Παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο Αθαλάσσας

Τι κοινό έχουν ένα Πετροχελίδονο, ένας Σταχτοψαροφάς και ένα Βαλτοσιάχινο; Έχουν όλα πραγματοποιήσει ένα επικό ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων και βρίσκονται αυτή την περίοδο στο νησί μας! Για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών σας προσκαλούμε στο Πάρκο Αθαλάσσας το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 στις 4 μμ για να ανακαλύψουμε μαζί τον μαγικό κόσμο των πουλιών και της μετανάστευσης.

Με πληθώρα μεταναστευτικών πουλιών να επισκέπτονται το νησί μας κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος και εποχή για να μάθουμε και να απολαύσουμε τα πουλιά αυτά παρατηρώντας τα. Βρείτε μας στο παρατηρητήριο πουλιών του Πάρκου Αθαλάσσας το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 στις 4 το απόγευμα για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών απολαμβάνοντας μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια πουλιά που ταξίδεψαν μέχρι εδώ για να φωλιάσουν ή για να κάνουν μια στάση στο νησί μας πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους νοτιότερα.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησής μας μικροί και μεγάλοι θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα πουλιά και τη μετανάστευση και, φυσικά, θα γίνουν παρατηρητές πουλιών για λίγη ώρα! Θα παρέχουμε κιάλια και τηλεσκόπια καθώς και θα μοιράσουμε τον περιζήτητο οδηγό αναγνώρισης πουλιών για νέους εξερευνητές.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε μικρούς και μεγάλους. Παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε μας μήνυμα μέσω Facebook ή επικοινωνήστε στο 22455072 ή στο elena.markitani@birdlifecyprus.org.cy.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με το εκπληκτικό κατόρθωμα της μετανάστευσης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και Οκτωβρίου από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των οικοτόπων τους. Τα μεταναστευτικά πουλιά πραγματοποιούν επικά ταξίδια κάθε χρόνο διασχίζοντας πολλά σύνορα και συνδέοντας χώρες, πολιτισμούς και ηπείρους μέσω των μεγάλων μεταναστευτικών διαδρομών τους.

Αν και η μετανάστευση είναι ένα φυσικό θαύμα, είναι επίσης και ένα επικίνδυνο ταξίδι που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα απειλών, που συχνά προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Και όσο πιο διαφορετικοί οι άνθρωποι και οι συνήθειες τους στις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών των πουλιών, τόσο ποικίλες είναι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα πουλιά. Καθώς τα μεταναστευτικά πουλιά εξαρτώνται από πολλές περιοχές, η απώλεια περιοχών στις οποίες περνούν τον χειμώνα ή κάνουν στάση κατά τη μετανάστευση θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στις πιθανότητες επιβίωσής τους. Είναι ως εκ τούτου προφανές ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων χωρών, ΜΚΟ και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων κατά μήκος ολόκληρης της μεταναστευτικής διαδρομής ενός είδους προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες διατήρησης και προστασίας του.