Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή στο καιρικό σκηνικό μέχρι και την Πέμπτη

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων με επίκεντρο τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα που φτάνει και τα 1050 το κέντρο του αντικυκλώνα εκτείνεται πολύ νοτιότερα μέχρι και την περιοχή του νησιού μας, λειτουργεί ως τροχοπέδη σε συστήματα κακοκαιρίας-χαμηλά βαρομετρικά. Γι’ αυτό και αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να κινηθούν προς την Κύπρο. Χαμηλά βαρομετρικά σε συνδυασμό με αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών επηρεάζουν το δυτικό κομμάτι της Ευρώπης μέχρι και τη δυτική Μεσόγειο.

Η περιοχή της Ελλάδας συγκριτικά με εμάς θα δέχεται μέτωπα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Λόγω του βορειοανατολικού ρεύματος αέρα που φτάνει στην περιοχή μας με την θέση που έχει ο αντικυκλώνας δεν αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία θα παραμένει λίγο πάνω από την κανονική. Έχει αρχίσει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα πέσει περαιτέρω μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται βορειοδυτική Ιταλία συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο αλλά και μετωπικές υφέσεις σκάφη με το καιρικό σκηνικό σε Ιταλία και Ελλάδα να είναι βροχερό και με καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Το χαμηλό βαρομετρικό θα διασχίσει την Ιταλία και από εκεί θα ακολουθήσει μια βορειοανατολική πορεία προς Βαλκάνια.

 

Στο χάρτη επιφανείας θα δείτε που θα βρίσκεται αύριο Τρίτη το χαμηλό βαρομετρικό και το ψυχρό μέτωπο που πίσω από το ψυχρό ακολουθεί ψυχρό ρεύμα αέρα ενώ θα δείτε και το θερμό μέτωπο που δημιουργήθηκε λόγω θερμού ρεύματος που ανηφορίζει στην εκεί περιοχή νότια της Ιταλίας-Ελλάδας. Λόγω ψυχρού αυλώνα που φτάνει μέχρι και ακτές βορειοδυτικής Αφρικής πιέζει σε θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίσει μέχρι τα νότια των χωρών που ανάφερα.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας με παροδικά περάσματα νεφώσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ερχόμενες από τα δυτικά, επηρεάζουν περιοχές της επαρχίας Πάφου-Λεμεσού και τα ορεινά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 12-13 βαθμούς στα παράλια και τους 4-7 βαθμούς στα ορεινά. Στο Τρόοδος η θερμοκρασία πέφτει στους 2 βαθμούς.

 

Μέγιστες θερμοκρασίες 24-25 βαθμούς περίπου σε εσωτερικό, έως 24 βαθμούς στα παράλια και από 13 έως 19 βαθμούς στα ορεινά και παραμένουν πάνω της κανονικής.

Κατά τις βραδινές ώρες ο υδράργυρος θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 14 βαθμούς στα παράλια ενώ στα ορεινά θα έχουμε 5-8 βαθμούς.

Άνεμοι 1 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στα νότια παράλια τμήματα. Βορειοανατολικοί – Νοτιοααντολικοί

Καλές καιρικές συνθήκες Τετάρτη και Πέμπτη 20-21 Νοεμβρίου με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις την Πέμπτη.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 24 βαθμούς. Ψύχρα βραδινές και αυγινές ώρες.

Παρασκευή 22/11 αφήνω κάποιο μικρό ενδεχόμενο μέχρι στιγμής για τοπικές περιορισμένες βροχές.

Για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου φαίνεται αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου δηλαδή να αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ώστε να μπορέσουν συστήματα κακοκαιρίας, δηλαδή χαμηλά βαρομετρικά να φτάσουν στην περιοχή μας με βροχές και καταιγίδες αλλά και περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας. Ωστόσο, παραμένουμε συγκρατημένοι ώστε να ξεκαθαρίσει περισσότερο το καιρικό σκηνικό.

Ο καιρός τα βράδια αλλά και τις αυγινές ώρες ξεκίνησε να ψυχραίνει και πιστεύω είναι καιρός ώστε να αρχίσουν οι θερμάνσεις και τα τζάκια να ανάβουν αν δεν ανάψαν ήδη ειδικά προς ορεινές περιοχές. Προχωράμε στον Χειμώνα!

Αναλυτικό δελτίο καιρού καθημερινά από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου και τη σελίδα Weather Forcast Ierodiakonou στο PrimeTime