Η γυναίκα γίνεται πιο σεξουαλική μετά τα 40;

Designed by Freepik

Οι άνθρωποι σήμερα δεν γερνούν, απλά μεγαλώνουν. Πόσο μάλλον μια γυναίκα που φροντίζει τον εαυτό και θέλει να αρέσει. Η γυναίκα μετά τα 40 είναι πιο ώριμη, έμπειρη, ξέρει τι θέλει από τον εαυτό της, από το σύντροφο, από τη σεξουαλική εμπλοκή. Έχει μάθει να απολαμβάνει το ερωτικό παιχνίδι χωρίς βιασύνη, να αξιολογεί και να κρίνει την απόλαυση που παίρνει συνολικά μέσα από το σεξ αντί να κυνηγά εναγωνίως τον οργασμό της.

Τι λένε τα ερευνητικά δεδομένα…

Υπάρχουν και αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν πως η καλύτερη σεξουαλική φάση της γυναίκας είναι μετά τα σαράντα. Βρετανική έρευνα υποστηρίζει πως 81% των γυναικών συμμετεχόντων δήλωσαν πως, ναι μεν στα είκοσι το σεξ είναι πιο περιπετειώδες αλλά, στα σαράντα νιώθουν μεγαλύτερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Μάλιστα το 60% δήλωσε πως έχει συχνότερη και καλύτερη σεξουαλική ζωή όταν τα παιδιά φύγουν  από το σπίτι.

Μια επιστημονική εξήγηση…

Υπάρχει μια πρόσφατη έρευνα που υποστηρίζει την εξελικτική θεωρία του γιατί οι γυναίκες μεγαλώνοντας είναι πιο σεξουαλικές. Η θεωρία κινείται γύρω από τον άξονα της φθίνουσας γονιμότητας της γυναίκας, γεγονός που την «υποχρεώνει» να γίνεται πιο σεξουαλική μεγαλώνοντας για να «εξαργυρώσει» τη γονιμότητα που της απομένει! Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι, οι γυναίκες μεγαλώνοντας σκέφτονται περισσότερο το σεξ, έχουν πιο συχνές και έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, είναι πιο πρόθυμες να εμπλακούν σεξουαλικά και έχουν συχνότερες επαφές από ότι οι νεότερες γυναίκες του δείγματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος…

Σε αυτή την δεκαετία η γυναίκα μπορεί να «πνιγεί» μέσα στις ανασφάλειες της, δυσκολευόμενη να αποδεχτεί τον χρόνο που περνάει, το μεγάλωμά της, της ρυτίδες που εγκαθίστανται πια μόνιμα στο πρόσωπό της, το τέλος της γονιμότητάς της που πλησιάζει. Η σχέση της με τον σύντροφο μπορεί να έχει χαθεί μέσα στη πολύχρονη ρουτίνα και η σεξουαλική της ζωή να δεχθεί ένα βαρύτατο πλήγμα.

Εμπειρία και αυτό-αποδοχή…

Το ταξίδι της γυναίκας μέσα στο χρόνο είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Η διαδρομή, η εξερεύνηση, η αυτό-αποδοχή… Η κάθε ηλικιακή περίοδος έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η γυναίκα το σεξ, πως το βιώνει και φυσικά πόσο το απολαμβάνει. Οι εμπειρίες της, η σχέση με τον εαυτό της αλλά και με τον άνδρα – σύντροφο φαίνεται να είναι καθοριστικής σημασίας και σηματοδοτούν τη μέση ηλικία. Η γυναίκα οφείλει πρώτα στον εαυτό της και μετά στον σύντροφό της να μην αφεθεί, να μην φοβάται το χρόνο και να διεκδικεί την σεξουαλική της ικανοποίηση.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook