Οι ηλεκτρονικητήρες κερδίζουν έδαφος!

Η τεχνολογική ανάπτυξη των οχημάτων τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει αφοσιωθεί στην σταδιακή αντικατάσταση των μηχανών εσωτερικής καύσης με κινητήρες που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το τελευταίο χτύπημα στις παλαιού τύπου μηχανές έρχεται να δώσει η Volvo η οποία ανακοίνωσε πως από το 2019 και έπειτα όλα τα αυτοκίνητα που θα παράγει θα διαθέτουν και ηλεκτροκινητήρα.

Όπως δήλωσε ο Håkan Samuelsson, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός διευθυντής της Volvo «ο κόσμος ζητάει όλο και περισσότερο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε τόσο στις τωρινές όσο και στις μελλοντικές απαιτήσεις των οδηγών». Ο αρχικός στόχος της Σουηδικής εταιρείας είναι να βγάλει στην κυκλοφορία ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2015. Για να το πετύχει αυτό πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίας ώστε η παραγωγή πέντε αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην διετία 2019 – 2021 ενώ και όλα τα υπόλοιπα θα είναι τουλάχιστον υβριδικά.

Τα τρία από αυτά τα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν ως Volvo, ενώ τα άλλα δύο ως Polestar, της εταιρείας που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Η παραγωγή θα γίνει στην Κίνα καθώς η Volvo έχει εξαγοραστεί από την Κινέζική Geely και από τα λιμάνια της Κίνας αναμένεται να κυκλοφορήσει τα οχήματά της σε όλο τον κόσμο ως η πρώτη από τις κλασσικές αυτοκινητοβιομηχανίες που θα κάνει το βήμα προς την κατάργηση των κινητήρων παλαιού τύπου. Για την κίνηση αυτή φυσικά το μεγαλύτερο ερέθισμα αποτέλεσε η ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση της αξίας της Tesla.

Η εταιρεία του Elon Musk που το περασμένο έτος κυκλοφόρησε μόλις 67.000 οχήματα πλέον έχει μεγαλύτερη αξία από τον Κολοσσό Ford που το 2016 διέθεσε στην αγορά 6,7 εκατομμύρια οχήματα. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα λοιπόν αναμένεται και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να κινηθούν προς την ηλεκτροκίνηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι τα περισσότερα στον πλανήτη ενώ υπάρχει η πεποίθηση πως κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα εφόσον και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ακολουθήσουν το ριζοσπαστικό παράδειγμα της Volvo. Ήδη η Volkswagen έχει θέσει ως στόχο το ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα από το 2020 – 2025, η Toyota έχει έξι υβριδικά μοντέλα προς παραγωγή ενώ η Nissan παράγει ήδη το best seller μοντέλο Leaf. Η διαφορά είναι ότι ενώ αυτές οι εταιρείες θα συνεχίσουν να βγάζουν μαζικά και οχήματα αποκλειστικά με βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, η Volvo θα έχει στείλει αυτήν την επιλογή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ότι αυτή η αλλαγή
ξεκινάει από την Volvo δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η Σουηδική εταιρεία μας έχει συνηθίσει σε αρκετές καινοτομίες τα προηγούμενα έτη.

Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο οι Σκανδιναβοί είναι οι λαοί που έχουν αγκαλιάσει την νέα τάση προς τον ηλεκτρικό κινητήρα. Απόδειξη το ότι το Tesla Model S έκανε αναλογικά τις υψηλότερες πωλήσεις του στην Νορβηγία ενώ η ίδια χώρα σκοπεύει να απαγορεύσει τους κινητήρες που χρησιμοποιούν παράγωγα του πετρελαίου από το 2025 και έπειτα. Φαίνεται λοιπόν ότι η νέα τάξη πραγμάτων έρχεται γρηγορότερα από ότι περιμέναμε και με τον ανταγωνισμό να ανεβαίνει και τις εταιρείες να δαπανούν υπέρογκα ποσά στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης η κίνηση με ηλεκτρισμό θα είναι διαθέσιμη στο πάρκινκ μας γρηγορότερα από ότι φανταζόμασταν.