Από την ανεμελιά στο θρανίο και το διάβασμα

School photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι αναπόφευκτη αλλαγή στη ζωή του παιδιού και των γονέων. Όπως με την κάθε αλλαγή, έτσι και σε αυτή χρειάζεται χρόνος, υπομονή και θετική στάση από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Το παιδί που εισπράττει απαισιοδοξία από το περιβάλλον του αποθαρρύνεται, ενώ αυτό που απολαμβάνει την αισιοδοξία, προχωρά με σταθερό βηματισμό. Το «πέρασμα» από τη γνωστή κατάσταση του Νηπιαγωγείου σε μία άλλη άγνωστη κατάσταση, αποτελεί ένα ατομικό, προσωπικό, ιδιαίτερο και μοναδικό βίωμα για το κάθε άτομο. Κάθε παιδί ανάλογα με τις εμπειρίες, τη συναισθηματική και κοινωνική του ωριμότητα βιώνει την αίσθηση της αλλαγής με διαφορετικό τρόπο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για μια πετυχημένη μετάβαση.

Τα παιδιά στην ηλικία αυτή, ψυχοσυναισθηματικά, έχουν ηρεμήσει από τις εσωτερικές συγκρούσεις των προηγούμενων ετών και το ενδιαφέρον τους πια προσανατολίζεται στη
διαδικασία της μάθησης και της κοινωνικοποίησης.

7+1 Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας
Ενέργειες όπως οι ακόλουθες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προετοιμασία, την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή του παιδιού.

 1. Μιλήστε με θετικά λόγια στο παιδί σας για το Δημοτικό Σχολείο και απαντήστε σε απορίες που πιθανόν να το βασανίζουν σχετικά με το νέο σχολείο.
 2. Καλό θα ήταν να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί να επιλέξει την σχολική του τσάντα, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του. Ο σεβασμός στον αναπτυξιακό ρυθμό κάθε
  παιδιού είναι απαραίτητος. Οι υψηλές προσδοκίες για κάθε παιδί είναι το ίδιο σημαντικές και απαραίτητες.
 3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει μόνο του στην τάξη, μεταφέροντας μόνο του την τσάντα του, μαθαίνοντας έτσι να είναι υπεύθυνο για τα δικά του πράγματα.
 4. Διευθετήστε τον χώρο μελέτης του παιδιού και βοηθήστε το παιδί να έχει σταθερό πρόγραμμα μελέτης και να μάθει να τακτοποιεί το χώρο του και όλα του τα
  πράγματα.
 5. Καθορίστε συγκεκριμένο πρόγραμμα με σταθερές ώρες ύπνου, φαγητού, μελέτης και παιχνιδιού.
 6. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να πηγαίνει έγκαιρα στο σχολείο του. Αυτό θα βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο νέο του περιβάλλον.
 7. Δείξτε σεβασμό στις ανάγκες του παιδιού και επιβραβεύστε τα επιτεύγματά του.
 8. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ώστε το παιδί σας να έχει σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, κατάλληλο ντύσιμο και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται.

Top Tips
• Καλό θα ήταν οι γονείς, να έχουν συχνή και ουσιαστική επαφή με το νέο σχολείο του παιδιού και να ενημερώνουν έγκαιρα τους εκπαιδευτικούς, για τυχόν δυσκολίες που
αντιμετωπίζει.
• Η συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς συμβάλλει στην επίλυση όλων των θεμάτων που προκύπτουν και βοηθά στη μέγιστη δυνατή επίδοση και
πρόοδο του παιδιού.
• Η επιβράβευση ενδυναμώνει κάθε παιδί και αποτελεί πάντα το ισχυρότερο κίνητρο, για την περαιτέρω εξέλιξη, πρόοδο και ανάπτυξή του.

 

Με τη συνεργασία της εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Αγγελίνας Νικολάου