Detox τροφές και ροφήματα από την κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γιώτα Τσόκκου- Schou

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γιώτα Τσόκκου- Schou μας δίνει πέντε μυστικά για να μάθουμε πως μπορούμε να αποτοξινωθούμε μετά από τις «ατασθαλίες» των καλοκαιρινών διακοπών.

H διατροφή μας κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλές φορές περιλαμβάνει γεύματα με αρκετά λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τοξίνες στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση των παρακάτω τροφών και ροφημάτων μετά τις διακοπές, θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας και στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού!

Φρέσκα φρούτα βιολογικής καλλιέργειας
Όλα τα φρέσκα φρούτα βιολογικής καλλιέργειας είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και νερό τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του σώματός. Κάποια παραδείγματα είναι:

Μήλα
Τα μήλα βοηθούν στην αποτοξίνωσης του συκωτιού. Η πηκτίνη είναι ένας δομικός ετεροπολυσακχαρίτης και συναντάται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών. Οι φυτικές διαλυτές ίνες που περιέχονται στην πηκτίνη βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και των τοξινών από το αίμα. Επίσης περιέχει μηλικό οξύ είναι καθαριστικό θρεπτικό συστατικό το οποίο αφαιρεί τις καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες από το αίμα.

Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Γ, Ε, φολικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως ταννίνες, ανθοκυανίνες, και ελλαγικό
οξύ ενώ η συνολική αντιοξειδωτική του ικανότητά έχει υπολογιστεί ότι είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Το αυξημένο περιεχόμενό του στα παραπάνω στοιχεία, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, του συκωτιού και του δέρματος, από όπου και αποβάλλονται οι τοξίνες του οργανισμού.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο και οι βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β καθώς και βιταμινών Κ, Γ και Ε. Πολλές από αυτές τις θρεπτικές ουσίες εμπλέκονται στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Είναι ψηλά σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην αφαίρεση τοξίνων από τον οργανισμό ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Περιέχουν φυτοχημικά συστατικά όπως για παράδειγμα το βήτα-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από την οξειδωτική καταστροφή. Δηλαδή, έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν τους ανθρώπους από διάφορες ασθένειες.

Επιπλέον, τα φυλλώδη λαχανικά ανεβάζουν τα επίπεδα της χλωροφύλλης του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την αποβολή των τοξινών που εισέρχονται στον οργανισμό από το εξωτερικό περιβάλλον και την κακή διατροφή.

Η ένταξη των πράσινων λαχανικών στην καθημερινότητα σας είναι απαραίτητη. Καταναλώστε τα σε μορφή σαλάτας, προσθέστε τα σε σούπες, στο σάντουιτς σας, ως σπιτικές πίτες, με ρύζι όπως το σπανακόρυζο, χυμούς ή σοτάρετε τα με λίγο λάδι και διάφορα μπαχαρικά.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Το σκόρδο είναι μέλος της οικογένειας Αllium, το οποίο περιέχει αλισίνη, και διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καθαρίζουν το αίμα. Μπορεί να μην απομακρύνει άμεσα τις τοξίνες από το σώμα, αλλά βοηθάει την αποτοξίνωση αφού αυξάνει την παραγωγή γλουταθειόνης, μιας ουσίας που φιλτράρει τις τοξίνες που προέρχονται από το πεπτικό σύστημα και καθαρίζει το συκώτι.

Τα κρεμμύδια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδα και μπορούν να καθαρίζουν το αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη LDL χωρίς να μειώνουν τη χοληστερόλη HDL. Τέλος, όπως και με τον σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του εντέρου από την κακή χλωρίδα του εντέρου και την αντιμετώπιση διαφόρων ιών.

Νερό
Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το νερό παίζει έμμεσο ρόλο όσο αφορά την αποτοξίνωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα. Το νερό βρίσκεται μέσα και έξω από το κάθε κύτταρο και αποτελεί το βασικότατο συστατικό της ζωής. Παρεμβαίνει έμμεσα στην διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού, όχι άμεσα, αφού μπορεί να μην διαλύει τις βλαβερές τοξίνες και χημικές δεν αποτελεί διαλύτη των βλαβερών τοξικών και χημικών ουσιών, αλλά ούτε και του περιττού σωματικού λίπους. Αποτελεί το υπόστρωμα, την βάση πάνω στην οποία λαμβάνει χώρα η όλη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά συστατικά συγκεκριμένα τις κατεχίνες. Παίζει σημαντικό ρόλο όσο αφορά την αποτοξίνωση του οργανισμού, αφού βοηθά τον οργανισμό να «καθαρίσει» από τις τοξίνες και άλλες χημικές ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, λόγο της αντιοξειδωτική τους δράση εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την γήρανση, δημιουργία καρκίνου και άλλων ασθενειών. Επιπλέον, αυξάνουν τη δραστηριότητα του μεταβολικού ρυθμού κατά 20% και των καύσεων κατά 3-4%, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

 

Με  τη συνεργασία της Παναγιώτας Τσόκκου-Schou, RDN, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος