Έντονο καιρικό σύστημα έρχεται στην Κύπρο-Χιόνια και σε ολικό παγετό το Τρόοδος

Έχουμε μια βελτίωση στο καιρικό σκηνικό από εχθές Κυριακή χωρίς να λείπουν κάποια τοπικά φαινόμενα όμως μια νέα διαταραχή έρχεται και αναμένεται να μας επηρεάσει σταδιακά αργά το μεσημέρι Δευτέρας και μετά προς βραδινές ώρες μέχρι αυγινές ώρες Τρίτης και φεύγει. Βροχές μέτριας έντασης τοπικά παρατεταμένες με τοπικά ξεσπάσματα σε μορφή καταιγίδας αλλά οι καταιγίδες περισσότερο στη θάλασσα. Θα είναι μια σύντομη διαταραχή αλλά με αρκετές ποσότητες βροχής για τις ώρες που θα μας επηρεάζει. Πιθανές ποσότητες από 10 έως 30 μιλίμετρα και πιο τοπικά έως 40 μιλίμετρα.

Δυτικές, Νοτιοδυτικές και Νότιες ορεινές-ημιορεινές περιοχές σε επαρχία Πάφου και Λεμεσού λόγω ορογραφίας θα δεχθούν αρκετές βροχές που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 μιλίμετρα. Σε ολικό παγετό το Τρόοδος Τρίτη και Τετάρτη 19-20 Ιανουαρίου. Έντονη χιονόπτωση στο Τρόοδος με αρκετές ποσότητες που μπορεί να βάλει 15-20 εκατοστά φρέσκο χιόνι. Προσοχή στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω παγετού.

Μέχρι Τετάρτη πρωινές ώρες θα ευνοούνται κάποια τοπικά φαινόμενα βροχής και χιονιού όμως σταδιακά μετά θα βελτιώνεται σημαντικά. Επίσης από Τετάρτη 20/1 μέχρι και Δευτέρα 25/1 υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας απουσία βροχών και την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Ενδεχόμενο για νέες διαταραχές με βροχές και χιόνια την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Έρχεται νέο σύστημα αλλά και πιο ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή που όπως φαίνεται είναι το τελευταίο σύστημα για το διάστημα 13-20 Ιανουαρίου αλλά ταυτόχρονα φεύγει και ο Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών που μας επηρεάζει τις τελευταίες ημέρες. Από χαμηλές πιέσεις οδεύουμε και πάλι σε υψηλές το επόμενο διάστημα μέχρι 25 Ιανουαρίου.

Άνοδος υψηλών πιέσεων σε δυτική και κεντρική Μεσόγειο λόγω Αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών που εκτείνεται μέχρι βόρεια Ισπανία. Αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων θα μετατοπίζεται ανατολικά τις επόμενες ημέρες που αναγκάζει τον Αυλώνα ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών που βρίσκεται στην περιοχή μας να εκτοπίζεται ανατολικά-βορειοανατολικά και να μας φεύγει.

Ας δούμε αναλυτικά την πορεία της νέας διαταραχής

Απογευματινές προς βραδινές ώρες 16:00-00:00
Είναι οι ώρες που αναμένεται η διαταραχή να επηρεάζει την Κύπρο με βροχές σε όλο το νησί με κάποιες τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά με το κυρίως πέρασμα γύρω στις 20:00 μέχρι 00:00. Επίσης αυτό το διάστημα από τις 20:00 και μετά που το χαμηλό θα περνά πάνω από Κύπρο λόγω του ψυχρού μετώπου αναμένονται καταιγίδες με ηλεκτρική δραστηριότητα στο δυτικό και νότιο θαλάσσιο κομμάτι της Κύπρου που ενδέχεται κάποιες καταιγίδες να επηρεάσουν τμηματικά περιοχές επαρχίας Πάφου και Λεμεσού που συνορεύουν με την θάλασσα. Άρα στις εκεί επαρχίες μπορεί να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε περιοχή αλλά στο εσωτερικό είναι πιο χαμηλές οι πιθανότητες.
Όπως βλέπουμε και στην εικόνα η ατμοσφαιρική διαταραχή έχει φτάσει σε εμάς με το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού δυτικά μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Ξεκινά το θερμό μέτωπο να μας επηρεάζει με βροχές σε όλο το νησί. Κατά τη διάρκεια που θα περνά το θερμό μέτωπο θα επηρεαστούμε από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα που προπορεύεται του ψυχρού μετώπου για αυτό και από τα 1000 μέτρα που θα είναι το πιθανό ύψος για χιόνια εκείνες τις ώρες ανεβαίνει 400-500 μέτρα υψόμετρο. Το ψυχρό ρεύμα αέρα εκτοπίζεται για λίγες ώρες πιο βόρεια αλλά θα επανέλθει σύντομα από τα μεσάνυχτα και μετά. Υψόμετρο από τα 1300-1400 μέτρα και πάνω για αυτό το διάστημα.

Μεσάνυχτα Δευτέρας μέχρι τις 09:00 το πρωί Τρίτη
Η ατμοσφαιρική διαταραχή φεύγει ανατολικά αφού έχει διασχίσει την Κύπρο με το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού να βρίσκεται ανατολικά μας μαζί με τα μέτωπα κακοκαιρίας. Μετά το πέρας του θερμού μετώπου από τα μεσάνυχτα Δευτέρας και μετά ακολουθεί το πέρασμα του ψυχρού μετώπου φέρνοντας μαζί του και πιο ψυχρό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται αλλά θα συνεχίσουν κάποιες τοπικές βροχές και χιόνια.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 10:00-15:00
Υποχωρεί όλο και πιο ανατολικά-νοτιοανατολικά το ψυχρό μέτωπο αλλά παραμένει μερικώς άστατος ο καιρός αφού έχουμε σύγκλιση ανέμων στην περιοχή μας και έτσι συνεχίζονται κατά τη διάρκεια πρωινών και μεσημεριανών ωρών κάποια τοπικά φαινόμενα βροχής και χιονιού. Ψυχρό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή μας.

Ώρα 20:00 βράδυ Τρίτης μέχρι ξημερώματα Τετάρτης 03:00
Παραμένουμε κάτω από μερικώς άστατο καιρικό σκηνικό με τοπικές βροχές και χιόνια και όχι σε όλο το νησί. Σύγκλιση ανέμων στην περιοχή μας ευνοεί σε τοπικά φαινόμενα. Επίσης εισέρχεται ελαφρώς πιο ψυχρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να σημειώνει περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία για αυτό και τα χιόνια εκεί που θα έχει βροχή θα είναι από τα 700 μέτρα και πάνω. Μέχρι και πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε κάποια τοπικά φαινόμενα αλλά θα περιοριστούν αρκετά. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες Τετάρτης βελτιωμένος καιρός με ηλιοφάνεια αλλά ψυχρός καιρός.

Ευνοϊκά Υψόμετρα Χιονόπτωσης- Τρίτη 19 Ιανουαρίου
Πρωινές ώρες: 1000 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από 1300 μέτρα και πάνω.
Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες: 950 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από 1250 μέτρα και πάνω.
Βραδινές ώρες προς Τετάρτη: 700 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 1000 μέτρα και πάνω.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και χιόνια-Ψυχρός καιρός
Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 13 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 14
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 15
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 13
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 14
Ορεινά: 2-6
Τρόοδος: -4
Ημιορεινά: 9-11
Άνεμος: Ενισχυμένο Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα στα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στο εσωτερικό. Στα παράλια αλλά και ορεινά στα 3 έως 4 μποφόρ αλλά απόγευμα προς βράδυ στα δυτικά και νότια σε επαρχία Πάφου-Λεμεσού παροδικά έως 5 μποφόρ όπως επίσης και σε ορεινά.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου

Λόγω κάποιων συγκλίσεων στην περιοχή μας αναμένονται κάποιες βροχές και χιόνια αλλά τοπικού χαρακτήρα και όχι σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια των αυγινών ωρών με γρήγορη βελτίωση με το καιρικό σκηνικό μεσημέρι και απόγευμα να είναι με ηλιοφάνεια.
Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 12 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 13
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 14
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 13
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 14
Ορεινά: μείον 2 έως 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν
Τρόοδος: -6
Ημιορεινά: 7-9
Άνεμος Βόρειο ψυχρό ρεύμα αέρα 2 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στο εσωτερικό με ριπές έως 5 μποφόρ. Στα παραθαλάσσια 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα δυτικά-επαρχία Πάφου και βόρεια με ριπές έως 6 μποφόρ. Σε Λεμεσό 2 έως 3 μποφόρ με ριπές έως 4 μποφόρ. Λόγω ανέμου η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πιο κάτω από τις τιμές που θα αναγράφονται στα θερμόμετρα.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.