Συνάντηση ψυχρού με θερμού ανέμου και αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές

Ο ψυχρός έως πολύ ψυχρός αυλώνας αυλώνας επεκτείνεται πιο νοτιοανατολικά σε Ιταλία και Ελλάδα προς κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα η περιοχή μας να συνεχίζει να δέχεται θερμές αέριες μάζες και αύριο Πέμπτη με θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή και πάνω της κανονικής. Παρατηρούμε στον χάρτη τις πιο ψυχρές αέριες μάζες να φτάνουν μέχρι τα βόρεια της Ελλάδας χωρίς όμως να κατηφορίζουν πιο νότια.

Στις περιοχές που επηρεάζει ο αυλώνας έχουμε και χαμηλά βαρομετρικά δηλαδή ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Όπως κινείται ο αυλώνας θα εκτοπίζει τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας με την θερμοκρασία σταδιακά από αύριο Πέμπτη και λόγω των νεφώσεων να σημειώνει πτώση. Συνάντηση ψυχρού με θερμού ρεύματος αέρα θα ευνοήσει σε αύξηση των νεφώσεων γενικά στην περιοχή μας.

Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας δεν αναμένω αλλά ούτε και μεγάλη άνοδο τις επόμενες ημέρες. Θα έχουμε μικρά σκαμπανεβάσματα πάνω κάτω.

Μεσημέρι προς απόγευμα Πέμπτης θα μας επηρεάζει θερμό μέτωπο με την πιθανότητα για τοπικές διάσπαρτες τοπικές ψιχάλες ή πολύ ελαφρές βροχές.

Αργά το βράδυ Πέμπτης προς πρωινές ώρες Παρασκευής πέρασμα ασθενές ψυχρού μετώπου από τα δυτικά με τοπικές ελαφράς έως μέτριας έντασης βροχές αλλά όχι παγκύπριες.

Όπως είναι τα δεδομένα και με βάση την πορεία του αυλώνα δεν ευνοούμαστε για ιδιαίτερες και εκτεταμένες βροχές. Δεν είναι κάποια αξιόλογη μεταβολή από θέμα βροχών. Περισσότερες βροχές βόρεια της Κύπρου.

Yπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς αραιής σκόνης στην ατμόσφαιρα από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά και μέχρι Παρασκευή απόγευμα θα έχει υποχωρήσει.

Σήμερα Τρίτη φτάσαμε τους 20-21 βαθμούς στο εσωτερικό και 19-20 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 14-16 βαθμούς.

Ο Αζορικός αντικυκλώνας βρίσκεται στην περιοχή της Ισπανίας χωρίς να έχει δυναμική να ανηφορίσει σε πιο βόρεια τμήματα της Ευρώπης με αποτέλεσμα ο ψυχρός αυλώνας να φεύγει ανατολικά-βορειοανατολικά και να περνά βόρεια της Κύπρου αλλά θα εκτοπίσει τις θερμές αέριες μάζες.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

Πρωινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στο νησί.
Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 βαθμούς στα παράλια και από 0 έως 3 βαθμούς στα ορεινά. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στους μείον 2 βαθμούς.

Άνεμοι Νότιοι-Νοτιοανατολικοί 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα δυτικά παράλια.

 

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στο νησί με μικρό ενδεχόμενο λόγω θερμού μετώπου για τοπικές ψιχάλες ή πολύ ελαφρές βροχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 18-20 βαθμούς σε εσωτερικό και έως 18 βαθμούς στα παράλια με το ενδεχόμενο λόγω αυξημένων νεφώσεων να είναι πιο χαμηλή σε κάποιες περιοχές.
Πάνω στα ορεινά 7 έως 12 βαθμούς και όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω προς ημορεινά 13-15 βαθμούς.

Άνεμοι Νότιοι-Νοτιοανατολικοί 1-3 μποφόρ ενώ στα παράλια Πέγεια προς Ακάμα έως 3-4 μποφόρ. Στα βόρεια Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί.

Στα ορεινά Νότιοι-Νοτιοδυτικοί 2-3 μποφορ. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στα 4-5 μποφόρ

Βραδινές ώρες προς πρωινές ώρες Παρασκευής με αυξημένες νεφώσεις και πέρασμα ασθενές ψυχρού μετώπου με τοπικές βροχές. Θερμοκρασία γύρω στις 22:00 στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και 14 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 4 έως 8 βαθμούς. Τρόοδος προς Όλυμπο στους 3 βαθμούς. Άνεμοι Νότιοι-Νοτιοανατολικοί 1-2 μποφόρ ενώ στα δυτικά και έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ και στο Τρόοδος προς Όλυμπο 4-5 μποφόρ.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μετά το πέρας του ψυχρού μετώπου ο καιρός θα είναι με ηλιοφάνεια και τοπικά αυξημένες νεφώσεις με ενδεχόμενο τοπικών βροχών ορεινά ή και εσωτερικό.

Για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας Σάββατο 29/2 και Κυριακή-Δευτέρα 1-2 Μαρτίου αν εξαιρέσουμε κάπως το Σάββατο αφού υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο τοπικών βροχών αλλά και ενισχυμένοι ανέμοι αναμένονται ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια ειδικά Κυριακή και Δευτέρα.

Άνεμοι Καθαρά Δευτέρα 1 έως 3 μποφόρ.. Γεινικά δεν αναμένονται ενισχυμένοι ανέμοι και ελπίζω να βοηθήσουν στο πέταγμα του χαρταετού.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.