Ανανεώστε την ερωτική σας ζωή και κρατήστε τη σχέση σας ζωντανή!

Designed by Freepik

Η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού συνιστά ζωτικό κομμάτι της σχέσης και αντικατοπτρίζει τη σεξουαλική επιθυμία και τον πόθο για επαφή. Είναι συχνό φαινόμενο στο πέρασμα του χρόνου οι σύντροφοι να ‘χάνουν’ το κομμάτι αυτό που άλλοτε τους ένωνε και τους έκανε να νιώθουν ολοκλήρωση και ηδονή, βιώνοντας μια σχέση που μοιάζει μισή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι σύζυγοι να λειτουργούν συμμαχικά στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή τη σεξουαλική τους ζωή.

Είναι ζωτικό οι σύντροφοι να περιποιούνται και να φροντίζουν την εικόνα τους μιας και αυτή αποτελεί το πρώτο «κάλεσμα» στο ερωτικό παιχνίδι. Το γεγονός ότι ένα ζευγάρι βρίσκεται σε μια μακροχρόνια σχέση ή ακόμη σε ένα γάμο δε σημαίνει ότι πρέπει να πάψουν οι σύντροφοι να διεκδικούν ο ένας τον άλλον μέσα από μια όμορφη εμφάνιση που αποπνέει διάθεση για επαφή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να «αισθάνομαι άνετα μαζί σου και να είμαι ο εαυτός μου» από το να «αδιαφορώ για τον εαυτό μου και την εικόνα που σου προσφέρω καθημερινά». Δείξτε στο σύντροφό σας ότι νοιάζεστε γι’αυτόν και τη σχέση σας με το να αφιερώνετε χρόνο στο σώμα σας, στην ενδυμασία σας αλλά και στην προσωπική σας υγιεινή. Ακόμη, μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας αλλά και το σύντροφό σας όταν αγοράζει καινούρια ρούχα, καινούρια εσώρουχα, όταν γυμνάζεται και αφιερώνει χρόνο στο να αρέσει σε εσάς και στο να φροντίζει την ερωτική σας σχέση.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι τα προκαταρκτικά, το ερωτικό παιχνίδι, δηλαδή, που προηγείται της ερωτικής επαφής και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση. Συνήθως, όσο μια σχέση παλιώνει μες στο χρόνο, ο χρόνος που αφιερώνεται στα προκαταρκτικά συνεχώς μειώνεται μιας και το ζευγάρι περνάει κατευθείαν στην ερωτική πράξη, αγνοώντας τη ζωτική σημασία των ερωτικών παιχνιδιών. Με αυτόν όμως τον τρόπο το σεξ γίνεται μισό. Ο οργασμός, κυρίως της γυναίκας, μοιάζει μακρινός στόχος, ενώ η συναισθηματική και βιολογική εμπλοκή και κορύφωση που μπορεί να φέρει η σεξουαλική ένωση μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία. Προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο οι σύντροφοι στην αμοιβαία ευχαρίστηση που προσφέρουν τα προκαταρκτικά παιχνίδια και να μην ξεχνούν πως αυτά ουσιαστικά τους ανοίγουν το δρόμο προς την ηδονή.

Φυσικά οι σύντροφοι δε θα μπορούσαν να ελπίζουν σε μια πλούσια και ποιοτική σεξουαλική ζωή εάν δεν ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες μέσα στο πλαίσιο μιας συναισθηματικά και σεξουαλικά υγιούς σχέσης. «Για να μπορέσεις εσύ να ικανοποιηθείς πρέπει ο σύντροφός σου να γνωρίζει τι σου αρέσει, τι σε ευχαριστεί και αντίστοιχα τι σε κάνει να νιώθεις άβολα στο ερωτικό παιχνίδι». Δεν είναι εφικτό ένας σύντροφος να τα γνωρίζει όλα και φυσικά δεν μπορούμε να απαιτούμε να τα μαντεύει κάθε φορά. Για πολλά ζευγάρια η αποκάλυψη αυτών των κρυφών και ανεξερεύνητων πόθων παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα καθώς συχνά οι άνθρωποι ντρέπονται ή νιώθουν ευάλωτοι σε αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας τους. Ανησυχούν μήπως νιώσουν απόρριψη, μήπως πληγώσουν το σύντροφό τους ή ακόμα μήπως αυτό που σκέφτονται είναι ανήθικο ή ανάρμοστο. Το εμπόδιο αυτό που οι ίδιοι οι σύντροφοι έχουν θέσει στην ικανοποίηση τους έχει αντίκτυπο στην ερωτική τους ζωή καθώς αποκρύπτει ένα κομμάτι του εαυτού τους του οποίου η αποκάλυψη δύναται να τους φέρει πιο κοντά. Υπάρχουν δύο τρόποι για να επικοινωνήσετε τις ερωτικές σας επιθυμίες, τις φαντασιώσεις σας και όσα εσείς θα θέλατε να βιώσετε στην ερωτική σας σχέση. Ο πρώτος είναι να μοιραστείτε με το σύντροφο όσο πιο απλά και ξεκάθαρα μπορείτε, τι ακριβώς επιθυμείτε να κάνει. Ο δεύτερος τρόπος, που μπορεί να φέρει εξίσου καλά αποτελέσματα, είναι να δείξετε στο σύντροφό σας τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε, για παράδειγμα, να σας χαϊδεύει. Με αυτούς  τους τρόπους χτίζετε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και ενδυναμώνετε τη σχέση σας καθώς ο σύντροφος δε νιώθει ότι απειλείται αλλά ότι ανακαλύπτει το δρόμο προς την ικανοποίηση τη δική σας αλλά και του εαυτού του.

Ολοκληρώνοντας είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης ενός σεξουαλικού προβλήματος που ενδέχεται να προκύψει μες στην ερωτική σχέση. Είναι συχνό φαινόμενο ζευγάρια να αποσιωπούν ένα τέτοιο πρόβλημα συντηρώντας με αυτό τον τρόπο μία μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Όταν ένα ζευγάρι μιλά ανοιχτά για το πρόβλημα, εκφράζοντας τις επιθυμίες και τους φόβους του, τότε μπορεί πραγματικά να βρει λύση και να διεκδικήσει μια ολοκληρωμένη και υγιή σχέση.

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook