Ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες-Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από Πέμπτη

Όπως σας είχα αναλύσει και εχθές αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών με την βοήθεια του Αζορικού Αντικυκλώνα κατηφορίζει νοτιότερα προς κεντρική Μεσόγειο σε Ιταλία και θα επεκταθεί και στην Ελλάδα. Κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά αλλά στην περιοχή μας θα είναι εξασθενημένος.

Ο αυλώνας συνοδεύεται και από χαμηλά βαρομετρικά σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και έτσι υπάρχει ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με βροχές, καταιγίδες και χιόνια με τον καιρό να είναι χειμερινός.

Αυτή η διαδικασία σαν πρώτη φάση στην Κύπρο φέρνει υψηλές πιέσεις και θερμές αέριες μάζες με άνοδο θερμοκρασίας που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη με θερμοκρασίες έως και 20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και συνεχίζεται και αύριο Τετάρτη με τις καιρικές συνθήκες να είναι με ηλιοφάνεια και τοπικές παροδικές νεφώσεις και θερμοκρασίες στους 20 έως και 21 βαθμούς τοπικά στο εσωτερικό. Ανοιξιάτικος καιρός με την θερμοκρασία να είναι πάνω της κανονικής. Υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς αραιής σκόνης στην ατμόσφαιρα από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά και μέχρι Παρασκευή μεσημέρι θα έχει υποχωρήσει.

Σαν δεύτερη φάση αφού ο ψυχρός αυλώνας θα κινηθεί ανατολικά και θα περνά ξυστά από τα βόρεια της Κύπρου Πέμπτη με Παρασκευή 27-28 Φεβρουαρίου με μικρή πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη περίπου 1-2 βαθμούς και περαιτέρω μικρή πτώση 1 βαθμό την Παρασκευή. Εκτοπίζονται οι θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας.

Μεσημέρι προς απόγευμα Πέμπτης θα μας επηρεάζει θερμό μέτωπο με την πιθανότητα για τοπικές διάσπαρτες τοπικές ελαφρές έως μέτριας έντασης βροχές. Αργά το βράδυ Πέμπτης προς πρωινές ώρες Παρασκευής πέρασμα ασθενές ψυχρού μετώπου από τα δυτικά με τοπικές ελαφράς έως μέτριας έντασης βροχές αλλά όχι παγκύπριες. Όπως είναι τα δεδομένα και με βάση την πορεία του αυλώνα δεν ευνοούμαστε για ιδιαίτερες και εκτεταμένες βροχές. Περισσότερες βροχές βόρεια της Κύπρου.

Για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας Σάββατο 29/2 και Κυριακή-Δευτέρα 1-2 Μαρτίου αναμένονται ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια. Σάββατο τοπικά αυξημένες νεφώσεις, Κυριακή τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και Δευτέρα τοπικές νεφώσεις χωρίς βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Άνεμοι Καθαρά Δευτέρα 1 έως 3 μποφόρ.. Γενικά δεν αναμένονται ενισχυμένοι άνεμοι και ελπίζω να βοηθήσουν στο πέταγμα του χαρταετού.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

Πρωινές ώρες με ηλιοφάνεια και τοπικές διάσπαρτες νεφώσεις στο νησί κυρίως στα δυτικά.
Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 βαθμούς στα παράλια και από 0 έως 2 βαθμούς στα ορεινά. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στους μείον 3 βαθμούς. Παγετός στα ορεινά.

Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ παροδικά στα παράλια.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά αυξημένες διάσπαρτα στο νησί.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 20-21 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια με το ενδεχόμενο λόγω ηλιοφάνειας και έως 22 βαθμούς τοπικά στο εσωτερικό.

Πάνω στα ορεινά 9 έως 14 βαθμούς και όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω προς ημιορεινά 15-17 βαθμούς.

Άνεμοι Βορειοδυτικοί στα βόρεια και βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοδυτικοί 1-3 μποφόρ ενώ στα νότια και νοτιοανατολικά έως 3-4 μποφόρ.

Στα ορεινά Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί 2-3 μποφόρ.

Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις με τοπικές ομίχλες. Θερμοκρασία γύρω στις 22:00 στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και 11 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 2 έως 4 βαθμούς. Τρόοδος προς Όλυμπο στον μείον 1 βαθμό όπου και αναμένεται τοπικά παγετός. Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων 1-2 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.