Ψηφιακά “σεξουαλικώς” μεταδιδόμενα νοσήματα απειλούν τους χρήστες!

Αντιμέτωποι με «ψηφιακά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» έρχονται αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab, το 25,4% των χρηστών φορητών συσκευών (κινητά, ταμπλέτες και φορητοί υπολογιστές), που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα εντός του 2017 -πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα- δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες.

Η έρευνα, με τίτλο «οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενήλικες», έδειξε ότι, πλήθος κακόβουλων προγραμμάτων χρησιμοποιούν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες για να τους παρασύρουν στην εγκατάσταση ιών στις συσκευές τους.

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι χρήστες

Αντικείμενο της έρευνας ήταν το πως οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το πορνογραφικό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους, διαπιστώνοντας ότι η πιο ενεργή χρήση πορνογραφικών θεμάτων, γίνεται σε φορητές συσκευές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προσδιορίστηκαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.

Το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι αν έχετε μια συσκευή Android, σκεφτείτε δύο φορές πριν κοιτάξετε το πορνό. Συνολικά από τις 4.9 εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα σε συσκευές Android το περασμένο έτος, περισσότερο από το 25% αφορούσε συγκεκαλυμμένο κακόβουλο λογισμικό σε ιστοσελίδες πορνό.

Ποια είναι τα τεχνάσματα των κακόβουλων ομάδων;

Είναι ένα κοινό πλέον τέχνασμα κακόβουλων ομάδων, να χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες ενήλικων, για να προσελκύσουν τα ανυποψίαστα θύματα να κάνουν κλικ σε κακόβουλο λογισμικό.  Συχνά, στόχος είναι να πείσουν το θύμα να κάνει εγγραφή σε κάποιο ψηφιακό περιεχόμενο, όχι για να εισπράξουν την συνδρομή, αλλά για να πάρουν τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας και να τον κλέψουν.

Μια δεύτερη κατηγορία τέτοιων «κόλπων» είναι να οδηγήσουν τον χρήστη σε κάποια κλικ που ανοίγουν διαφημίσεις εν αγνοία του, ώστε αυτοί που κρύβονται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό να εισπράξουν λεφτά από τα κλικ στις διαφημίσεις αυτές. Το θύμα, μπορεί να μην έχει άμεσες συνέπειες, αλλά σίγουρα ένα τέτοιο κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του, θα του καταναλώνει πολύ περισσότερη μπαταρία αλλά και όγκους δεδομένων, που έχει κόστος όταν το κινητό είναι απευθείας συνδεδεμένο για δεδομένα με τα δίκτυα κινητής.

Ακόμα χειρότερες είναι οι επιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού που ακυρώνει το PIN και το αντικαθιστά με τυχαίο, οπότε κλειδώνει το κινητό και απαιτούνται λύτρα.

Η έρευνα έδειξε ότι ένας άλλος τρόπος μόλυνσης, είναι  ο επισκέπτης τέτοιων ιστοσελίδων, να οδηγηθεί εν αγνοία του στο κατέβασμα μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, που περιέχει κακόβουλο λογισμικό με το οποίο χωρίς να είναι ορατό στον χρήστη συνδέεται με σελίδες ή υπηρεσίες με αυτόματη χρέωση του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας που είστε συνδεδεμένοι.

Βέβαια, πολύ συχνό φαινόμενο είναι και το κακόβουλο λογισμικό, που εγκαθίσταται σε μια συσκευή και εμφανίζει σε διάφορες άσχετες εφαρμογές με ιστοσελίδες ενηλίκων, φωτογραφίες και βίντεο από ιστοσελίδες ενήλικων, κάτι που είναι και πολύ ενοχλητικό, αλλά αφήνει συχνά  και σοβαρά εκτεθειμένο σε τρίτους τον ιδιοκτήτη του κινητού ή άλλης φορητής συσκευής, όταν εμφανίζονται στην οθόνη ενώπιον τρίτων.

Το γενικό όνομα που δίνεται σε τέτοιας μορφής κακόβουλα λογισμικά είναι αναμενόμενο – λέγονται  Pornware. Εκείνο που διαβεβαιώνει η Kaspersky, είναι ότι οι εφαρμογές που διατίθενται μέσω των εφαρμογών που διατίθενται από τα Google Apps, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τέτοιου κακόβουλου ή κρυφού λογισμικού, αλλά μέσω εφαρμογών και ιστοσελίδων τρίτων από άλλες πηγές.

Ποια είναι τα δεδομένα για την χρήση περιεχομένου ενηλίκων;

Πάντως η έρευνα, αν και δεν έχει στοιχεία ειδικά για την Κύπρο, σε γενικό βαθμό για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής μας, δείχνει ότι  οι μισοί ενήλικες περιηγούνται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Περισσότερο από τους μισούς από αυτούς, έχουν «κολλήσει» κάποιο «ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» κατά την περιήγηση σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.

Μια από τις διαπιστώσεις, είναι ότι ενώ οι εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου, δεν είναι τεχνικά πολύ διαφορετικές από εκείνες που δεν χρησιμοποιούν πορνό στις δραστηριότητές τους, υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες όταν πρόκειται για επιθέσεις με κακόβουλες εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου.

Ένας χρήστης που έχει πέσει θύμα κακόβουλου προγράμματος με πορνογραφικό περιεχόμενο μπορεί να σκεφτεί δύο φορές πριν αναφέρει το περιστατικό, απλώς και μόνο επειδή μπορεί να του ασκηθεί κριτική ακόμα και για το ίδιο το γεγονός ότι προσπαθούσε να βρει πορνογραφικό περιεχόμενο. Έτσι, ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ένα πιο βολικό θύμα για τους απατεώνες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε τόσες πολλές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό πορνό.

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με κακόβουλο λογισμικό ή ψηφιακή απάτη σχετικά με περιεχόμενο για ενηλίκους, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο αξιόπιστες ιστοσελίδες όταν πρόκειται για περιεχόμενο για ενήλικες και να μην εγκαθιστούν εφαρμογές Android από άγνωστες πηγές. Επίσης συστήνεται να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν «σπασμένους» κωδικούς λογαριασμούς και φυσικά να χρησιμοποιούν λύσεις διαδικτυακής ασφάλειας.