Άνοδος θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αισθητή πτώσης θερμοκρασίας με ισχυρούς ανέμους από Τρίτη

Χαμηλό βαρομετρικό σε κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας λόγω ψυχρού ρεύματος και δίνει βροχές-καταιγίδες σε Ιταλία και Ελλάδα. Το συγκεκριμένο χαμηλό βαρομετρικό σταδιακά θα φεύγει πιο βόρεια-βορειοανατολικά προς κεντρική Ευρώπη με το ψυχρό μέτωπο να διασχίζει την Ελλάδα την Δευτέρα 29/11 με την Κύπρο να παραμένει εκτός ασταθών καιρικών συνθηκών.

Λόγω όμως της παρουσίας Αυλώνα ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα που έσκασε μύτη μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας (όπως σας είχα παρουσιάσει στο δελτίο καιρού από Δευτέρα) που εκτείνεται μέχρι και βορειοδυτική Αφρική ευνοεί σε συνεχείς κυκλογεννέσεις δηλαδή δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών με αποτέλεσμα ένα νέο χαμηλό από δυτικά της Ιταλίας θα συνεχίσει να δίνει άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες σε Ιταλία και Ελλάδα. Λόγω της παρουσίας του Αυλώνα και των χαμηλών βαρομετρικών η Κύπρος παίρνει θερμό ρεύμα αέρα με άνοδο θερμοκρασίας αλλά και ανύψωσης σκόνης από Αφρική.

Το νέο χαμηλό αναμένεται να κινηθεί ανατολικά να φτάσει Ελλάδα και από εκεί να κινηθεί λίγο πιο βορειοανατολικά σε Τουρκία με την Κύπρο να μένει έξω από οργανωμένη διαταραχή και απλά να έχουμε ένα ρίσκο τοπικών βροχών την Τρίτη προς Τετάρτη λόγω ξυστού περάσματος.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι Σάββατο μέχρι Δευτέρα το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο να είναι με ηλιοφάνεια νεφώσεις κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα παροδικά αυξημένες αλλά και άνοδο θερμοκρασίας που θα οφείλεται σε ανύψωση θερμού ρεύματος αέρα προς την περιοχή μας. Αυτό οφείλεται στην κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς νότια. Η κατάβαση του Αυλώνα γίνεται λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό. Με το σκάει μύτη στις περιοχές που σας ανάφερα θα ξεκινήσει και η ανύψωση του θερμού ρεύματος αέρα προς ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας στο αποκορύφωμα την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου λόγω της ανατολικής πορείας του Αυλώνα.

Ταυτόχρονα με το θερμό ρεύμα αέρα που θα ανηφορίζει φαίνεται και ανέβασμα σκόνης από το Σάββατο μέχρι και Δευτέρα που κατά περιόδους θα είναι αυξημένη στην ατμόσφαιρα. Από Τρίτη μεσημέρι και μετά λόγω ισχυρού έως θυελλώδης ρεύματος αέρα αναμένεται να εκτοπίζεται ανατολικά-νοτιοανατολικά και έτσι να καθαρίζει η ατμόσφαιρα της Κύπρου.

Ο Αυλώνας ακολουθεί ανατολική πορεία προς την περιοχή μας αναγκάζοντας το θερμό ρεύμα αέρα να εκτοπιστεί ανατολικότερα με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας Τρίτη και Τετάρτη 30/11-1/12. Αυτή η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας θα φέρει στο νησί μας ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους για αυτό χρειάζεται προσοχή.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Δευτέρα με βάση και τον χάρτη θα είναι με πάνω έως πολύ πάνω της κανονικής. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου οι θερμοκρασίες θα είναι και κάτω της κανονικής.

Κλείνοντας η γενική εικόνα τις επόμενες ημέρες εμείς θα είμαστε κάτω από θερμό ρεύμα αέρα με άνοδο θερμοκρασίας που η θερμοκρασία λόγω των νεφώσεων και σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παρουσιάζει διακυμάνσεις παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα για τη εποχή. Από θέμα βροχών τουλάχιστον μέχρι Τρίτη 30/11 δεν φαίνεται κάτι οργανωμένο στην περιοχή μας με τα χαμηλά βαρομετρικά από κεντρική Μεσόγειο να φεύγουν βορειοανατολικά. Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι με την ανατολική πορεία του Αυλώνα και την συνάντηση του με το θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας από Τρίτη μεσημέρι που θα εκτοπίζεται το θερμό ρεύμα αέρα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς έως θυελλώδης που θα εκτοπίζουν και την σκόνη ταυτόχρονα. Το ψυχρό μέτωπο θα φεύγει βορειοανατολικά περνώντας ξυστά από την Κύπρο αλλά να μην μπορεί να δώσει κάτι αξιόλογο από βροχές με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο τοπικού χαρακτήρα βροχές διότι οι συγκλίσεις ανέμων είναι βορειοδυτικά της Κύπρου. Θα ευνοήσει περισσότερο σε αισθητή πτώση θερμοκρασίας και σημαντική ενίσχυση των ανέμων. Αλλάζει απότομα και χρειάζεται προσοχή.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με χαμηλές νεφώσεις στα δυτικά, βόρεια, σε περιοχές εσωτερικού και προς επαρχία Λάρνακάς και Αμμοχώστου. Επίσης νεφώσεις και στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Άνεμος Νοτιοανατολικός 2 έως 3 ενώ στα δυτικά έως 4 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη που κρατάνε κάπως την θερμοκρασία. Βραδινές ώρες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τοπικά στη μέση με σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 22 έως 24 βαθμούς, και έως 23 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 14-18 βαθμούς και στους 20-22 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Νοτιοανατολικός 2 έως 3 αλλά στα δυτικά, τοπικά στο εσωτερικό και νοτιοανατολικά στα 3 έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ψηλά ορεινά Νοτιοδυτικός 3 έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 8-10 βαθμούς στο εσωτερικό, 12-16 βαθμούς στα παράλια και 4-7 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη. Άνεμος Νότιος-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 αλλά στα δυτικά έως 4 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη. Βραδινές ώρες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τοπικά στη μέση με σκόνη. Χαμηλή νέφωση στα βόρεια.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 25 έως 28 βαθμούς, και έως 25 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 15-19 βαθμούς και στους 21-24 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 4 αλλά στα νοτιοανατολικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 11-13 βαθμούς στο εσωτερικό, 13-16 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη. Άνεμος Άνεμος Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη. Βραδινές ώρες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τοπικά στη μέση με σκόνη. Χαμηλή νέφωση στα βόρεια.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 25 έως 28 βαθμούς με ενδεχόμενο πιο τοπικά στα δυτικά του τμήματα έως 29 βαθμούς, έως 27 βαθμούς στα δυτικά, έως 26 βαθμούς στα νότια, και έως 25 βαθμούς στα νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 19-23 βαθμούς και στους 24-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Νοτιοανατολικός 2 έως 3 αλλά στα δυτικά, τοπικά στο εσωτερικό και βορειοδυτικά στα 3 έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 10-12 βαθμούς στο εσωτερικό, 12-15 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.