Τι είναι η ανδρόπαυση; Είναι η ανδρική «εμμηνόπαυση»;

Designed by Freepik

Οι άνδρες δεν περνούν από εμμηνόπαυση εφόσον δεν έχουν κύκλο περιόδου που διακόπτεται. Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα βιολογικό στάδιο με πολλές αλλαγές και σηματοδοτεί τη γήρανση για τις γυναίκες. Το αντίστοιχο λοιπόν ανδρικό στάδιο, ονομάζεται «ανδρόπαυση». Η «ανδρόπαυση» ορίζεται ως ένα σύνολο βιολογικών αλλαγών που συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας στον άνδρα και χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων (αρσενικές ορμόνες) στο αίμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής καθώς και να επιδράσει με αρνητικό τρόπο στη λειτουργία πολλών οργάνων.

Ενώ στη γυναίκα το ανάλογο ορμονικό φαινόμενο έχει εξαντλητικά μελετηθεί και έχουν βρεθεί αξιόπιστες θεραπευτικές λύσεις, στον άνδρα αποτελεί ένα σχετικό νέο πεδίο επιστημονικής έρευνας. Είναι βέβαιο ότι τόσο η αύξηση του μέσου όρου ζωής (διπλασιασμός των ανδρών ηλικίας μεγαλύτερης των 60 μέχρι το 2020) όσο και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου θα οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό ανδρών να δείξει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Σε αντίθεση με τη γυναίκα όπου η εμμηνόπαυση αποτελεί μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, στον άνδρα η μείωση των ανδρογόνων στο αίμα αποτελεί μια αργά εξελισσόμενη διαδικασία στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης. Νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 25 και 75 ετών η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης φθάνει το 50%.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται;

 • Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, της ποιότητας της στύσης καθώς και των νυκτερινών στύσεων.
 • Αλλαγές στη διάθεση με σύγχρονη μείωση της πνευματικής ικανότητας και του προσανατολισμού στο χώρο, κόπωση, κατάθλιψη και εύκολος εκνευρισμός.
 • Μείωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης.
 • Μείωση των τριχών και αλλοιώσεις του δέρματος.
 • Μείωση της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα την πρόκληση οστεοπόρωσης.
 • Αύξηση του λιπώδους ιστού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα για τη διάγνωση καθώς και ότι η βαρύτητα ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων δε χρειάζεται να ταυτίζεται με τη σοβαρότητα των υπολοίπων. Είναι επίσης αναγκαίο η διάγνωση να συνοδεύεται από εξετάσεις αίματος οι οποίες θα επιβεβαιώνουν τη μείωση των ανδρογόνων.

Η θεραπεία των ανδρών της τρίτης ηλικίας οι οποίοι παρουσιάζουν το σύνδρομο της έλλειψης των ανδρογόνων (ανδρόπαυση) συνίσταται στην αναπλήρωση αυτών των ορμονών με διάφορα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικός ο έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας, του επιπέδου των λιπιδίων, της καρδιαγγειακής λειτουργίας, του προστάτη καθώς και της κοινωνικής συμπεριφοράς και της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Ο άνδρας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό μπορεί να έχει ποικίλα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνεται θυμό, στεναχώρια και απογοήτευση καθώς παρατηρεί πολλές σωματικές αλλαγές. Η άρνηση και η παραίτηση συμβάλλουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της δύσκολης αυτής κατάστασής. Σημαντική μπορεί να αποτελέσει η συμπεριφορά της γυναίκας, συζύγου ή συντρόφου,  που θα στηρίξει τον άνδρα και θα τον ωθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η διεκδίκηση της λύσης μπορεί να έρθει με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση. Ο άνδρας μπορεί αρχικά να μιλήσει με το γιατρό που τον παρακολουθεί, παθολόγο ή καρδιολόγο, ο οποίος θα τον πληροφορήσει κατάλληλα και αν το κρίνει απαραίτητο θα τον παραπέμψει για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Όπως οι γυναίκες έχουν την εμμηνόπαυση, έτσι και οι άνδρες έχουν ένα αντίστοιχο στάδιο όπου παρατηρούνται ορμονικές αλλαγές.
 • Οι αλλαγές αυτές αφορούν τη μείωση των επιπέδων των αρσενικών ορμονών
 • Οι συνέπειες των αλλαγών αυτών είναι ποικίλες, με κυριότερες την εύκολη σωματική κόπωση, την ελάττωση της σωματικής δύναμης, τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και τη στυτική δυσλειτουργία
 • Ο άνδρας με τα προβλήματα αυτά μπορεί να κυριαρχείται από συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης
 • Στην εποχή μας τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς
 • Αρχικά ο άνδρας είναι σημαντικό να αποδεχτεί ότι έχει τη δυσκολία αυτή, να ρίξει τον εγωισμό του και να συμβουλευτεί το γιατρό που τον παρακολουθεί.

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook