Ανοδική πορεία της θερμοκρασίας μέχρι Σάββατο αλλά έρχεται πτώση με τοπικές βροχές χωρίς όμως να επηρεαστεί όλη η Κύπρος

Ανοδική πορεία της θερμοκρασίας μέχρι Σάββατο λόγω της πορείας και θέσης του χαμηλού σε Ελλάδα για να είμαστε λίγους βαθμούς πάνω της κανονικής. Ευτυχώς όμως το διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής θα είναι σύντομο αφού αναμένεται εκ νέου πτώση θερμοκρασίας από αργά το απόγευμα Σαββάτου και κατά την διάρκεια της Κυριακής και να πέφτουμε λίγους βαθμούς κάτω της κανονικής. Αναμένονται και λίγες παροδικές τοπικές βροχές.

Τα οργανωμένα συστήματα χαμηλών πιέσεων δηλαδή τα χαμηλά βαρομετρικά φτάνουν στο τέλος τους σε κεντρική Μεσόγειο μπαίνοντας τέλος σε ένα μεγάλο διάστημα με βροχές και καταιγίδες περιοχές Ιταλίας και Ελλάδας που πραγματικά κατά περιόδους ήταν έντονα με μεγάλες ποσότητες βροχής. Όλο αυτό το διάστημα η Κύπρος απλά παρακολουθούσε χωρίς να δεχότανε επίσκεψη οργανωμένου συστήματος και οι όποιες λίγες τοπικές βροχές είχαμε ήταν από ξυστά περάσματα των χαμηλών κινούμενα προς Μαύρη θάλασσα. Μέχρι στιγμής για τις επόμενες 7-8 ημέρες δεν φαίνεται οργανωμένο σύστημα βροχών σε κεντρική Μεσόγειο αλλά και στην δική μας περιοχή.

Μπορείτε να δείτε στο χάρτη ότι η διαταραχή αύριο Σάββατο θα βρίσκεται βορειοανατολική Ελλάδα. Mεσημέρι Σαββάτου το χαμηλό εισέρχεται προς το Αιγαίο μαζί με μέτωπα κακοκαιρίας αλλά οδεύει προς εξασθένηση με τα φαινόμενα να συνεχίζουν να παρατηρούνται αλλά σταδιακά να χάνουν την δυναμική τους. Το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής πλησιάζει την Κύπρο ναι αλλά σε μεγάλο βαθμό εξασθένησης και αρκετά αποδυναμωμένο. Θα ευνοηθούμε με κάποιες βροχές αλλά θα είναι τοπικού χαρακτήρα χωρίς να επηρεάζεται όλο το νησί μας. Κερδίζουμε περισσότερο σε πτώση θερμοκρασίας.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Σάββατο 16/10 θα επηρεάζεται από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω μικρή άνοδο. Το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα ανηφορίζει από τα νότια-νοτιοανατολικά κράσπεδα του χαμηλού. Μέχρι και Σάββατο αργά το μεσημέρι θα επηρεαζόμαστε από αυτό το ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μια μικρή περαιτέρω άνοδο αλλά από το απόγευμα με την βορειοανατολική πορεία του χαμηλού προς Μαύρη θάλασσα αναμένεται αλλαγή στο ρεύμα αέρα. Ανοίγει διάδρομος στο να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Κύπρου ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να ξεκινά την κάθοδο.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Σάββατο απόγευμα θα βρίσκεται με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής αλλά από βράδυ Σαββάτου και μετά με την απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα δροσερό ρεύμα αέρα εισέρχεται στην περιοχή μας και να οδεύουμε με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Ο αντικυκλώνας εμποδιστής βρίσκεται βορειοδυτικά περιοχή Ηνωμένου Βασιλείου και χαμηλού βαρομετρικού στην Σκανδιναβία ευνοούν στην κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς κεντρική Μεσόγειο.

Ο Αντικυκλώνας εμποδιστής τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί ανατολικά προς κεντρική Ευρώπη με κατάρρευση. Ένας νέος Αντικυκλώνας όμως κατηφορίζει προς Ευρώπη φτάνοντας σε κεντρική Ευρώπη που με την θέση που θα έχει φαίνεται να μας διατηρεί με θερμοκρασίες και κάτω της κανονικής από Κυριακή μέχρι Παρασκευή 17-22/10 και έτσι η επόμενη εβδομάδα να είναι με φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω του ψυχρού έως δροσερού ρεύματος που κατηφορίζει προς Μεσόγειο να φέρει κάποια αστάθεια με τοπικές βροχές στην περιοχή μας Δευτέρα μέχρι Τετάρτη 18-20/10.

Τα πιθανά διαστήματα για τοπικού και περιορισμένου χαρακτήρα φαινόμενα Σάββατο-Κυριακή 16-17/10 μέχρι και πρωινές ώρες Κυριακής αλλά όχι σε όλο το νησί και θα είναι περιορισμένα. Περίπου από αργά το απόγευμα προς βράδυ Σαββάτου μέχρι πρωινές ώρες Κυριακής υπάρχει ένα μικρό ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών κυρίως στο δυτικό και βόρειο τμήμα του νησιού με βελτίωση μετά το μεσημέρι Κυριακής.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα και προς βραδινές ώρες τοπικές παροδικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών βροχών από το απόγευμα προς βράδυ. Το ρίσκο βροχής έστω και μικρό υπάρχει για περιοχές στα δυτικά, ορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Νότιο-Νοτιοδυτικός ενώ σε περιοχές στα βορειοδυτικά Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ. Αργά το απόγευμα με βραδινές ώρες ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα λόγω απομάκρυνσης του ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα από δροσερό ρεύμα αέρα 3 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 8-10 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου
Προς ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά πιο αυξημένες με ρίσκο τοπικών βροχών στα δυτικά, νοτιοδυτικά, δυτικά ορεινά και βόρεια με άνεμο 2 έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να μειώνεται αισθητά και να φαίνεται πιο βελτιωμένος ο καιρός μέχρι και βραδινές ώρες από θέμα βροχών. Δείχνει ότι έχει να κάνει θα είναι μέχρι μεσημέρι.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-21 βαθμούς και στους 22-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με ρίσκο τοπικών βροχών με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-28 βαθμούς, στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά και έως 27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 15-21 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.