Έχει αντικατασταθεί το φλερτ από απρόσωπους τρόπους προσέγγισης;

People photo created by freepik - www.freepik.com

Ο 21ος αιώνας έχει αποκτήσει από πολλούς, και όχι άδικα, το προσωνύμιο του αιώνα με τις μεγαλύτερες αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου. Ο ρυθμός της ζωής έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα και έχει αποκτήσει πλέον ένα φρενήρες τέμπο. Ο άνθρωπος της κοινωνίας του 21ου αιώνα επιδιώκει να κάνει τα πάντα πιο γρήγορα. Αναζητά την ταχύτητα στα αυτοκίνητα, στο φαγητό, στα εργασιακά αποτελέσματα, στην οικονομική ευημερία και την απόκτηση υλικών αγαθών, στη σχέση του με το άλλο φύλο, το σεξ και την δημιουργία οικογένειας.

Η προσωπική ζωή δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την ταχύτατη διάδοση αυτού του τρόπου ζωής. Για πολύ κόσμο το φλερτ, με την παραδοσιακή μορφή του, τείνει προς εξαφάνιση χωρίς να υπάρχει κάποιος επίσημος οργανισμός να το ανακηρύξει «προστατευόμενο» είδος στις διαπροσωπικές σχέσεις ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής το φλερτ μοιάζει να αρχίζει να αντικαθίσταται από πιο απρόσωπους τρόπους προσέγγισης οι οποίοι στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις αλλαγές που αυτές δρομολογούν στις πρώτες επαφές των ερωτικών συντρόφων. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτή η απαισιόδοξη αντίληψη και σε τι βαθμό το φλερτ με την παραδοσιακή του μορφή έχει αρχίσει να ατονεί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι γεγονός ότι πλέον τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χρησιμοποιούν πιο άμεσους τρόπους για να φλερτάρουν απ’ ότι στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μόδα που επικρατεί στον τομέα αυτόν αλλά και στους γρήγορους ρυθμούς που έχει αποκτήσει πλέον η ζωή. Ακόμα και όταν το φλερτ ξεκινήσει με τις πιο κλασσικές μεθόδους σε κάποιο μπαρ ή καφέ, η συνέχεια περιορίζεται για μεγάλο διάστημα στην διαδικτυακή συνομιλία σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι πρώτες συζητήσεις δηλαδή που δημιουργούν ένα ερωτικό κλίμα και κατά κάποιον τρόπο αποτελούν τις πρώτες σημαντικές στιγμές που μοιράζεται ένα ζευγάρι έχουν απορροφηθεί από μια οθόνη κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όταν λοιπόν κανονιστεί το πρώτο ραντεβού επικρατεί μια αμηχανία καθώς όλες οι συζητήσεις έχουν ήδη γίνει διαδικτυακά και απρόσωπα.

Οι πιθανοί ερωτικοί σύντροφοι καθυστερούν αρκετά να εγκαταλείψουν τον ασφαλή προσωπικό τους χώρο και να ρισκάρουν την πραγματική έκθεση στο πρόσωπο που τους ενδιαφέρει. Η αγωνία για την εξέλιξη ενός ραντεβού και η προσμονή για το επόμενο δεν υφίσταται. Ως εκ τούτου η σχέση αντικειμενοποιείται και χάνεται η πραγματική επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Πώς μπορεί κανείς από ένα απλό χαμογελαστό εικονίδιο να ξέρει εάν ο άλλος όντως γελάει αν δεν μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια; Η μόνη ένδειξη είναι η ηχητική ειδοποίηση που ενημερώνει για το νέο μήνυμα που ήρθε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο ξεκίνημα του αιώνα της πληροφορίας οι άνθρωποι έχουν στερούνται σημαντικών πληροφοριών που αφορούν την προσωπική τους ζωή.

Το φλερτ όμως με την παραδοσιακή έννοια της προσέγγισης των δύο φύλων δεν είναι μια αμελητέα και ασήμαντη διαδικασία. Αποτελεί το πρώτο ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Πρόκειται για ένα παιχνίδι «θύτη» και «θύματος» όπου οι ρόλοι εναλλάσσονται διαρκώς εξάπτοντας ταυτόχρονα και το φαντασιωσικό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο ανθρώπους. Στο φλερτ κρύβονται τα πρώτα ερωτικά μηνύματα που εξάπτουν τη φαντασία και ενισχύουν περισσότερο την προσμονή και την επιθυμία για την πρώτη σεξουαλική επαφή, δίνοντάς της ακόμα μεγαλύτερο νόημα και ουσία. Το φλερτ ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντα το σεξ ως κατάληξη. Μία επίσης σημαντική λειτουργία του φλερτ ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μαζί με την εξάσκηση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Η επικοινωνία με έναν άνθρωπο που εκδηλώνει το ενδιαφέρον του εξάλλου λειτουργεί πολύ θετικά και για την διάθεση του ατόμου.

Το χαρακτηριστικό που ίσως βρίσκεται πίσω από αυτήν την ιδιαίτερη διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο φλερτάρει ο κόσμος σήμερα είναι ο φόβος. Πρόκειται για τον φόβο που πηγάζει από την οικονομική αβεβαιότητα της εποχής, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση είναι από τα κριτήρια των σχέσεων σήμερα. Ταυτόχρονα όμως πρόκειται και για τον φόβο που προέρχεται από τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο φόβος της απόρριψης ωθεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν τα πιο απρόσωπα μέσα φλερτ θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζουν τον βαθμό στον οποίο θα πληγωθούν αν υποστούν μια ματαίωση. Στην πραγματικότητα όμως μάλλον εθελοτυφλούν από την στιγμή που η μοναξιά είναι ίδια είτε σε ψηφιακή είτε σε πραγματική εκδοχή.

Η ουσία του φλερτ κρύβεται στην πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπινη συναναστροφή και επικοινωνία. Ακόμα και αν ο άνθρωπος μοιάζει να το έχει ξεχάσει προσωρινά, η ανάγκη για ουσιαστική αλληλεπίδραση εκτός των ψηφιακών ορίων είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα. Κανείς δεν μπορεί και ταυτόχρονα δεν πρέπει να την αποφύγει. Μόνο όταν κάποιος αφεθεί πραγματικά σε αυτήν θα βιώσει την ανθρώπινη επαφή και τον έρωτα στην έκταση που τους αναλογεί.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook