Αυτό είναι το νέο λειτουργικό σύστημα της Google, Oreo!

Τη νέα ανανεωμένη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος (OS) Android για φορητές συσκευές διέθεσε πριν από λίγες ημέρες η Google, το οποίο φέρει την ονομασία Oreo -όπως τα γνωστά, γεμιστά μπισκότα.

Οι συσκευές Nexus και Pixel της Google αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα λάβουν την ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Ανάμεσα στις νέες δυνατότητες είναι η «έξυπνη αντιγραφή και επικόλληση», μέσω της οποίας επισημαίνεται ολόκληρη η διεύθυνση, ένας αριθμός τηλεφώνου ή η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας, όταν ο χρήστης προσπαθεί να τα αντιγράψει.

Επιπλέον, το νέο OS θα περιέχει ένα νέο, επανασχεδιασμένο σύνολο emojis (φατσούλες), τα οποία θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που είναι διαθέσιμα στο λειτουργικό iOS της Apple. Επίσης, το νέο χαρακτηριστικό Instant Apps (Άμεσες Εφαρμογές) επιτρέπει σε ορισμένες υπηρεσίες να «επικαλούνται» κάποια τμήματα των Android εφαρμογών τους, ακόμα κι όταν οι χρήστες δεν τις έχουν εγκαταστήσει.

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google δεν αναμένεται να διατεθεί σύντομα στο ευρύ κοινό, ενώ μόνο το 14% των Android συσκευών ενσωματώνουν το προηγούμενο OS, Nougat. Επιπλέον, εξαρτάται από τις κατασκευάστριες εταιρείες φορητών συσκευών να αποφασίσουν εάν θα κάνουν διαθέσιμο το νέο λειτουργικό στις ήδη υπάρχουσες συσκευές τους και αν θα το ενσωματώσουν στις επερχόμενες.

Οι εταιρείες και οι συσκευές

Η Google, πάντως, στη λίστα με τις εταιρείες που θα αναβαθμίσουν το λειτουργικό των συσκευών τους σε Android 8.0 έχει συμπεριλάβει τις Samsung, Huawei, General Mobile, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp και Sony, καθώς και τη Nokia, αλλά και την Essential, την οποία δημιούργησε ο εμπνευστής του Android, Άντι Ρούμπιν. Επίσης, η δημοφιλής startup OnePlus ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει το Oxygen OS, τη «διασκευή» του Android που χρησιμοποιεί στις συσκευές της (3, 3Τ και 5) στην έκδοση 8.0 του Android.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο τεχνολογίας TechCrunch, η Blackberry επιβεβαίωσε ότι θα αναβαθμίσει το λειτουργικό των συσκευών της χωρίς να δώσει σαφή ημερομηνία, όπως και η HTC, η οποία ανέφερε ότι σε Oreo θα αναβαθμιστεί η «ναυαρχίδα» της το U11. H LG, από την άλλη, μοιάζει να θέλει τα κινητά της να τρέχουν με Oreo όσο το δυνατόν συντομότερα, οπότε το αναμενόμενο V30 και τα V20 και G5 θα αναβαθμιστούν σε Android 8.0.

Παρομοίως, η Samsung αναμένεται να δει τα κορυφαία κινητά της (S7, S7 Plus, S8, S8 Plus και το αναμενόμενο Note 8) να «τρέχουν» με το νέο Android, αλλά και τα τελευταία μοντέλα των σειρών Galaxy J, A και C, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Motorola με τις φετινές συσκευές της καθώς και η Sony με τα Xperia X, XZ και XA.

Παράλληλα, η Asus επιβεβαίωσε στο site Digital Trends ότι αναβάθμιση σε Oreo θα λάβουν σχεδόν όλες οι τελευταίες της συσκευές, ενώ αναβαθμίσεις στις συσκευές-«ναυαρχίδες» αναμένεται να κάνουν και οι Huawei και ΖΤΕ.

 

Πηγή: ProNews / Android