Στο αποκορύφωμα των ψυχρών αερίων μαζών με τοπικά φαινόμενα-Βελτιωμένος καιρός από Τετάρτη

Μια πολύ καλή περίοδος από 13 έως 20 Ιανουαρίου με βροχές σε όλο το νησί αλλά και χιόνια πάνω στο Τρόοδος λαμβάνει τέλος. Μια περίοδος με βροχές σε όλη τη Κύπρο που έφτασε το 66% της κανονικής με χιόνια πάνω στο Τρόοδος. Ένα διάστημα που πολύ σωστά σας είχα προβλέψει από τις 4 Ιανουαρίου ότι θα μας έρθει χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό.

Το τελευταίο σύστημα που μας επηρέασε εχθές Δευτέρα έφερε βροχές σε όλο το νησί με ποσότητες από 10 έως 25 μιλίμετρα ενώ τοπικά από 25 έως 50 μιλίμετρα κυρίως στα νότια και βορειοδυτικά τμήματα της οροσειράς. Οι ποσότητες που είχαν προβλεφθεί από εμένα ήταν από 10 έως 30 μιλίμετρα ενώ πιο τοπικά έως 40-50 μιλίμετρα κάτι που επαληθεύεται όπως επίσης και οι περιοχές που θα είχαν καταιγίδες με ηλεκτρικές εκκενώσεις. Καταιγίδες θα είχαμε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της Κύπρου που θα επηρέαζαν τμηματικά και περιοχές επαρχίας Πάφου και Λεμεσού που συνορεύουν με την θάλασσα. Άρα η πρόβλεψη μου κινήθηκε σε πολύ καλά μονοπάτια.

Ο Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών που έφτανε νότια προς νοτιοανατολική Μεσόγειο που ευνοούσε σε συνεχείς κυκλογεννέσεις λόγω της συνάντησης του με τα θερμά νερά της Μεσογείου εκτοπίζεται ανατολικά-βορειοανατολικά και φεύγει από την περιοχή μας.

Εκτοπίζεται από πεδίο υψηλών πιέσεων-αντικυκλώνα που ανυψώνεται από τα νότια λόγω Αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών που κατηφορίζει από τα βόρεια σε δυτική Ευρώπη μέχρι και τα βόρεια της Ισπανίας. Αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων θα κινείται ανατολικά για αυτό και διώχνει τον Αυλώνα από την περιοχή μας.

Από τα συνεχή χαμηλά βαρομετρικά με τις χαμηλές πιέσεις και τον άστατο καιρό οδεύουμε σε μια περίοδο 20-25 Ιανουαρίου με αντικυκλωνικές συνθήκες δηλαδή υψηλές πιέσεις με τις καιρικές συνθήκες ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις απουσία βροχών. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τις μέγιστες μέχρι Σάββατο και Κυριακή στους 16-17 βαθμούς στο εσωτερικό και 17-18 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 8-9 βαθμούς. Μέχρι 25 Ιανουαρίου κάπως έτσι θα είναι το καιρικό σκηνικό.

Για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου από 26 και μετά φαίνονται εκ νέου κάποιες διαταραχές με βροχές και πτώση θερμοκρασίας χωρίς να αποκλείονται και χιόνια κυρίως στο Τρόοδος. Μια περίοδος που μπορεί να πάει μέχρι και αρχές Φεβρουαρίου.

Ώρα 20:00 βράδυ Τρίτης μέχρι ξημερώματα Τετάρτης 06:00

Παραμένουμε κάτω από μερικώς άστατο καιρικό σκηνικό με τοπικές βροχές και χιόνια και όχι σε όλο το νησί. Σύγκλιση ανέμων στην περιοχή μας ευνοεί σε τοπικά φαινόμενα. Επίσης εισέρχεται ελαφρώς πιο ψυχρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να σημειώνει περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία για αυτό και τα χιόνια εκεί που θα έχει βροχή θα είναι από τα 650 μέτρα και πάνω. Μέχρι και πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε κάποια τοπικά φαινόμενα αλλά θα περιοριστούν αρκετά. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες Τετάρτης βελτιωμένος καιρός με ηλιοφάνεια αλλά ψυχρός καιρός.

Πολύ ψυχρή αέρια μάζα θα περάσει πάνω από Κύπρο σήμερα βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη πρωί που φτάνει στο αποκορύφωμα της αυτή η ψυχρή περίοδος.

Με το που θα περνά αυτή η πολύ ψυχρή αέρια μάζα πάνω από θερμά νερά της θάλασσας βορειοδυτικά της Κύπρου ίσως ενεργοποιήσει τον μηχανισμό ή όχι του Snow Effect Sea.
Περνώντας το ψυχρό ρεύμα πάνω από θάλασσα σε συνάντηση του με θερμό νερό της θάλασσας μαζεύει υδρατμούς με αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργία νεφώσεων φέρνοντας βροχή ή χιόνι. Αν ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός νεφώσεις με βροχές ή χιόνι θα μπαίνουν από τα βόρεια-βορειοδυτικά της Κύπρου επηρεάζοντας τη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Τροόδους αλλά και περιοχές δυτικά της Λευκωσίας προς Μόρφου.
Δεν θα μπορέσει να περάσει την οροσειρά όμως και να πάει και πιο νότια.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου
Λόγω κάποιων συγκλίσεων στην περιοχή μας αναμένονται κάποιες βροχές και χιόνια αλλά τοπικού χαρακτήρα και όχι σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια των αυγινών ωρών με γρήγορη βελτίωση και έτσι το καιρικό σκηνικό μεσημέρι και απόγευμα να είναι με περισσότερη ηλιοφάνεια. Αυγινές με πρώτες πρωινές ώρες: 650 μέτρα και πάνω χιόνι με χιονόστρωση από 900 μέτρα και πάνω.

Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 12 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 13
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 14
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 13
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 14
Ορεινά: Μείον 2 έως 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν
Τρόοδος: -6
Ημιορεινά: 7-9
Άνεμος: Βόρειο ψυχρό ρεύμα αέρα 2 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στο εσωτερικό με ριπές έως 5 μποφόρ. Στα παραθαλάσσια 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα δυτικά-επαρχία Πάφου και βόρεια με ριπές έως 6 μποφόρ. Σε Λεμεσό 2 έως 3 μποφόρ με ριπές έως 4 μποφόρ. Λόγω ανέμου η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πιο κάτω από τις τιμές που θα αναγράφονται στα θερμόμετρα.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου
Ηλιοφάνεια με υψηλές νεφώσεις στην ατμόσφαιρα ενώ προς απογευματινές ώρες χαμηλές νεφώσεις στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με χαμηλή νέφωση στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 15 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 16
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 16
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 16
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 16
Ορεινά: 4-8
Τρόοδος: 0
Ημιορεινά: 11-13
Άνεμος: Ασθενές ρεύμα αέρα διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 2 μποφόρ και παροδικά έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 22-24 Ιανουαρίου ηλιοφάνεια με περάσματα νεφώσεων σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα στα 2-3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νότια παράλια παροδικά έως 4 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.