Έρευνα: Οι άνδρες αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις φιλίες τους με άλλους άνδρες παρά από τη σχέση με τη σύντροφό τους

People photo created by freepik - www.freepik.com

Οι νεαροί άνδρες απολαμβάνουν μεγαλύτερη συναισθηματική ικανοποίηση από τις ομόφυλες φιλικές σχέσεις παρά από τη συντροφική τους σχέση με μία γυναίκα. Στο συμπέρασμα αυτό, αν μη τι άλλο, κατέληξε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Men and Masculinities. Για να διαπιστωθεί πόσο σημαντικές είναι οι φιλικές σχέσεις μελετήθηκαν 30 ετεροφυλόφιλοι άνδρες που ήταν δευτεροετείς φοιτητές και οι οποίοι, την περίοδο της έρευνας, βρίσκονταν σε σχέση.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης διαπίστωσαν ότι κάθε άνδρας του δείγματος ανέφερε την ύπαρξη ενός τουλάχιστον φίλου με τον οποίο υπήρχε η άνεση να εμπλακούν σε συζητήσεις όλων των ειδών, που μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αμοιβαία ανταλλαγή μυστικών, προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων καθώς και συναισθηματικών εκδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 29 από τους 30 άνδρες δήλωσαν ότι είχαν αγκαλιάσει σε κάποια χρονική στιγμή το φίλο τους.

Τα ευρήματα αυτά έχουν, εν μέρει, εντοπιστεί και σε άλλες έρευνες με αντίστοιχη θεματολογία, επομένως φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικά αποτελέσματα τα οποία αντιπροσωπεύουν την στάση της πλειοψηφίας των ανδρών.

Γενικά, οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη έρευνα ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να «κρύβονται» από τους στενούς τους φίλους σε αντίθεση με το πώς αισθάνονται μέσα στη σχέση τους. Φαίνεται δηλαδή πως οι φιλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών χαρακτηρίζονται από ένα κλίμα «επιτρεπτότητας» που τους δίνει το περιθώριο να εξωτερικεύσουν και άλλες πλευρές του εαυτού τους τις οποίες αισθάνονται την ανάγκη να αποκρύπτουν από τις συντρόφους τους. Οι άνδρες τείνουν να φοβούνται την κριτική από τη σύντροφό τους και αυτό ίσως είναι ο βασικός παράγοντας που τους ωθεί στο να αναζητούν μια ομόφυλη φιλική σχέση στην οποία μπορούν να πουν και να πράξουν αυτό που αισθάνονται.

Οι άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν επίσης ότι ήταν ευκολότερο να ξεπεραστεί ένας καυγάς με τους φίλους τους καθώς και το να μοιραστούν συναισθήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν προσωπικά θέματα υγείας. Συγκεκριμένα οι 28 από τους 30 δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να συζητήσουν ένα ζήτημα υγείας που τους απασχολεί με έναν κοντινό φίλο παρά με την σύντροφό τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας εξ αυτών, «Εάν αντιμετώπιζα ένα σεξουαλικό πρόβλημα θα του συζητούσα αρχικά με τον κολλητό μου και στη συνέχεια θα σκεφτόμουν αν θα το πω στη σύντροφό μου».

Για τους περισσότερους άνδρες φαίνεται ότι η διαφορά ανάμεσα στις φιλικές σχέσεις με άνδρες και στη συντροφική τους σχέση με μια γυναίκα εντοπίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες, την σεξουαλική έλξη, την συναισθηματική ταύτιση και την προσωπικότητα.

Οι φιλικές σχέσεις των ανδρών στηρίζονται στις δύο από αυτές, την συναισθηματική ταύτιση και την προσωπικότητα, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ευκολότερη τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Στις συντροφικές τους σχέσεις οι άνδρες φαίνεται να αισθάνονται ότι πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο και να ακολουθούν συγκεκριμένες συμπεριφορές ώστε να μην ρισκάρουν το μέλλον της σχέσης.

Στο πλαίσιο της αντίληψης αυτής, περιορίζουν αυτά που θέλουν να πουν, προσαρμόζουν ανάλογα τις αποφάσεις τους και διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους σε αυτό που θεωρούν ότι επιθυμούν οι σύντροφοί τους. Όταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο επιλέγουν την τακτική αυτή η πλειοψηφία των συμμετεχόντων απάντησε πως οι γυναίκες έχουν την τάση να «κρατούν» μνησίκακα συναισθήματα για καιρό καθιστώντας πιο δύσκολη την επίλυση μιας σύγκρουσης καθώς και ότι είναι πιο απρόβλεπτες ως προς τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις προκαλώντας αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε εκείνους.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδης Ηλίας, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook