Άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές και χιόνια κατά περιόδους

Αλλάζει το καιρικό σκηνικό και από Άνοιξη οδεύουμε σε Χειμώνα. Αντί από Φθινόπωρο να πάμε σε Χειμώνα πάμε από Άνοιξη σε Χειμώνα. Κάπου τα μπέρδεψε φέτος ο καιρός.

Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια εκτείνεται προς Νοτιοανατολική Μεσόγειο που σηματοδοτεί το τέλος των θερμών αερίων μαζών από την περιοχή μας αφού τις εκτοπίζει πολύ πιο ανατολικά μαζί με την σκόνη. Αυτός ο Αυλώνας ευνοεί σε συνεχή χαμηλά βαρομετρικά να επηρεάζουν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο που βρισκόμαστε και εμείς με άστατο καιρικό σκηνικό κατά περιόδους. Για αρχή στην περιοχή μας δροσερές έως ψυχρές οι αέριες μάζες με τάση να πέσει περαιτέρω η θερμοκρασία το διάστημα 17-19 Ιανουαρίου λόγω πιο ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας.

Αυτή η κατάβαση Αυλώνα οφείλεται στις υψηλές πιέσεις-Αντικυκλώνες σε δυτική Ευρώπη αφού μπαίνουν σφήνα σε βόρεια ψυχρά έως πολύ ψυχρά γεωγραφικά πλάτη και έτσι να ευνοείται η Ανατολική Ευρώπη και η δική μας περιοχή. Στα πιο βόρεια τμήματα της Ευρώπης οι αέριες μάζες είναι πολικής προέλευσης.

Ασταθείς καιρικές συνθήκες μέχρι και Κυριακή 17 Ιανουαρίου με τάση μέχρι και 19 Ιανουαρίου με τις βροχές και καταιγίδες να είναι κατά περιόδους με ανοίγματα άρα δεν θα βρέχει συνέχεια. Τα χιόνια κυρίως πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο. Περίπου υψόμετρο από τα 1600 μέτρα και πάνω. Επίσης οι βροχές δεν θα επηρεάζουν όλες τις περιοχές την ίδια ώρα αλλά στο σύνολο των επόμενων 4-5 ημερών θα επηρεαστεί όλη η Κύπρος με βροχές.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού Πέμπτη 14 Ιανουαρίου

Ώρα 02:00-03:00
Βραδινές ώρες θα είναι βελτιωμένος ο καιρός και αν θα κάνει κάτι θα είναι αρκετά τοπικό στα δυτικά. Όμως ακολουθούν δευτερεύουσες μετωπικές υφέσεις από την παρουσία χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή και οι βροχές θα επανέλθουν και πάλι από τα δυτικά. Θα επηρεάζουν περιοχές νοτιοανατολικού Αιγαίου με ανατολική πορεία προς την περιοχή μας και αναμένεται να ξεκινήσουν να μας επηρεάζουν μετά τις 0200 το βράδυ. Για αυτές τις ώρες οι βροχές στο βόρειο-βορειοδυτικό-νοτιοδυτικό και δυτικό ορεινό κομμάτι του νησιού. Στις υπόλοιπες περιοχές με αυξημένες νεφώσεις.

Ώρα 08:00-09:00
Χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή μας με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Για αυτές τις ώρες οι βροχές στο βόρειο-βορειοδυτικό-νοτιοδυτικό και δυτικό ορεινό κομμάτι του νησιού. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με κάποιες διάσπαρτες τοπικές βροχές. Το ψυχρό μέτωπο μας αποχαιρετά αφού φεύγει πιο ανατολικά.

Ώρα 11:00-15:00
Συνεχίζονται οι ασταθείς καιρικές συνθήκες αλλά τα φαινόμενα σταδιακά θα γίνονται πιο τοπικά και πιθανόν να εντοπίζονται στα βόρεια-βορειοδυτικά και προς ορεινά. Από το μεσημέρι και μετά θα βελτιώνεται το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας με τις βροχές να περιορίζονται.

Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 17-18 βαθμούς.
Παράλια: 17-18 βαθμούς.
Ορεινά: 5-10 βαθμούς
Ημιορεινά: 12-14 βαθμούς

Ελάχιστες: 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και στους 4-5 βαθμούς στα ορεινά. Τρόοδος προς Όλυμπο γύρω στους 0 έως μείον 1 βαθμούς.
Άνεμος: Δυτικό ενισχυμένο ρεύμα αέρα εντάσεως 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στο εσωτερικό και 4-5 και παροδικά έως 6 μποφόρ προς παραθαλάσσιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 4 έως 6 μποφόρ. Ριπές ανέμων στο εσωτερικό 5 έως 6 μποφόρ και έως 7 μποφόρ σε παράλια και ορεινά.

Από αργά το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά μέχρι και μεσημεριανές ώρες Παρασκευής δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο στο καιρικό σκηνικό. Θα είναι βελτιωμένος όμως έρχεται νέα επιδείνωση από το απόγευμα Παρασκευής και μετά με νέο κύμα βροχών και καταιγίδων σε όλο το νησί.

Το άστατο καιρικό σκηνικό κατά περιόδους συνεχίζεται Σάββατο και Κυριακή με περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας από Κυριακή προς Δευτέρα. Μέγιστες θερμοκρασίες Παρασκευή και Σάββατο 17-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά 5-10 βαθμούς. Στο Τρόοδος προς Όλυμπο 1-3 βαθμούς.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.