Μπαταρία που αντέχει 400 χρόνια; Και όμως!

Ομάδα ερευνητών του University of California Irvine κατασκεύασε μια νέα μπαταρία που αντέχει σε 200.000 κύκλους φόρτισης με ελάχιστη φθορά στη χωρητικότητα της!

Αν σκεφτεί κανείς ότι μια τυπική μπαταρία ενός laptop έχει αντοχή μερικές εκατοντάδες κύκλους φόρτισης προτού αρχίσει να χαλάει, τότε αυτή η ομάδα έθεσε τις βάσεις για τις μπαταρίες του μέλλοντος!

Η νέα μπαταρία διαθέτει νανοσύρματα, εξαιρετικά αγώγιμα μικροσκοπικά καλώδια που λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους μπορούν να ομαδοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς σε πολύ μικρές περιοχές, προσφέροντας έτσι πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια για τη μεταφορά ηλεκτρονίων και την αποθήκευση ενέργειας.

Ωστόσο, η χρήση τους δεν ευδοκιμεί επειδή είναι εξαιρετικά εύθραυστα και σπάνε με τις συνεχόμενες φορτίσεις-αποφορτίσεις.

Οι ερευνητές όμως προχώρησαν σε εμβαπτισμό των χρυσών νανοσυρμάτων σε διοξείδιο του μαγγανίου και τζελ ηλεκτρολύτη τύπου Plexiglas, και κατάφεραν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους από τους 7.000 κύκλους φόρτισης στους 200.000.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ειδικό τζελ πλαστικοποιεί το οξείδιο του μετάλλου στη μπαταρία και ως εκ τούτου μπορεί να αντέξει για τουλάχιστον 400 χρόνια χωρίς να υποβαθμιστεί!

Πηγή: Techgear