Το 5ο Φεστιβάλ Ξαρκής φιλοξενείται φέτος στο χωριό Κοιλάνι με ελεύθερη είσοδο!

Το 5ο Φεστιβάλ Ξαρκής φιλοξενείται φέτος στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού το διήμερο 19-20 Αυγούστου 2017. Πριν από πέντε χρόνια, αυτό που σήμερα έχει καθιερωθεί ως Φεστιβάλ Ξαρκής, δεν ήταν παρά μια ιδέα για ένα κοινωνικό πείραμα, μια αφορμή για να συγκεντρωθούν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και μια παρόρμηση για να αντιδράσει το σύνολο αυτό δημιουργικά, παράλληλα με μια γενικότερη κρίση που άρχιζε τότε να μαστίζει το νησί.

Σήμερα το Φεστιβάλ Ξαρκής επιστρέφει στην αρχική του μορφή έχοντας περάσει από μια διαδικασία ωρίμανσης: πραγματοποιείται φέτος ένα διήμερο πολιτισμικό και διαδραστικά επιμορφωτικό γεγονός με βιωματικά εργαστήρια, μουσική, υπαίθριες προβολές ταινιών, ηχητικούς περιπάτους, χωρικές εγκαταστάσεις κι ένα πειραματικό ζιαφέττιν ως αποκορύφωμα του φεστιβάλ.

Με μια πιο συνεκτική και περιεκτική δομή, το Φεστιβάλ Ξαρκής υλοποιείται φέτος με συνεργάτες, οι οποίοι, όπως κάθε χρονιά, έχουν επιλεγεί κυρίως με βάση τη συνεισφορά τους σε επιμέρους κοινωνικά και δημιουργικά σύνολα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω φεστιβάλ δεν είναι άλλος από την ανάγκη αναζήτησης μιας μορφής κοινωνικής βιωσιμότητας, μέσω της σύμπραξης με τους εκάστοτε τοπικούς φορείς, την εμβάθυνση του διαλόγου σε σχέση με τη λαϊκή κουλτούρα, την άυλη και υλική κληρονομιά, σε συνδυασμό με πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού.


Η κοινότητα του Ξαρκής, φίλοι και συνεργάτες του φεστιβάλ, γνωρίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο ο οργανισμός μας ασχολείται με τις παράλληλες πρωτοβουλίες “Craft Stories” και “Voicing Stories”, οι οποίες καλούνται να γεφυρώσουν πτυχές του κοινωνικά εφαρμοσμένου σχεδιασμού (socially engaged design), τη συλλογή, καταγραφή προφορικών ιστοριών και την αφήγησή τους.

Με αφορμή τις πρωτοβουλίες αυτές, και μέσω ανοικτής πρόσκλησης, επιλέγηκε μια σειρά από προτάσεις οι οποίες αφομοιώνονται στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ και στοχεύουν αφενός στη συλλογή ιστοριών και αφετέρου στην πολλαπλή ερμηνεία τους μέσα από διάφορες εκφάνσεις των πεδίων ενδιαφέροντος των συντελεστών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 5ο Φεστιβάλ Ξαρκής εστιάζει στην ιδέα της σύμπραξης, της αναβίωσης παραδοσιακών τεχνών και της αφύπνισης σχετικού ενδιαφέροντος νεότερων γενεών, με στόχο την ουσιαστική τους παρά-δοση και διατήρηση μέσα στην πάροδο των χρόνων.

Φέτος, με αφορμή τα πέντε χρόνια δράσης της κοινότητας του Ξαρκής, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με είσοδο ελεύθερη, αλλά κάθε δωρεά/χρηματική υποστήριξη θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη. Κοπιάστε με φίλους να βιώσουμε παρέα την ιδιαίτερη αυτή σύναξη.

Δείτε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εδώ