Δράση Φίλων της Γης στη Λεμεσό

Συμβολική δράση πραγματοποίησε στη Λεμεσό η οργάνωση «Φίλοι της Γης Κύπρου», μοιράζοντας περισσότερες από 150 επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες σε καταναλωτές της υπαίθριας λαϊκής αγοράς κοντά στο παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες.

Ο Πέτρος Καμέρης, λειτουργός των Φίλων της Γης Κύπρου, ανέφερε ότι «το νησί μας έχει μοναδική βιοποικιλότητα, οι θάλασσες μας έχουν ανάγκη προστασίας, σαν χώρα υστερούμε υπερβολικά στη διαχείριση αποβλήτων και απέχουμε από την στρατηγική προς μια Κυκλική Οικονομία».

«Τα δεδομένα αυτά και μόνο θα έπρεπε να επιβάλουν στους αρμόδιους την αλλαγή πολιτικής. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις μας προβληματίζουν σαν οργάνωση, ενώ θεωρούμε ότι στο νησί μας θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να εφαρμοστεί απαγόρευση χρήσης των πλαστικών σακούλων και όχι απλά μια χρέωση», σημείωσε.

Η οργάνωση, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι χθες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν υιοθετήσει μέτρα για μείωση των πλαστικών σακουλιών ή και απαγόρευσή τους, και επισημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει ένα από τα κράτη μέλη που δεν μετέφερε την οδηγία 2015/720 στο εθνικό της δίκαιο, ούτε έχει προβεί σε οποιανδήποτε ουσιαστική ενέργεια για αντιμετώπιση της ρύπανσης από τις πλαστικές σακούλες.

«Ακόμα και μετά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/720 για τις πλαστικές σακούλες στο εθνικό δίκαιο, η Κύπρος εξακολουθεί να καθυστερεί αδικαιολόγητα, μη έχοντας ακόμη αποστείλει ένα τελικό προσχέδιο για τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η συγκεκριμένη οδηγία, υιοθετημένη τον Απρίλιο του 2015, καλεί για περιορισμό της χρήσης λεπτών πλαστικών σακουλιών στην Ευρώπη, με τα κράτη μέλη να υποχρεούνται να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του 2016. Η τελευταία προειδοποίηση από την Κομισιόν ήρθε στις 14 Ιουνίου 2017 και καλεί την Κύπρο να αιτιολογήσει την καθυστέρηση αυτή. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να παραπέμψει την Κύπρο στο δικαστήριο της ΕΕ», αναφέρει η οργάνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ