Έρχεται αλλαγή την επόμενη εβδομάδα με βροχές και καταιγίδες

Με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο μέχρι Δευτέρα 25 Νοεμβρίου που θα επικρατεί ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένα περάσματα νεφώσεων. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει το ενδεχόμενο παροδικά να παρατηρείται αραιή σκόνη.

Οι διαταραχές που επηρεάζουν την Ελλάδα με βροχές δεν φτάνουν στην δική μας περιοχή και μπορείτε να δείτε προηγούμενα δελτία μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω..
Οι βροχές έρχονται μέχρι το ύψος της Ρόδου δυτικά της Κύπρου και εξασθενούν. Ενα μικρό ενδεχόμενο λίγων τοπικών βροχών μικρής έκτασης πάνω στα ορεινά το Σάββατο.

Κυριακή και Δευτέρα 24-25/11 δεν φαίνεται κάποιο θέμα βροχής να μας απασχολεί. Όμως αναμένεται χαμηλό βαρομετρικό να επηρεάσει την Κύπρο από Τρίτη 26 Νοεμβρίου με βροχές και καταιγίδες.

Σάββατο και Κυριακή 23-24 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια κατά τι διάρκεια της ημέρας με παροδικά περάσματα αυξημένων νεφώσεων ειδικά το Σάββατο. Τις βραδινές ώρες περάσματα νεφώσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μικρο ενδεχόμενο λίγων τοπικών περιορισμένων βροχών σε ορεινά το Σάββατο.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες γύρω στις 05:00 το πρωί στους 8-9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 βαθμούς στα παράλια και στους 4-7 βαθμούς στα ορεινά. Η θερμοκρασία στο Τρόοδος πέφτει στους 4 βαθμούς.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στους 23 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά από 11 έως 16 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00 το βράδυ, η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13-14 βαθμούς στα παράλια και στους 5-7 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βόρεια-ανατολικά και νότια παράλια. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί. Τις βραδινές ώρες Βόρειοι-Βορειοανατολικοί 1-2 μποφόρ ενώ στα βόρεια-ανατολικά και νότια παράλια και έως 3 μποφόρ.

Πάμε να δούμε μια πρώτη ανάλυση για το χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται στην περιοχή μας!

Τις τελευταίες 3 ημέρες σας παρουσιάζω ενα χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται να ξεκινήσει από τα δυτικά προς ανατολικά διασχίζοντας την Μεσόγειο και να φτάνει αυτό το σύστημα χαμηλών πιέσεων και στην Κύπρο με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγή καιρικού σκηνικού με βροχές και καταιγίδες.

Ένα χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργήθηκε ή ανατροφοδοτήθηκε στη δυτική Μεσόγειο λόγω εισχώρησης ψυχρού αυλώνα στη Μεσόγειο. Λέω ίσως να ανατροφοδοτήθηκε και να αφορά ένα χαμηλό βαρομετρικό που ξεκίνησε από Ατλαντικό ωκεανό ανατολικά της Αμερικής και να ακολουθεί μια πορεία διασχίζοντας τον Ατλαντικό και να μπαίνει στη Μεσόγειο ανάμεσα από Ισπανία και Γαλλία σε συνδυασμό με τον ψυχρό αυλώνα.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου το χαμηλό θα βρίσκεται δυτικά της Ιταλίας κινούμενο ανατολικά-νοτιοανατολικά και να έρχεται σε εμάς την Τρίτη 26/11. Όσο θα βρίσκεται δυτικά της Ιταλίας και μέχρι Δευτέρα 25/11 δυτικά της Ελλάδας με βάση το ρεύμα αέρα που γυρίζει ανάποδα με τους δείκτες ενός ρολογιού θα ευνοήσει σε ψυχρό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει στα δυτικά του κράσπεδα και θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίσει από τα νοτιοανατολικά τους κράσπεδα προς νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε στα νοτιοανατολικά κράσπεδα του χαμηλού μέχρι και Δευτέρα για αυτό και θα μας έρθει ένα σύντομο πέρασμα θερμού αέρα συνοδευόμενο με σκόνη από Λιβύη όταν θα βρίσκεται νότια Ελλάδα. Όταν όμως διασχίσει την Ελλάδα το θερμό ρεύμα αέρα θα εκτοπιστεί από την περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία αυτό μέχρι να έρθει ένα χαμηλό με αυτή την πορεία που έχει.

Το ψυχρό ρεύμα αέρα με το που θα εισέλθει στη δυτική Μεσόγειο θα εξασθενήσει λόγω αποκοπής του ομφάλιου λώρου των ψυχρών αερίων μαζών.

Με τα τελευταία στοιχεία κυρίως Τρίτη και Τετάρτη 26-27 Νοεμβρίου θα επηρεαζόμαστε από το χαμηλό βαρομετρικό με βροχές και καταιγίδες σε Παγκύπρια βάση αλλά κάποιες περιοχές θα δεχθούν και αρκετές βροχές. Όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς να σας πω κάτι περισσότερο για ποσότητες αλλά και για περιοχές. Πρέπει πρώτα να πλησιάσει στην δική μας περιοχή και να δω τη δυναμική θα έχει. Σίγουρα δεν έρχεται με την δυναμική που θα έχει στη δυτική Μεσόγειο αλλά θα εξαρτηθεί το πως θα συμπεριφερθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου που αναλόγως ακόμα είναι κάπως θερμή.

Αυτά σαν γενική εικόνα όσο αφορά την άλλη εβδομάδα και το χαμηλό βαρομετρικό και καθημερινά θα έχετε περισσότερες πληροφορίες μέσα και από αναλυτικούς χάρτες..

 

Αναλυτικό δελτίο καιρού καθημερινά από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου και τη σελίδα Weather Forcast Ierodiakonou στο PrimeTime