Έρευνα: Τα μικρά παιδιά, κατά τη διάρκεια του lockdown, προτιμούν τα παιχνίδια τους

Kid photo created by freepik - www.freepik.com

Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και μέσα στο lockdown τα μικρά παιδιά προτιμούν να παίζουν με τα παιχνίδια τους, παρά να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, που πραγματοποίησαν την έρευνα, διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών προτιμούν τα υλικά αγαθά από «εμπειρίες». Και έτσι καθησυχάζουν τους γονείς για τις ενοχές τους για τον περιορισμό των παιδιών τους λόγω καραντίνας.

Όπως επισημαίνουν, καθώς η μνήμη των μικρών παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως, δεν μπορούν να θυμηθούν εμπειρίες όπως ένα ταξίδι στη Ντίσνεϊλαντ ή μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, με τον ίδιο τρόπο θα τις θυμόταν ένα μεγαλύτερο παιδί, ανεξαρτήτως αν διασκέδασαν σε αυτές τις «εξορμήσεις».

Στον αντίποδα, τα παιχνίδια και τα υλικά αγαθά μπορούν να παίξουν τον ρόλο συνεχούς υπενθύμισης θετικών αισθημάτων που δημιουργούνται στο παιδί σε σχέση με ένα αντικείμενο.

Αν και σύμφωνα με τη μελέτη, η προτίμηση ενός παιδιού για τα υλικά αγαθά παραμένει μέχρι τα 12, είναι πιο αισθητή μεταξύ της ηλικίας των 3 και των 5 ετών.

Από την αρχή της πανδημίας οι παιδοψυχολόγοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχει το lockdown στα μικρά παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να παραμένουν στο σπίτι και βλέπουν πλέον τους φίλους τους μόνο από την οθόνη του υπολογιστή.

 

Πηγή