Μπράβο γιε μου για την αποτυχία σου… Είμαι περήφανος για εσένα!

Σήμερα, μετά και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή νέων φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, κάποιοι υποψήφιοι έμειναν εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, ένιωσαν την απογοήτευση και την πικρή γεύση της αποτυχίας. Όμως ένα πρότυπο πατέρα και αγάπης, συγκινεί με την στάση και την αγάπη του προς τον γιο του αλλά και όλα τα παιδιά που προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν!

Ο λόγος για τον πάτερ Χράλαμπο Λίβυο Παπαδόπουλο από την Κρήτη ο οποίος απευθυνόμενος στο γιο του, που “ηττήθηκε”, μέσα από το λογαρισμό του στο Facebook στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους γονείς!

Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα…

Η ανάρτησή του με τον πιο πάνω τίτλο αναφέρει χαρακτηριστικά “Σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων 2017. Συγχαρητήρια στον τρίτο γιό μου τον Αλέξανδρο!!! Δεν πέρασε Πουθενά!!! Μπράβο που “απέτυχε”. Μια χαρά. Κι αν πετύχαινε πάλι μπράβο θα του έλεγα γιατί ήθελε πολύ την σχολή της Πληροφορικής. Αλλά και τώρα που δεν τα κατάφερε, είναι όλα όμορφα. Και είμαι το ιδιο περήφανος γι αυτόν, και στην επιτυχία μα ιδιαιτέρως στην αποτυχία του.”

Οι μεγάλες στιγμές στην ζωή μας συγγενεύουν με μεγάλες ατυχίες και αποτυχίες. Όταν μικρέ μια μέρα θα κοιτάξεις πίσω την ζωή σου, και πλέον θα έχεις ώριμα μάτια θα δεις οτι τα λάθη, οι ήττες και οι αποτυχίες, σε προχώρησαν μπροστά και σε ώθησαν για κάτι άλλο που ήξερε ο Θεός μα εσύ τότε ούτε καν φανταζόσουν. Ο Steve Jobs είχε πει σε αποφοίτους, «Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε αποτυχία – αποτυχία είναι απλά η ζωή που προσπαθεί να μας αλλάξει κατεύθυνση…» Εγώ θα πρόσθετα ο Θεός που ανοίγει άλλους παράδοξους δρόμους. Και η αγαπημένη πονεμένη και «αποτυχημένη» Σαρλότ Ράμπλινγκ, μας φωνάζει μέσα από την δοξασμένη και πληγωμένη της ζωή, «οτι είμαστε εδώ το οφείλουμε σ΄αυτές τις στιγμές που μας δυσκόλεψαν. Αυτές οι στιγμές είναι η προίκα της ζωή μας…»

Γι αυτό θέλω να σου πω ότι δεν είμαι περήφανος μόνο στις επιτυχίες σου μα και στις φαινομενικές ήττες σου, γιατί αγαπώ αυτό που είσαι και οχι εκείνο που ήθελε ο εγωισμός μου να είσαι. Και γιατί αγαπώ εσένα, με όλα τα σημάδια της διαδρομής σου, που πίστεψε με δεν κρίθηκε σήμερα, απλά σήμερα ξεκίνησε. Και να σου πω και κάτι; Ποτέ δεν θα σε χρησιμοποιούσα για να νιώσω εγω “επιτυχημένος”. Δεκανίκι του δικό μου κενού δεν θα γινόσουν ποτέ. Σε αγαπώ γι αυτό που είσαι!

Να θυμάσαι μικρέ, οτι στα λάθη μας μαθαίνουμε, και οτι για να φτάσεις στον παράδεισο θα χρειαστεί να περάσεις πολλές φορές από την κόλαση. Καλό ταξίδι ζωης…

Εμείς δεν έχουμε παρά να πούμε σε όλους τους γονείς πως καλό θα ήταν να βλέπουν τα φωτεινά παραδείγματα, να δίνουν δύναμη στα παιδιά τους και να τα αγαπούν για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, όπως ακριβώς πρέπει να αγαπούν τα καλά και τα κακά τους. Να μάθουν να αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους και να μην σχεδιάζουν την ζωή των παιδιών τους ικανοποιώντας δικές τους επιθυμίες. Εάν όλοι αφήσουμε τα παιδιά μας ελεύθερα, να ωριμάσουν και να δημιουργήσουν χωρίς πιέσεις και τιμωρίες για την κάθε “ήττα” στη ζωή, τότε είναι που θα έρθει και ο “θρίαμβος”.

Πηγή: π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος