Η στυτική δυσλειτουργία θεραπεύεται χωρίς ειδική θεραπεία;

Είναι γεγονός ότι 1 στους 2 άνδρες, σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του θα βιώσει ένα περιστατικό στυτικής αποτυχίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση της αποτυχίας αυτής, τόσο από τον άνδρα όσο και από τη σύντροφό του θα καθορίσει την εξέλιξη ή όχι του προβλήματος.

Όταν υπάρχει ανησυχία και άγχος για την απόδοση, φόβος ότι η σύντροφος δεν θα ικανοποιηθεί ή ακόμη και ο φόβος απόρριψης από την σύντροφο, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις σεξουαλικές προσδοκίες μας. Η εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος έχει σαν κύρια αιτία το άγχος και το φόβο. Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και/ή στη διατήρηση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας ψυχογενούς αιτιολογίας. Το άγχος της απόδοσης είναι ένα από τα θέματα που δεν θα το συζητήσουν εύκολα οι άνδρες μεταξύ τους αλλά ούτε και με τη σεξουαλική τους 26 σύντροφο εφόσον θεωρούν ότι θα χαρακτηριστούν ανίκανοι, προβληματικοί ή «λίγοι» στο σεξουαλικό τους ρόλο. Έχει παρατηρηθεί ότι ο άνδρας που είναι αγχωμένος για την σεξουαλική του απόδοση ή επίδοση, αρκετές φορές αποφεύγει να θίξει το άγχος του στη σύντροφό του, παρόλο που και εκείνη το «μοιράζεται» μαζί του, φοβούμενος ότι θα χαλάσει την εικόνα του καλού ή «τέλειου» εραστή και ότι όχι μόνο θα μπει στη σύγκριση που η γυναίκα θα κάνει με προηγούμενους σεξουαλικούς συντρόφους της αλλά θα βγει και ο «χαμένος» μέσα από τη σύγκριση αυτή.

Δε σημαίνει πάντα ότι η στυτική δυσλειτουργία χρειάζεται αντίστοιχη θεραπεία. Η στυτική απώλεια που δεν προκαλεί θόρυβο και δε φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ζευγαριού, το επόμενο λεπτό έχει ξεχαστεί, αρκεί οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη στυτική αυτή απώλεια να μην δείχνουν αμηχανία, φόβο, απορία, ανάγκη δικαιολογίας και φυσικά χρέωση για το ποιος και τι την προκάλεσε. Πιο απλά και ήρεμα, αν δε δοθεί σημασία στην αιφνίδια στυτική απώλεια και δε γεμίσει αρνητικές σκέψεις το μυαλό του άνδρα, πρόβλημα θα προσπεραστεί με χαρακτηριστική ευκολία.

Αν παρόλα αυτά, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται ή προκαλεί δυσφορία στον έναν ή και στους δύο συντρόφους, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με τους κατάλληλους χειρισμούς και τη βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook