Αισθητή πτώση θερμοκρασίας με ισχυρούς ανέμους

To ελαφρώς θερμό έως θερμό ρεύμα αέρα φτάνει στο τέλος του αφού από αύριο Τετάρτη και περαιτέρω τη Πέμπτη υποχωρεί από τη περιοχή μας λόγω κατάβασης Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα με την περιοχή μας να δέχεται ελαφρώς δροσερό έως δροσερό ρεύμα αέρα και την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση πέραν των 4-5 βαθμών. Πέμπτη με Παρασκευή η θερμοκρασία μας θα βρίσκεται πιο κοντά στις κανονικές σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δηλαδή Σάββατο και Κυριακή αναμένεται μια μικρή ελαφρά άνοδος θερμοκρασίας για να είμαστε στις κανονικές έως πολύ ελαφρώς πάνω της κανονικής αλλά δεν αναμένεται να έχουμε τις ζεστές ημέρες που είχαμε.

Αν όλα κυλήσουν καλά την επόμενη εβδομάδα έρχεται εκ νέου πτώση θερμοκρασίας με εμφάνιση και βροχών στο νησί μας. Χρειάζεται 2-3 ημέρες ακόμα ώστε να ξεκαθαρίσει περισσότερο το καιρικό σκηνικό λόγω διχογνωμιών στα προγνωστικά μοντέλα με το που θα κάτσει η νέα κατάβαση Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα και που ακριβώς στη Μεσόγειο θα έχουμε δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού, στοιχεία που θα καθορίσουν και το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο.

Πλέον τις μεσημβρινές ώρες που επικρατούσε θερμός καιρός για την περίοδο που διανύουμε από Τετάρτη και ειδικά Πέμπτη και μετά θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα μεσημέρια με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες αλλά ακόμα δεν ψυχραίνει ιδιαίτερα ο καιρός.

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και χαμηλό βαρομετρικό σε δυτική Μεσόγειο παραμένουν στην εκεί περιοχή και τις επόμενες 3-4 ημέρες με το καιρικό σκηνικό στα δυτικά της Ιταλίας αλλά και τοπικά σε Ιταλία να είναι άστατο με βροχές και καταιγίδες. Μια διαταραχή που δεν αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο αυτήν τη εβδομάδα.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος οδεύει σε θερμοκρασίες κοντά κανονικής αρχής γενομένης από μεσημέρι Τετάρτης και μετά. Αυτό οφείλεται έστω και πρόσκαιρα με το ξυστό πέρασμα του Αυλώνα από την περιοχή μας με πτώση θερμοκρασίας. Σύντομο το πέρασμα του Αυλώνα αφού όπως φαίνεται βιάζεται και έτσι Σάββατο και Κυριακή να είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής λόγω ανατολικής μετατόπισης του Αντικυκλώνα από Βαλκάνια πιο ανατολικά μεταφέροντας μαζί του και τον Αυλώνα. Ο λόγος που φεύγει ανατολικά είναι λόγω των χαμηλών βαρομετρικών που από τα δυτικά σε Ατλαντικό ωκεανό κινούνται ανατολικά προς Ευρώπη εκτοπίζοντας Αυλώνα και Αντικυκλώνα ανατολικότερα και έτσι να μην φτάνει με περισσότερη δυναμική στην περιοχή μας.

Την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου αναμένεται με τα τελευταία στοιχεία να έχουμε πτώση θερμοκρασίας χωρίς να αποκλείονται και κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα Από θέμα βροχών φαίνεται ότι σταδιακά θα αρχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας που θα καλύψουν όλο το νησί αλλά όχι από τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Θα ξεκινήσουν δειλά-δειλά κάποιες τοπικές βροχές και όσο προχωράνε οι ημέρες θα έρχονται περισσότερες βροχές. Με βάση τα στοιχεία δείχνει ναι ότι ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει περισσότερο με πτώση θερμοκρασίας και βροχές αλλά ας το αφήσω 2-3 ημέρες ακόμα ώστε να ξεκαθαρίσει διότι υπάρχουν διάφορες διχογνωμίες μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειος-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βορειοανατολικά έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια λίγες υψηλές νεφώσεις ενώ πολύ τοπικά νότια-νοτιοδυτικά ορεινά για νεφώσεις πιο χαμηλά άνευ σημασίας αφού δεν αναμένονται βροχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 24-26 βαθμούς και έως 26 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 15-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Πολύ ενισχυμένο και δροσερό Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

Προσοχή χρειάζεται αύριο Τετάρτη 10 Νοεμβρίου από τις 1100 μέχρι τις 1700 στο νησί μας λόγω ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στα 4-5 μποφόρ σε αρκετές περιοχές ενώ τοπικά και έως 5-6 μποφόρ με τις ριπές ειδικά από το εσωτερικό προς το ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού να φτάνουν τα 7 έως 8 μποφόρ.

Κυρίως νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα ενώ προς βραδινές ώρες θα εξασθενούν με τα μποφόρ να πέφτουν στα 2 έως 4 μποφόρ αλλά στα βόρεια και ανατολικά παροδικά και έως 5 μποφόρ.

Με την ενίσχυση του ανέμου ερχόμενος από τα βόρεια μεταφέρει ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία μας να σημειώνει αισθητή πτώση.

Πριν και κατά τη διάρκεια ισχυρών και θυελλωδών ανέμων:

• Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
• Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
• Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
• Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 12-14 βαθμούς στο εσωτερικό, 15-17 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές υψηλές νεφώσεις με άνεμο Βορειοανατολικός έως Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βορειοδυτικά προς βόρεια-βορειοανατολικά και ανατολικά-νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και πέρασμα υψηλών νεφώσεων.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 23-25 βαθμούς και έως 24-25 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς και στους 13-17 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ. Στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 8-10 βαθμούς στο εσωτερικό, 13-16 βαθμούς στα παράλια και 4-8 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές υψηλές νεφώσεις με άνεμο Βορειοανατολικός έως Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βορειοδυτικά προς βόρεια-βορειοανατολικά και ανατολικά-νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και πέρασμα υψηλών νεφώσεων.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 24-26 βαθμούς και έως 25-26 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς και στους 19-23 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βορειοδυτικά και ανατολικά-νοτιοανατολικά.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 7-9 βαθμούς στο εσωτερικό, 12-15 βαθμούς στα παράλια και 2-5 βαθμούς στα ορεινά. Θα έχουμε λίγη ψυχρούλα.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου
Σε μικρή ελαφρά άνοδο η θερμοκρασία 1-2 βαθμούς χωρίς να αναμένεται θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας. Μέχρι Κυριακή 14 Νοεμβρίου παραμένουμε κάτω από ένα βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ με σταδιακή αλλαγή στο ρεύμα αέρα την επόμενη εβδομάδα.

Το καιρικό σκηνικό παραμένει χωρίς βροχές μέχρι την Κυριακή 14/11.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.