Χώρισα… και τώρα;

Designed by Freepik

Ξεκινώντας μια καινούργια σχέση δεν έχουμε στο μυαλό μας «ημερομηνία λήξης» αλλά την προσδοκία της συνέχειας και ίσως του «για πάντα». Επομένως φτάνοντας κάποια στιγμή στο χωρισμό, είναι μάλλον αναμενόμενο να μας κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης και ματαίωσης. Το μεγάλο ερώτημα από εκεί και έπειτα είναι πώς προχωράμε παρακάτω;

Αρχικά μετά από ένα χωρισμό, κανείς χρειάζεται χρόνο για να συνειδητοποιήσει την αλλαγή αλλά και να ξεδιαλύνει τις σκέψεις του. Ανεξάρτητα αν ήταν επιλογή μας ή επιλογή του άλλου πάντα αφήνει πίσω του μια πικρή γεύση προσωπικής αποτυχίας. Ο θυμός, η άρνηση, η θλίψη, ο φόβος της μοναξιάς, η δική μας ενοχοποίηση ή η χρέωση του άλλου είναι όλα φυσιολογικά συναισθήματα που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να βιώσουμε πριν πάμε παρακάτω. Ο χρόνος που χρειάζεται ο κάθε ένας είναι διαφορετικός και θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφορες παράμετροι πριν θεωρήσουμε πως κάποιος θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει με τη ζωή του.

Συνήθως μετά από έναν χωρισμό μας ανακουφίζει να σκεφτόμαστε πως φταίει «ο άλλος». Ίσως όμως να είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε και τα δικά μας λάθη, τη στάση μας μέσα στη σχέση, αντιδράσεις και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε μεμψιμοιρία, αλλά σε εποικοδομητική ανάληψη προσωπικής ευθύνης και επαναπροσδιορισμό. Μαθαίνουμε από τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές μας μας και προσπαθούμε να μην τις επαναλάβουμε.

Πολλοί άνθρωποι μετά από το χωρισμό αναβάλλουν να κάνουν γνωριμίες ή να επενδύσουν σε μια νέα σχέση, από φόβο μήπως ξαναπληγωθούν. Μπορεί επίσης να είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί απέναντι στους άλλους. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να εμπλακείτε σε μια ακόμα «σοβαρή» σχέση ούτε και να κάνετε σεξ χωρίς να νιώθετε έτοιμοι. Πάρτε το χρόνο σας, απολαύστε το φλερτ, γνωρίστε τον άλλον, χαρείτε τις στιγμές χωρίς άγχος και χρονοδιαγράμματα. Εάν και εφόσον αξίζει να επενδύσετε, θα το δείτε στη πορεία.

Περνώντας ο καιρός και αφού καταλαγιάσουν τα πιο έντονα συναισθήματα, κάποιοι από εμάς έχουν τη τάση να εξιδανικεύουν τη προηγούμενη σχέση ενθυμούμενοι μόνο τις καλές στιγμές. Καταλήγουμε να συγκρίνουμε τους νυν με τους πρώην, σαμποτάροντας κάθε ελπίδα να κάνουμε ένα κλείσιμο και να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση στο μέλλον. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αξιολογήσετε την προηγούμενη σχέση σε πιο αντικειμενική βάση. Αν ήταν όλα τόσο υπέροχα, μάλλον δεν θα καταλήγατε στο χωρισμό.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook