Χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες κολυμπούν όλες μαζί στην ακτή για να γεννήσουν

Ο φακός ενός drone κατέγραψε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θαλασσίων χελωνών να κολυμπούν όλες μαζί προς την ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Το πραγματικό εντυπωσιακό βίντεο πόσταρε στο YouTube από την θαλάσσια βιολόγο, Βανέσα Μπέζι, που χρησιμοποιώντας ένα drone απαθανάτισε το κοπάδι χελώνες να κολυμπούν προς την ακτή του θαλάσσιου πάρκου Ostional National Wildlife Refuge, στην Κόστα Ρίκα, το Νοέμβρη του 2016.

«Σε όποιον έδειξα το βίντεο συγκξινήθηκε», τονίζει η Μπέζι. «Αμέσως, ήξερα ότι κάτι σπέσιαλ συνέβαινε. Μέχρι σήμερα, ακόμη με συγκινεί αυτό το βίντεο», λέει η υδροβιολόγος.

Η Μπέζι και οι συνάδελφοί της διεξήγαγαν μελέτη το 2017, με βάση το υλικό που είχαν συγκεντρώσει με drone και υπολόγισαν τον πληθυσμό των χελωνών τουλάχιστον στις 2.086 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, κατά την κορύφωση του φυσικού φαινομένου.

«πρόκειται για ένα αινιγματικό φυσικό φαινόμενο», σημειώνει η υδροβιολόγος. «Δεν γνωρίζουμε πώς οι χελώνες συντονίζονται και γιατί», λέει η Βανέσα Μπέζι.

Οι ετοιμόγεννες χελώνες του είδους «Lepidochelys olivacea» συγκεντρώνονται ανοιχτά της ακτής, κυρίως, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, προτού ξεχυθούν στις παραλίες για να ξεκινήσουν τη συγχρονισμένη απόθεση αυγών.

Παρά το μεγάλο αριθμό τους που φαίνεται στο βίντεο, το είδος θεωρείται ως ευαίσθητο από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί.

 

Πηγή