Μήπως οι παππούδες δεν ακολουθούν τους κανόνες που εφαρμόζετε ως γονείς;

Designed by Freepik

Πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες ώστε να σέβονται και να τηρούν τις τακτικές που υιοθετήσατε για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας; Η ειδικός μάς εξηγεί πως επιβάλλεται να έχουμε όλοι μια κοινή πορεία στο μεγάλωμα των παιδιών!

Αδιαμφισβήτητα, ο ρόλος των παππούδων στην οικογένεια ήταν πάντα σημαντικός! Ακόμα πιο σπουδαίος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καθώς οι γονείς είτε εργάζονται πολλές ώρες, είτε γιατί οι γονείς μένουν κοντά ή και στο ίδιο σπίτι με τους παππούδες. Όπως και να έχει, όμως, η σχέση των παππούδων με τα εγγόνια είναι αναμφίβολα μοναδική και η βοήθεια τους πολύτιμη!

Με παρεμβάσεις και διαφωνίες!

Όσο πολύτιμη κι αν είναι η βοήθεια των παππούδων άλλο τόσο μπορεί να καταστεί πολύ προβληματική. Ιδιαίτερα όταν δεν ακολουθούν τους κανόνες που θέτουν οι γονείς. Αυτό συμβαίνει καθώς η δική τους στάση ενδέχεται να μπερδέψει τα παιδιά ως προς το τι τελικά είναι σωστό και έτσι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα παιδιά ακολουθούν αυτό που τα συμφέρει!

Πώς να το αντιμετωπίσετε

  • Θετική Προδιάθεση: Να θυμάστε πως οι προθέσεις τους είναι θετικές και ότι θέλουν μόνο το καλό του παιδιού.
  • Κοινή πορεία με τον σύντροφο σας: Συμφωνήστε για τους κανόνες διαπαιδαγώγησης των παιδιών, καθώς και για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσετε στους παππούδες. Μιλήστε ο καθένας στους γονείς του για τους κανόνες που θέσατε με τον/την σύντροφο σας.
  • Επικοινωνία και σωστή ισορροπία στη σχέση με τους παππούδες: Αποφύγετε να έρθετε σε σύγκρουση και ειδικά μπροστά στα παιδιά. Εν απουσία των παιδιών, προσπαθήστε να τους εξηγήσετε σε ήρεμους τόνους τους κανόνες σας και προσπαθήστε να δείξετε και εσείς λίγη ελαστικότητα σε ορισμένους τομείς. Αν δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν κάτι, μπορούν να το συζητήσουν μαζί σας και να βρείτε από κοινού μία λύση.
  • Υπενθύμιση κανόνων και αναγνώριση της βοήθειας τους: Καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να επιστρέφουν στις κακές τους συνήθειες μετά από λίγο, φροντίστε να υπενθυμίζετε στους παππούδες τους κανόνες σας. Ευχαριστήστε τους για την πολύτιμη βοήθεια τους και αναγνωρίστε το γεγονός ότι σέβονται τα  “θέλω σας”.
  • Καθοδηγήστε την ελαστικότητα τους: Για παράδειγμα, δώστε τους ιδέες για το τι δώρα να πάρουν, για ποια εκδρομή θα κάνουν με τα παιδιά ή ποιο πρόγραμμα είναι καλύτερο να δουν, ώστε να είναι εποικοδομητικά και εκπαιδευτικά, καθώς και το τι να αποφύγουν.

Όταν υπάρχει συνεργασία και αρμονία με τους παππούδες και ισορροπία στη σχέση μαζί τους, ο ψυχικός κόσμος των παιδιών εμπλουτίζεται και πλημμυρίζει από ευτυχία, πληρότητα και ανεκτίμητες εμπειρίες που θα τους συντροφεύουν για μία ολόκληρη ζωή.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook