Έρευνα: Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο νερό;

Medical photo created by freepik - www.freepik.com

Σε σημαντικά ευρήματα όσον αφορά την επιβίωση και την εξουδετέρωση του κορωνοϊού στο νερό κατέληξαν επιστήμονες του κρατικού ερευνητικού κέντρου Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας VECTOR της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου που βρίσκεται στη Σιβηρία, ο ιός εκτός από το βραστό νερό που τον εξουδετερώνει, αφού στην ουσία τον σκοτώνει, έχει αδυναμίες και κατά του κανονικού νερού, σε θερμοκρασία δωματίου, αφού μπορεί να εξαλειφθεί και σε αυτό το περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου το 90% των σωματιδίων του ιού πεθαίνουν σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια 24 ωρών, με 99,9% να υποκύπτει εντός 72 ωρών.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως το βραστό νερό που περιέχει κορωνοϊό, τον σκοτώνει αμέσως και πλήρως.

Κορωνοϊός: Ποιο ποσοστό υγρασίας εξουδετερώνει τον ιό – Νέα μελέτη
Επίσης σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός πως αν και ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται σε αποχλωριωμένο και θαλασσινό νερό, μπορεί να επιβιώσει για κάποιο χρονικό διάστημα, με τη διάρκεια της ζωής του να εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του νερού. Το χλωριωμένο νερό επίσης απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από το Rospotrebnadzor, τον φορέα της Ρωσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του Ρώσου Προέδου, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την Άννα Πόποβα, ανώτατο ιατρικό στέλεχος του Rospotrebnadzor, η οποία και του παρουσίασε στοιχεία από έρευνες που γίνονται στο παραθαλάσσιο νερό, στο νερό των πισίνων, των υδάτινων πάρκων καθώς και στο πόσιμο νερό από πηγές, αναφέροντας πως ύστερα από εκατοντάδες αναλύσεις, φαίνεται πως δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόλυνσης από το νερό.

Το ερευνητικό κέντρο VECTOR βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της καταπολέμησης του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Αναπτύσσει συσκευές για τον έλεγχο του ιού για τον εντοπισμό αντισωμάτων ενώ έχει λάβει άδεια να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ένα από τα πολλά υποσχόμενα εμβόλια.

Οι εγκαταστάσεις της VECTOR βρίσκονται στη Σιβηρία, ενώ έχει πρόσβαση σε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους καταλόγους ιών στον κόσμο, ο οποίος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, για την ανάπτυξη τόσο εμβολίων όσο και μέσων προστασίας από βιολογικά όπλα.