Χορτοφαγική διατροφή: Γιατί είναι τόσο ευεργετική για τον άνθρωπο;

Designed by Rawpixel.com

Η χορτοφαγική διατροφή βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και περιλαμβάνει κυρίως φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά λόγω της μη κατανάλωσης ζωικής προέλευσης τροφίμων και περιέχει ελάχιστη ποσότητα χοληστερόλης. Είναι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, υπέρτασης, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορεί να ακολουθηθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες, αρκεί να είναι σχεδιασμένη από έναν Κλινικό Διαιτολόγο ώστε να μην παρατηρηθεί έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό σας.

Πώς να μην έχετε ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων;

Το εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, που θα σας προτείνει ο Κλινικός Διαιτολόγος, θα περιλαμβάνει όλους τους κατάλληλους συνδυασμούς, για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον οργανισμό σας.

Έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο αυστηρή χορτοφαγική διατροφή ακολουθείται, τόσο πιο δύσκολο είναι το άτομο να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτείνης, βιταμίνης Β12, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Δ, Ω-3, ιωδίου και ψευδαργύρου.

Ποιες τροφές είναι must;

Πλούσιες πηγές πρωτεΐνης εκτός ζωικής προέλευσης είναι η σόγια, τα προιόντα της π.χ. τυρί, ο αρακάς, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα λαχανικά (όπως σπανάκι, κολοκύθι, μπρόκολο, αρακάς), τα αποξηραμένα φρούτα (όπως δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες), οι ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φιστίκια, κάσιους, κολοκυθόσποροι). Επίσης, υπάρχουν εμπλουτισμένα προιόντα με σίδηρο π.χ. δημητριακά, γάλα. Η μαύρη σοκολάτα, επίσης, περιέχει σίδηρο.

Tip: Συνδυάστε πηγές σιδήρου με βιταμίνη C. Μπορεί αυτός ο συνδυασμός να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου σημαντικά π.χ. όσπρια με λεμόνι ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή πιπεριές.

Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα, το σουσάμι.

Η βιταμίνη Β12 προέρχεται κυρίως από ζωικής προέλευσης τρόφιμα και οι αυστηροί χορτοφάγοι τείνουν να έχουν ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη. Ο οργανισμός παράγει από μόνος του κάποια ποσότητα βιταμίνης Β12, όμως δεν είναι αρκετή και δεν απορροφάται εύκολα. Συνεπώς, προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένα με Β12 ή/και η ένταξη συμπληρωμάτων. Αυτά προτείνονται γενικά σε όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά πριόντα και αυγά.

Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Το σημαντικό με την χορτοφαγική διατροφή είναι η επαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω της μειωμένης απορρόφησης του μη αιμικού – φυτικού σιδήρου.

Top Tip!
Η χορτοφαγία αποδεικνύεται ευεργετική, υγιεινή, προστατευτική, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον, αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένη με τη βοήθεια των Κλινικών Διαιτολόγων, για την επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

 

Με  τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Δρουσιώτη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (MSc, BSc), C.droushıotı@gmaıl.com / c_droushioti@hotmail.com , 99869457, Facebook