Αναζήτηση ερωτικού συντρόφου στο διαδίκτυο!

Designed by Freepik

Το βασικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση συντρόφου είναι η διαδικασία της αναζήτησης αυτή καθεαυτή. Είτε λόγω των αυξημένων εργασιακών υποχρεώσεων, είτε λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων και διάθεσης, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να κάνουν γνωριμίες με τον συνηθισμένο τρόπο σε ένα κέντρο διασκέδασης ή σε κάποια άλλη κοινωνική εκδήλωση. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο για τα άτομα με περιορισμένο κοινωνικό δίκτυο μέσα στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Γυναίκες και άνδρες βρίσκουν σύντροφο στα social media

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την καθολικότητα στη χρήση του διαδικτύου από άνδρες και γυναίκες. Έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα διερεύνησε τον βαθμό στον οποίο σχεδόν 3000 άνδρες και γυναίκες έχουν καταφέρει να βρουν σύντροφο μέσω του διαδικτύου καθώς και την ποιότητα της σχέσης που αναπτύχθηκε.

Τι λένε οι έρευνες;

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω από το 20% των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών επέλεξε το ίντερνετ για αναζήτηση συντρόφου και δικαιώθηκε. Ειδικότερα για το διάστημα από το 2010 και έπειτα το διαδίκτυο κατετάγη τρίτο όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες πώς θα ήθελαν να γνωρίσουν έναν ερωτικό σύντροφο, μετά τις παρέες και τα κέντρα διασκέδασης. Στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου ξεπέρασε το 60%. Φαίνεται δηλαδή ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια επιλέγουν κατά κύριο λόγο το διαδίκτυο και όχι τις πιο παραδοσιακές μεθόδους γνωριμιών.

Αναφορικά με την ποιότητα της σχέση που προέρχεται από μια διαδικτυακή γνωριμία, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν να διαφέρει σε τίποτα από τις γνωριμίες που έγινε σε επίπεδο οικογένειας, παρέας ή εργασιακού χώρου. Ίσα ίσα το ποσοστό χωρισμού των σχέσεων που προκύπτουν μέσα από κοινές παρέες ήταν ελαφρώς υψηλότερο. Σε γενικές γραμμές όμως ο τρόπος γνωριμίας και οι πιθανότητες ενός ζευγαριού να φτάσουν στον χωρισμό δεν αλληλεπιδρούν στην πορεία της σχέσης.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν και στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των γυναικών και των ανδρών ως προς την επιλογή του διαδικτύου ως μέσου γνωριμίας. Οι άνδρες φάνηκαν πιο προσιτοί στο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία προς την ανεύρεση συντρόφου ειδικότερα από τα 30 και μετά φτάνοντας ακόμα και τα 50 με 60 χρόνια. Οι γυναίκες αντίθετα τείνουν να επιλέγουν το ίντερνετ από μικρότερη ηλικία και να το απορρίπτουν μεγαλώνοντας, με τα ποσοστά συμμετοχής τους να μειώνονται αισθητά από την ηλικία των 50 και έπειτα.

Εκτός από τα παραπάνω ερευνήθηκε και το κατά πόσο το ίντερνετ χρησιμοποιείται για να γίνουν νέες γνωριμίες ή να ενισχυθούν περισσότερο οι ήδη υπάρχουσες. Σε ένα ποσοστό που άγγιξε το 75% οι γνωριμίες που καταγράφηκαν ήταν εντελώς καινούριες και πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Μόνο το 10% των συμμετεχόντων γνωρίζονταν από πριν και επέλεξαν το διαδίκτυο για να αυξήσουν την επικοινωνία τους.

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας αφορούσε το κατά πόσο η χρήση του διαδικτύου μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή προβλεπτικό παράγοντα ώστε να θεωρούμε ότι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν αρκετές ώρες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ερωτικό σύντροφο από εκείνους που δεν το προτιμάνε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα ποσοστά εκείνων που δεν χρησιμοποιούν το ίντερνετ και είχαν ερωτικό σύντροφο σε ποσοστό 36%. Το ποσοστό για όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και έχουν σύντροφο ήταν σχεδόν το διπλάσιο και έφτανε το 72% στο σύνολό του.

Όπως αποδεικνύεται το ίντερνετ έχει αρχίσει να εκτοπίζει τις παραδοσιακές μορφές γνωριμίας ανδρών και γυναικών και να αναλαμβάνει τα ηνία του μεσάζοντα. Ωστόσο οι νεότεροι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες φαίνεται να μην το προτιμούν τόσο. Αντιθέτως στις μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα μετά τα 30 η χρήση του διαδικτύου στην αναζήτηση ερωτικού συντρόφου μοιάζει να είναι αρκετά διαδεδομένη και συνεχώς αυξανόμενη.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνος Ασκητής, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής