Αλλάζει το ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση με λίγες τοπικές βροχές

Αλλάζει το ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αλλά οι βροχές να μην φαίνονται πολλές. Αναμένονται ναι κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα το επόμενο διάστημα αλλά δεν φαίνεται να είναι σε όλο το νησί ούτε και αρκετές σε ποσότητες. Το παλεύει το φθινόπωρο αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη. Φθινοπωριάζει θερμοκρασιακά παρόλο της μικρής και πρόσκαιρης ανόδου θερμοκρασίας Παρασκευή και Σάββατο αφού από Κυριακή αλλά και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται φθινοπωρινές θερμοκρασίες.

Μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς πρωινές ώρες Τετάρτης ξυστό πέρασμα της διαταραχής από Ελλάδα. Η μύτη του ψυχρού μετώπου περνά ξυστά από την περιοχή μας με ένα μικρό ρίσκο τοπικών βροχών-περιορισμένων στα δυτικά και βόρεια.

Περιοχές κεντρικής Μεσογείου δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα συνεχίζουν και τις επόμενες ημέρες να είναι κάτω από ασταθείς καιρικές συνθήκες αφού χαμηλό/ά βαρομετρικό/ά και ψυχρό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις εκεί περιοχές με βροχές και καταιγίδες. Αναμένονται τοπικά και έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή ειδικά Πέμπτη και Παρασκευή 14-15/10 σε Ελλάδα για ισχυρά φαινόμενα. Εμείς συνεχίζουμε απλά να βλέπουμε χωρίς να επηρεαζόμαστε εκτός από περιορισμένα και διάσπαρτα φαινόμενα όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Τετάρτη 13/10 η Κύπρος θα βρίσκεται κάτω από ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση και περαιτέρω μικρή μέχρι Πέμπτη 14/10. Αυτό οφείλεται στην απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα προς Μαύρη θάλασσα ανοίγοντας διάδρομο εισχώρησης ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας. Όμως λόγω νέας δημιουργίας χαμηλού βαρομετρικού χαμηλού σε κεντρική Μεσόγειο με πορεία προς Ελλάδα Πέμπτη και Σάββατο 14-16/10 επανέρχεται πρόσκαιρα το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από τα νοτιοανατολικά κράσπεδα του χαμηλού με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο Παρασκευή-Σάββατο. Από Κυριακή 17/10 που και αυτό το χαμηλό θα φύγει βορειοανατολικά εκτοπίζεται το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία και πάλι σε πτώση.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες κανονικές έως ελαφρώς κάτω αύριο Τετάρτη. Μέχρι και Πέμπτη θα είμαστε σε κανονικές έως ελαφρώς κάτω της κανονικής. Παρασκευή και μέχρι Σάββατο απόγευμα επανερχόμαστε με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής αλλά από βράδυ Σαββάτου και μετά με την απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα δροσερό ρεύμα αέρα εισέρχεται στην περιοχή μας και να οδεύουμε με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Ο αντικυκλώνας εμποδιστής βρίσκεται βορειοδυτικά περιοχή Ηνωμένου Βασιλείου ευνοεί στην κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η συνεχής ανατροφοδότηση ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου ευνοείται η συνεχής δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών χαμηλών αλλά δυστυχώς να μην μπορούν να επηρεάσουν ακόμα το νησί μας.

Ο Αντικυκλώνας εμποδιστής τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί ανατολικά προς κεντρική Ευρώπη με κατάρρευση και σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του χαμηλού είναι και οι αιτίες που η θερμοκρασία στην περιοχή μας θα παρουσιάσει πτώση Τετάρτη και Πέμπτη. Ένας νέος Αντικυκλώνας κατηφορίζει προς Ευρώπη φτάνοντας σε κεντρική Ευρώπη που θα ευνοήσει σε πτώση θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή μας με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής με το καιρικό σκηνικό μερικώς άστατο.

Άρα μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας όσο αφορά τις βροχές δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα αφού δεν διαφαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων να προσεγγίζει την περιοχή μας με αποτέλεσμα να δεχόμαστε κάποια ξυστά περάσματα χαμηλών βαρομετρικών που από κεντρική Μεσόγειο κινούνται βορειοανατολικά και έτσι απλά να έχουμε κάποιο μικρό ρίσκο παροδικών τοπικών βροχών όχι σε όλο το νησί τουλάχιστον μέχρι 21 Οκτωβρίου. Τα πιθανά διαστήματα για τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα είναι μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς αυγινές και μεσημεριανές ώρες Τετάρτης 13/10 και Σάββατο-Κυριακή 16-17/10 μέχρι και πρωινές ώρες Κυριακής αλλά όχι σε όλο το νησί και θα είναι περιορισμένα. Την επόμενη εβδομάδα 18-21/10 κάποιο ρίσκο τοπικών βροχών και πάλι όχι σε όλο το νησί αν δεν αλλάξει κάτι.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο πολύ τοπικών βροχών στα δυτικά και βόρεια και άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό και βόρεια με μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών ή και μπόρες προς ανατολικά-βορειοανατολικά. Βραδινές ώρες χαμηλή νέφωση στα δυτικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 28-30 βαθμούς, έως 26-27 βαθμούς στα δυτικά και έως 29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα νότια. Παρατηρείται μια μικρή ενίσχυση του ανέμου λόγω εκτοπισμού του ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-21 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Το ενδεχόμενο βροχής είναι αρκετά χαμηλό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-28 βαθμούς, στους 26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 15-22 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νότιο-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ τοπικά στα νοτιοδυτικά. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και πολύ τοπική χαμηλή νέφωση δυτικά και βόρεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 28-30 βαθμούς, έως 26-28 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 24-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και πολύ τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών βροχών μετά το μεσημέρι.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 27-28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Νότιο-Νοτιοδυτικός ενώ σε περιοχές στα βορειοδυτικά Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ. Αργά το απόγευμα με βραδινές ώρες ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα λόγω απομάκρυνσης του ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα από δροσερό ρεύμα αέρα 3 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 8-10 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ με την θερμοκρασία σε πτώση. Ενδεχόμενο τοπικών βροχών μέχρι μεσημεριανές ώρες ενώ μετά ακολουθεί βελτίωση.

 

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.