγίδες με τις βροχές να είναι παγκύπριες. Τοπικά θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες με χαλαζόπτωση και ηλεκτρικές εκκενώσεις. Εισέρχεται ψυχρό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση και έτσι στο Τρόοδος να έχει πιθανότητες χιονόπτωσης. Αν χρειαστεί κάποια έκτακτη ανακοίνωση για την Πέμπτη θα σας δοθεί σε επόμενα δελτία.

Παρασκευή πιο τοπικές οι βροχές και γίνονται πιο εκτεταμένες Σάββατο και Κυριακή 14-15/12 από νέο σύστημα που μας έρχεται.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες ημέρες όσοι οδηγείται διότι σε περιοχές που θα βρέχει η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και το οδόστρωμα ολισθηρό.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου

Νεφελώδης καιρός με παροδικές τοπικές βροχές με πιθανό πέρασμα θερμού μετώπου από το μεσημέρι και μετά με εκτεταμένες βροχές στο νησί. Θα παρατηρούνται και κάποια ανοίγματα στον καιρό.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και στους 0-3 βαθμούς στα ορεινά που ενδέχεται να σχηματισθεί και παγετός.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ανεβαίνει στους 18-20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-20 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 7-12 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 βαθμούς στα παράλια και 2-5 βαθμούς στα ορεινά.

Ψύχρα τις βραδινές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά μεσημέρι προς απόγευμα και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Νεφελώδης καιρός με παροδικές τοπικές βροχές.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και στους 1-4 βαθμούς στα ορεινά που τοπικά ενδέχεται να σχηματισθεί και παγετός.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ανεβαίνει στους 19-21 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά 7-13 βαθμούς. Ανεβαίνουν λίγο οι μέγιστες λόγω θερμού ρεύματος αέρα μέχρι να έρθει το σύστημα που περιμένουμε.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 βαθμούς στα παράλια και 4-7 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά μεσημέρι προς απόγευμα και έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα. Ανατολικοί-Νοτιοανατολικοί

Αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής με την ενημέρωση να είναι συνεχής ώστε να έχετε όσο γίνεται πιο έγκυρη εικόνα.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από το ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.