Αμετάβλητο το καιρικό σκηνικό, με αλλαγή από Δευτέρα

Αμετάβλητο το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας μέχρι και Κυριακή παραμένοντας κάτω από υψηλές πιέσεις, θερμές αέριες μάζες με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Κάποια αλλαγή φαίνεται για τις πρώτες τρεις ημέρες του Μάρτη με πτώση θερμοκρασίας αλλά και βροχές.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών
Το αντικυκλωνικό πεδίο δηλαδή υψηλές πιέσεις συνεχίζει να υφίσταται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αλλά και Μεσογείου επηρεάζοντας και την Κύπρο με το καιρικό σκηνικό να παραμένει καλό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας απουσία βροχών που ευνοεί και την μεταφορά θερμών αερίων μαζών αλλά και σκόνης. Τα συστήματα χαμηλών πιέσεων αλλά και οι ψυχρές αέριες μάζες αφού δεν μπορούν να κατηφορίσουν νοτιότερα λόγω του Αντικυκλώνα βρίσκονται στα πιο βόρεια τμήματα της Ευρώπης με το καιρικό σκηνικό εκεί να είναι εντελώς διαφορετικό με βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Θερμό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την Κύπρο τις επόμενες ημέρες με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο και έτσι να επικρατούν θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Όμως Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών που αύριο Παρασκευή θα βρίσκεται ανατολικά της Αγγλίας σε Σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική-νοτιοανατολική πορεία που αυτό θα ευθύνεται για αλλαγή στο καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας από Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Ο Αυλώνας μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να εκτοπίσουν το θερμό ρεύμα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα με την εισχώρηση ψυχρού ρεύματος αέρα υπάρχει το ενδεχόμενο κυκλογέννεσης δηλαδή δημιουργία αβαθές χαμηλού βαρομετρικού στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου που αυτό να ευνοήσει σε βροχές.

Το καιρικό σκηνικό θα αλλάξει ναι δύσκολο όμως ακόμα για περισσότερες λεπτομέρειες διότι υπάρχουν κάποιες μικρές διαφωνίες μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων όσο αφορά το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία αλλά και πόσες βροχές θα έχουμε. Χρειάζεται παρακολούθηση και υπομονή και σύντομα θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου

Με κυρίως ηλιοφάνεια ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά με το αίθριο καιρικό σκηνικό να συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 20-21 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 19-20
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 19-20
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 19-20
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 19-20
Ορεινά: 9-14
Τρόοδος: 8
Ημιορεινά: 15-18

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 1 έως 4 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές όπου αναμένεται παγετός κυρίως στα ψηλά ορεινά. Στο εσωτερικό 3-5 βαθμοί και στους 7-10 βαθμούς στα παράλια.
Άνεμος: Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα που κατά τις μεσημεριανές ώρες σε παράλιες περιοχές μεταξύ Πάφου-Λεμεσού θα γυρίζει σε Δυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση 1 έως 3 μποφόρ ενώ στα ανατολικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά παραθαλάσσια παροδικά στα 3-4 μποφόρ. Βραδινές ώρες 1 έως 2 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια και έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου

Ξεκινούμε με ηλιοφάνεια ενώ προς το μεσημέρι και απόγευμα θα παρατηρούνται νεφώσεις τοπικά αυξημένες σε ορεινά και εσωτερικό. Βραδινές ώρες παροδική χαμηλή νέφωση με το ενδεχόμενο τοπικής ομίχλης προς το εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 20-22 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 19-20
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 19-20
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 19-20
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 19-20
Ορεινά: 9-14
Τρόοδος: 8
Ημιορεινά: 15-18

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 1 έως 4 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές όπου αναμένεται παγετός κυρίως στα ψηλά ορεινά. Στο εσωτερικό 5-7 βαθμοί και στους 9-11 βαθμούς στα παράλια.
Άνεμος: Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση 1 έως 3 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια μεσημέρι προς απόγευμα στα 3 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες 1 έως 2 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια και έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στη ατμόσφαιρα. Θερμοκρασία στα επίπεδα του Σαββάτου. Άνεμος Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα νότια.

Το διάστημα 1 έως 3 Μαρτίου σε πτώση η θερμοκρασία με βροχές.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.