Εντός του έτους οι προσφορές για ανέγερση 150 κατοικιών στον Άγιο Νικόλαο

Εντός του έτους θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την κατασκευή των πρώτων 150 περίπου σύγχρονων κατοικιών στον Άγιο Νικόλαο, στα πλαίσια της συμφωνίας για προσιτή στέγη, που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

Το πιο πάνω δήλωσε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΚΟΑΓ Μάριο Πελεκάνου κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε επίσης ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η τεχνοοικονομική μελέτη για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στη Κύπρο με εμπλοκή της Δημοτικής Αρχής, το κόστος του οποίου θα φθάσει τα 100 εκ. Ευρώ. Όπως εξήγησε ο Νίκος Νικολαΐδης, με τον πρόεδρο του ΚΟΑΓ αποφασίστηκε ως στόχος, μέχρι τον Μάιο να έχει υπογραφεί η συμφωνία συνανάπτυξης και συνδιαχείρισης του έργου, ενώ τους αμέσως επόμενους μήνες, ει δυνατόν εντός του έτους, να προκηρυχθούν και οι προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα της Α΄φασης που περιλαμβάνουν 150 περίπου κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Νικολάου.

Επισημαίνεται ότι με τη συμφωνία Δήμου – ΚΟΑΓ η οποία χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο ως ιστορική για τον Δήμο Λεμεσού, δρομολογήθηκε η ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό (σε Άγιο Νικόλαο και Άγιο Ιωάννη) για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών. Ο κ. Νικολαΐδης είχε ακόμα επισημάνει ότι το όλο έργο «σχεδιάζεται στη βάση των αρχών της αειφόρου – βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ώστε να παρέχονται μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, οφέλη όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλη την πόλη, για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.»
Υπενθυμίζεται ότι για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τρία δημοτικά τεμάχια (δύο στον Άγιο Νικόλα και ένα στον Άγιο Ιωάννη), εκεί όπου είχαν κτιστεί οι πρώτες εργατικές κατοικίες κατά τη δεκαετία του 1940 επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα. Στα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων.

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνου, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία αυτή αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού, καθώς ανοίγει την αγορά του προσιτού ενοικίου, κάτι που ήταν και στόχος του Οργανισμού. Εξήγησε δε ότι με τη συνεργασία αυτή, ο ΚΟΑΓ που παραδοσιακά έφτιαχνε αναβαθμισμένες μονάδες που απευθύνονταν στα μεσαία αμοιβόμενα νοικοκυριά, τώρα θα καλύψει το κενό για να εξυπηρετήσει και τα χαμηλά αμοιβόμενα νοικοκυριά.