Online Dating… Απάτη ή Ανάγκη;

Όποια κι αν είναι η εικόνα που έχει ο κάθε ένας από εμάς σε σχέση με τις ψηφιακές γνωριμίες, το  online dating, οι αριθμοί των στατιστικών δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή άνοδος στην επισκεψιμότητα τέτοιων ιστοσελίδων και ότι σχεδόν ένας στους δύο χρήστες του διαδικτύου έχουν περάσει από τέτοιες ιστοσελίδες.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, έτσι και εδώ,  υπάρχουν συχνά ιστοσελίδες για ψηφιακές γνωριμίες που δεν έχουν καθόλου τίμιες προθέσεις. Όταν λέμε ότι δεν έχουν τίμιες προθέσεις, είναι λογικό να αντιλαμβανόμαστε ότι απώτερος σκοπός είναι η απάτη για εξασφάλιση οικονομικού οφέλους. Υπολογίζεται, από το FBI, ότι τα θύματα τέτοιας μορφής απάτης, χάνουν περίπου 180 εκ. δολάρια ετησίως.
Από τη φύση του, ο ρομαντισμός και τα ειδύλλια, ειδικά αυτά που υπόσχονται οι ψηφιακές γνωριμίες, κάμπτουν την επιφυλακτικότητα των ανθρώπων, που γίνονται ευκολόπιστοι, κάτι που διευκολύνει τους απατεώνες.

Στις πλείστες περιπτώσεις τέτοιας απάτης, η απώλεια για τον ή την… ρομαντικό/ή, που επιδιώκει μια “ελπιδοφόρα” ψηφιακή σχέση, κυμαίνεται μεταξύ 50.000 – 100.000 δολαρίων! Μια ανάλυση της τεχνολογίας με την οποία εξελίσσεται μια τέτοια απάτη, μπορεί να συμβάλλει για να αποφευχθεί, παρά το ό,τι μας χαλά τις καλύτερες ψευδορομαντικές προθέσεις και ελπίδες για ένα ειδύλλιο. Τι μας λένε λοιπόν ομάδες ειδικών που αναλύουν τέτοιες απάτες;

Πώς να ξεχωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ!

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι όλα ξεκινούν με τις πιο “αθώες”- δήθεν- προθέσεις, που ξεκινούν με την προσέγγιση των υποψήφιων θυμάτων, είτε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είτε μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα κοινά ενδιαφέρο-ντα, το ενδιαφέρον για μία εξ αποστάσεως καλή σχέση, μέχρι και το ενδιαφέρον για γάμο, είναι τα μέσα για την  προσέγγιση. Βέβαια, παρουσιάζονται με ψεύτικο και εξαιρετικά ελκυστικό προφίλ, είτε  πρόκειται για γυναίκες, είτε για άντρες. Κι αυτό είναι βασικό μέρος της παγίδας για να προσελκυσθούν τα θύματα και να ξεκινήσουν έναν καταρχήν διάλογο γνωριμίας. Με το “κλείδωμα” στην επαφής, ο απατεώνας επιτυγχάνει ένα σημαντικό ποσοστό του στόχου του και πλέον έχει πολλές επιλογές για να προχωρήσει.

Ένα “κλασικό” παράδειγμα που απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες είναι το κόλπο του στρατιώτη ή του στρατιωτικού. Ένα τέτοιο ψευδο-προφίλ, με στρατιωτικούς  που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με τίτλους και παράσημα, αποδεικνύεται… Μαγνήτης. Ακολουθεί η συναισθηματική σύνδεση και μετά η… ουσία: Κάποιο έκτακτο οικονομικό ή ακόμα περισσότερο ιατρικό πρόβλημα, ας πούμε. Αν παρουσιάστηκε ως στρατιώτης, χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για την αποπεράτωση των σπουδών και άλλα παρόμοια. Ή οικονομική δαπάνη για κάποιο νομικό θέμα από το οποίο θα εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα.

Μια άλλη μορφή τέτοιας απάτης, είναι η παρουσία ψευδών προφίλ εξαιρετικά ελκυστικών κοριτσιών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή της νοτιοανατολικής Ασίας, που όταν δημιουργηθεί η εξ αποστάσεως σχέση, έρχεται η ώρα για πραγματική συνάντηση, οπότε ξεκινούν με την κάλυψη κάποιων οικονομικών υποχρεώσεων, μέχρι και την κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων και άλλων παρόμοιων εξόδων. Ακόμα πιο εξελιγμένη μορφή τέτοιας απάτης, είναι να οδηγήσουν το θύμα στο να γδυθεί ή να προχωρήσει σε άλλες τέτοιες πράξεις στην κάμερα του υπολογιστή, για να ελκύσει το κορίτσι που κάνει το ίδιο. Τον μαγνητοσκοπούν και μετά τον εκβιάζουν ότι θα ενημερώσουν σύζυγο, οικογένεια ή ότι θα την κοινοποιήσουν στο ίντερνετ, εάν δεν καταβάλει κάποιο ποσό. Οπότε το θέμα επαναλαμβανόμενων εκβιασμών γίνεται πολύ σοβαρό.

Πώς να προστατευτείτε!
Πρόκειται για μερικά μόνο παραδείγματα τεχνολογιών της απάτης. Πώς μπορεί να προστατευτεί κάποιος από τέτοιες απάτες; Υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που προδίδουν τις περισσότερες από αυτές, διαπιστώνουν οι ειδικοί. Πρώτα – πρώτα, αναζητήστε το προφίλ του ή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν είναι πολύ πρόσφατο να είστε προσεκτικοί. Αν δείτε ότι προέρχεται από αγγλόφωνη χώρα, αλλά στα μηνύματα του φαίνεται ότι υπάρχουν ανορθογραφίες και συντακτικά, επίσης να είστε προσεκτικοί. Αν πάλι, αντίθετα, τα μηνύματα και οι περιγραφές που σας στέλνει αγγίζουν την τελειότητα, πολύ πιθανό να πρόκειται για κλεμμένη αντιγραφή, οπότε επίσης να είστε καχύπο πτοι, αφού πολλοί που προχωρούν σε τέτοιες απάτες είναι “καλλιτέχνες” του είδους.

Πολλές φορές, οι απατεώνες αυτής της μορφής είναι πολύ έμπειροι, μπορεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες ώστε να εμπεδωθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ρομαντικό ειδύλλιο και μετά να επιταχύνουν με  πολλές δήθεν προσωπικές λεπτομέρειες από την ζωή τους, πριν μπουν στο “ψητό”. Συχνό φαινόμενο είναι αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη σας, να σας ενημερώσουν ότι έχουν κάποιο ταξίδι κι ότι εκεί τους έκλεψαν ή ότι έχασαν πορτοφόλι και κάρτες και να ζητήσουν οικονομική βοήθεια μέσω εμβάσματος. Είναι χαρακτηριστικό στις περισσότερες περιπτώσεις ότι όποιος ή όποια αναζητεί μια ψηφιακή σχέση, είτε σκέφτεται πονηρά, ότι μπορεί να έχει τυχαίες σχέσεις ή – κυρίως- να πρόκειται για “ευαίσθητες ψυχές”, κάτι που το γνωρίζουν καλά οι απατεώνες.

Και το εκμεταλλεύονται! Με άλλα λόγια, κατανοητός ο ρομαντισμός και η επιθυμία ή η ανάγκη
για ένα ειδύλλιο, αλλά πάντα με προσοχή και επίγνωση της πραγματικότητας!