13 Λόγοι για να κάνεις σεξ!

Designed by Freepik

Σεξ κάνουμε επειδή μας αρέσει, επειδή περνάμε καλά και το απολαμβάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στο σύντροφό μας και ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό του ζευγαριού. Για όσους χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις όμως, πιο κάτω παραθέτουμε 13 επιπλέον λόγους για να εμπλέκετε κανείς σεξουαλικά, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα.

 1. Δεν αποτελεί σίγουρα μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης, αλλά μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικό όσο μιας μέτριας μορφής άσκηση. Ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό όπως και ένα ελαφρύ περπάτημα ή μια αργή βόλτα με ποδήλατο.
 2. Οι γυναίκες που κάνουν σεξ 2 φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν με καρδιοπάθεια από εκείνες που κάνουν σεξ μια φορά τον μήνα. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ερευνητικά αν αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες που είναι πιο υγιείς απολαμβάνουν συχνότερα το σεξ ή αν πράγματι το σεξ προστατεύει την καρδιά.
 3. Ποιος δεν έχει ακούσει το γνωστό «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο…»; Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη δικαιολογία δεν έχει βάση αφού το σεξ βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, συμπεριλαμβανομένων και πονοκεφάλων όπως είναι οι ημικρανίες.
 4. Οι άνθρωποι που κάνουν σεξ συχνότερα είναι λιγότερο αγχώδεις όταν έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις όπως για παράδειγμα μια ομιλία μπροστά σε κοινό. Η συγκεκριμένη μελέτη, βέβαια, διευκρινίζει πως αυτό λειτουργεί μόνο όταν κανείς κάνει σεξ με κάποιον σύντροφο. Η αυτoϊκανοποίηση δεν «πιάνει».
 5. Μελέτη υποστηρίζει πως οι παντρεμένες γυναίκες που κορυφώνουν συχνότερα, ζουν περισσότερο. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν πράγματι το σεξ μακραίνει τη ζωή ή αν απλά είναι μια «παρενέργεια» του υγιεινού τρόπου ζωής (όσο πιο υγιής είναι κανείς, τόσο καλύτερα λειτουργεί και απολαμβάνει το σεξ). Είτε έτσι είτε αλλιώς, αξίζει τη δοκιμή…
 6. Το σεξ έχει συνδεθεί με την δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Οι άνθρωποι άνω των 50 που κάνουν σεξ συχνότερα μπορούσαν να ανακαλέσουν ευκολότερα αριθμούς και ήταν καλύτεροι στα μαθηματικά. Φαίνεται μάλιστα πως επηρεάζει περισσότερο θετικά τους άνδρες αλλά και οι γυναίκες είχαν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνες που έκαναν λιγότερο σεξ.
 7. Το σεξ βελτιώνει τη σχέση με το σύντροφο. Η ορμόνη ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, πυροδοτεί συναισθήματα οικειότητας και στοργής απέναντι στο σύντροφο. Αυτό βοηθά να κτιστεί μια δυνατή και σταθερή σχέση.
 8. Το σεξ βοηθά στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, επομένως όσο περισσότερο σεξ κάνει κανείς, τόσο πιο αδύνατος θα είναι.
 9. Οι ενήλικες που βρίσκονται σε σταθερή σχέση και που κάνουν περισσότερο σεξ με τον σύντροφό τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη ή να λάβουν ψυχιατρικά φάρμακα.
 10. Το σεξ προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα. Έρευνα σε φοιτητές κολλεγίου έδειξε πως όσοι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερα αντισώματα στο σάλιο του από εκείνους που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά.
 11. Ο οργασμός ενεργοποιεί ορμόνες όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δρα ως φυσικό παυσίπονο και αγχολυτικό. Και οι δύο αυτές ιδιότητες βοηθούν να κοιμάται κανείς πιο εύκολα και να έχει καλύτερη ποιότητα ύπνου.
 12. Οι άνδρες που κάνουν σεξ συχνότερα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους. Η εγκυμοσύνη και η επαφή με το ανδρικό σπέρμα φαίνεται επίσης να συνδέονται με μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες.
 13. Οι άνθρωποι που κάνουν σεξ συχνότερα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι μόνο στο παρόν αλλά και μελλοντικά. Αν κανείς έχει ενεργή σεξουαλική ζωή στη μέση ηλικία, είναι πιο πιθανό να την διατηρήσει καθώς μεγαλώνει, κάτι που συνδέεται με την καλύτερη υγεία και την ευτυχία.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook